Investicija od 20 mil. kn

Zabok će do lipnja dobiti najveću vodospremu u Zagorju, a do nje i uređenu šetnicu i izletište

Objavljeno: 18.02.2016. mladenmandic

Danas je Zagorski vodovod organizirao obilazak gradilišta na izgradnji vodospreme Zabok. Nova vodosprema zapremine je 1500 prostornih metara, a uz nju se sanira i postojeća vodosprema zapremine 800 prostornih metara te se obavljaju radovi na rekonstrukciji pripadajućeg cjevovoda. Vrijednost investicije je 19.750.000 kuna, od čega su 90 posto dale Hrvatske vode, dok je deset posto novca osigurao Zagorski vodovod. Izvođač radova je Vodotehnika iz Zagreba, a nadzor vrši tvrtka Kapital ing Zagreb.

Glavnina radova završena

Direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić rekao je kako je glavnina radova već završena, a slijede još unutarnji radovi te uređenje okoliša. Otvorenje bi trebalo biti u lipnju. U sklopu objekta vodospreme bit će i laboratorij za analizu vode.

– U ovu investiciju krenuli smo da bi se omogućio učinkovitiji transport vode na području grada Zaboka i središnjeg dijela županije, te tako poboljšalo postojeće stanje vodoopskrbe i sigurnost distribucijskog sustava Zagorskog vodovoda. Vodosprema Zabok s crpnom stanicom u Gredicama, te prema potrebi sa spojem prema Krapini, činit će jedinstveni sustav gdje će voda moći, prema potrebama, protjecati u oba smjera. Prednost je što će u njega moći dolaziti voda s tri naša izvorišta – Šibica kraj Zaprešića, Lobora te izvorišta Mlačine Grabari u Starom Golubovcu – rekao je Mihovilić.

Zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek istaknuo je kako je Zabok puno napravio za razvoj Zagorskog vodovoda, a ovom investicijom Zagorski vodovod i Hrvatske vode mu to vraćaju. Dodao je kako će se od Parka Milana Prpića prema vodospremi napraviti i šetnica, a pored vodospreme i izletište na kojem će se moći roštiljati i uživati u predivnom pogledu na Zabok.

Što manje nelegalnih vodovoda

Zagorski župan Željko Kolar nadovezao se kako se vodoopskrbni sustav u Zagorju iz godine u godinu sve više razvija s krajnjim ciljem da imamo što manje nelegalnih vodovoda što je posebno bitno i zbog zdravstvene ispravnosti i sigurnosti po zdravlje ljudi.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je pak kako su dosadašnjih godina Hrvatske vode u projekte vodoopskrbe i odvodnje, kanalizacijskih sustava i pročistača u Hrvatskoj ulagale preko milijardu kuna, a ove godine, zahvaljujući potporama iz fondova Europske unije predviđaju se investicije veće od milijardu i pol kuna.
– Cilj nam je do 2023. godine osigurati kvalitetnu pitku vodu u dovoljnim količinama za sve građane u Hrvatskoj – rekao je Plišić.


 

Za 33 tisuće potrošača osiguravaju sedam milijuna prostornih metara vode

Kako nam je rekao direktor Mario Mihovilić, u sustavu Zagorskog vodovoda trenutno imaju oko 33 tisuće potrošača, a ta brojka svake godine raste za oko tisuću novih. Sa šest svojih izvorišta u Šibicama, Loboru, Starom Golubovcu, Belečkoj Selnici, Osredaku Desinićkom i Harinoj Zlaki, godišnje u sustav ulazi oko sedam milijuna prostornih metara vode, od čega se proda 3,6 milijuna kubika vode, dok ostali dio otpada na gubitke i tehnološku vodu. Novim investicijama i gubici se smanjuju. Prije nekoliko godina bili su veći od 50 posto, dok su danas svedeni na prihvatljivih 39,2 posto. No iz godine u godinu novim investicijama, rekao je Mihovilić, oni će se još više smanjivati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba