Američki doktor savjetuje

Evo kako se riješiti štetnih navika i živjeti sretnim i zdravim životom

Objavljeno: 20.02.2016. Jelena Jazbec

U vašem životu sigurno postoje loše navike kojih se želite riješiti, ali uvijek se istinitom pokaže ona tvrdnja – lakše je reći, nego učiniti. Vrijeme je da naučite male trikove koji će vam pomoći da svoj život promijenite nabolje.

– Nezdravu naviku lako je razviti, ali je vrlo teško živjeti s njom. Zdravu naviku mnogo je teže razviti, ali je lakše živjeti s njom – ističe Rani Whitfield, doktor obiteljske medicine koji nosi nadimak “The Hip Hop Doc“, zahvaljujući svome radu s mladima, kojima nastoji pomoći da usvoje zdravije navike.

Moć dobre motivacije

Prvo što morate znati, ističe Whitfield, jest da za usvajanje neke navike treba od 60 do 90 dana. Morate biti uporni. Čak i ako ponekad zaboravite ili ne znate kako biste nešto uklopili u svoj raspored, budite ustrajni i potrudite se. Sjetite se da je nezdrava navika privlačna zbog toga što odmah pruža zadovoljstvo, ali će vam to kasnije doći na naplatu. S druge strane, zdrava navika odgađa zadovoljstvo, ali će vam se dugoročno isplatiti.

Lošu naviku na početku pokušajte zamijeniti nekom drugom navikom, primjerice, ukoliko prestajete pušiti, umjesto da zapalite cigaretu, jedite bombone. Naravno da previše šećera nije zdravo za vaš organizam, ali je sasvim sigurno zdravije nego pušenje kutije cigareta na dan, barem u početku vaše borbe s ovisnošću.

Whitfield ističe kako je najvažnije imati dobru motivaciju, pa će tako neki roditelji prestati pušiti zbog svoje djece, primjerice, kako bi bili dobar primjer ili kako bi poživjeli dovoljno dugo da vide svoju unučad.

 

TOP SAVJETI

 

  • Veliki cilj podijelite na nekoliko manjih – Ukoliko, primjerice, pijete pet piva na dan, a željeli biste to smanjiti na šest piva na mjesec, počnite najprije sa smanjivanjem na tri piva na dan. Ukoliko uspješno usvojite tu novu naviku, osjećat ćete zadovoljstvo i bit ćete motiviraniji za ispunjavanje svog dugoročnog cilja.

 

  • Povjerite se osobi od povjerenja – Obavještavajte nekoga o svom napretku, ali neka to bude osoba od povjerenja, a ne netko tko će vas sabotirati i otežavati vam. Primjerice, ako želite prestati pušiti, ali vaš supružnik nema tu namjeru, Whitfield savjetuje da skupite svu unutarnju snagu i motivaciju i pokušate se izboriti. Ako to ne pomaže, otiđite na savjetovanje za parove i u mirnom okruženju upitajte svoju suprug ili svoga supruga – Možeš li me podržati i sljedeći put otići u drugu prostoriju kada želiš zapaliti cigaretu?

 

  • Dopustite si varanje s vremena na vrijeme – Ako ste cijeli tjedan izbjegavali slatko i redovito vježbali, smijete pojesti kolač kada se u nedjeljnom posjetu baki. Također, ukoliko ste na dijeti, dopustite si jedan nezdravi obrok tjedno.

 

  • Smanjite gledanje televizije u korist vježbanja – Nagradite se gledanjem omiljene emisije samo ako ste odradili tjelovježbu za taj dan. Naime, upravo u televiziji Whitfield vidi veliku opasnost za suvremenog čovjeka, koja mu oduzima mnogo slobodnog vremena, a ponekad predstavlja i jedino društvo.
    – Radi se o eskapizmu. Ljudi bježe od vlastitih problema živeći u fiktivnom svijetu. Također, konzumiraju alkohol i marihuanu kako bi na trenutak zaboravili na tešku obiteljsku situaciju, na to da su nezaposleni ili pod stresom na poslu, a zapravo nisu ni svjesni činjenice da si time stvaraju još više problema: alkohol vodi u depresiju, zbog droge možete završiti u zatvoru i slično – ističe Whitfield.

 

“HIP HOP DOC“ –  tri navike za zdravlje srca

  • Redovita tjelovježba – vježbajte svaki dan barem pola sata
  • Prestanak pušenja
  • Redovito uzimanje lijekova – redovito uzimajte lijekove koje vam je pripisao vaš liječnik, a ako često zaboravljate, odredite si doba dana kada ćete to činiti, primjerice, navečer, kada operete zube.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba