U Europskom parlamentu originalno predstavili školu, zavičaj i domovinu

Objavljeno: 18.02.2016. zagorjeinternational

U Srednjoj školi Krapina zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek održala je prijem za učenike 3.d razreda jezične gimnazije Srednje škole Krapina koji su, kao pobjednici natječaja “Europa pred izazovima“, predstavljali Republiku Hrvatsku na otvaranju programa EUROSCOLA u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Cilj natječaja “Europa pred izazovima“ je poticanje mladih na kritičko razmišljanje i praćenje aktualnih događanja u Europi, a provodi ga Ured za informiranje Europskog parlamenta. Krapinski srednjoškolci su svojim filmom, u konkurenciji još 124 rada, na kreativan način odgovorili na temu „Europa pred izazovima“ te na taj način dobili priliku sudjelovati na EUROSCOLI, redovnom godišnjem programu Europskog parlamenta namijenjenom učenicima viših razreda srednjih škola iz država članica Europske unije. Na njemu je od 21. do 24. siječnja, uz učenike 3.d razreda SŠ Krapina, sudjelovalo 500 učenika iz 21 zemlje EU.

Dragocjeno iskustvo

Krapinski srednjoškolci su u Europskom parlamentu u Strasbourgu predstavili svoju školu, zavičaj i domovinu, sudjelovali u kvizu znanja o Europskoj uniji te raspravljali o aktualnim problemima s kojima se suočava Europska unija. Svoj zavičaj predstavili su originalnom kombinacijom naracije i nastupa u narodnim nošnjama, koja je, kako ističu profesorice Vesna Pušelj i Danijela Draganić, oduševila njihove europske kolege i kolegice.

Učenici se slažu da im je sudjelovanje u EUROSCOLI bilo veoma dragocjeno iskustvo za kojeg su se morali temeljito pripremiti i tako upoznati s mogućnostima europske politike na područjima održivog razvoja, ograničavanja ljudskih prava, europske razvojne politike, migracije i integracije te zapošljavanja mladih. Jasna Petek čestitala je svim učenicima i djelatnicima SŠ Krapina uključenima u ovaj projekt.

Hrvatsko obrazovanje konkurentno u Europi

– Posebno nas vesele vaši uspjesi koji su vezani na znanje i kreativnost. U to sigurno spada i ovaj projekt u kojem ste pokazali izuzetnu proaktivnost i na kraju prezentirali vašu školu i cijelu Krapinsko-zagorsku županiju na europskoj razini. Ponosno smo pratili sve etape vašeg projekta i zato sam sigurna da ste uživali u cijelom tom procesu, u kojem ste stekli nova poznanstva i naučili mnoge stvari koje će vam koristiti u budućnost – rekla je dožupanica.

– Uz pobjedu predstavnika SŠ Krapina na kvizu održanom u sklopu EUROSCOLE, vesele me i neka druga učenička iskustva koja zorno pokazuju da je obrazovanje koje stječu unutar hrvatskog obrazovnog sustava u Srednjoj školi Krapina itekako konkurentno svakom drugom iz bilo kojeg dijela Europske unije – dodao je ravnatelj škole Ivica Rozijan.

Na kraju prijema, zamjenica župana Jasna Petek i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Ivan Lamot učenike su darivali prigodnim obilježjima Krapinsko-zagorske županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba