Financial Times

Reforma lokalne uprave Ivanec pretvorila u najprivlačniji europski grad za strane ulagače

Objavljeno: 19.02.2016. Jelena Jazbec

 

Na cijenjenom međunarodnom natjecanju Cities and Regions of The Future 2016/2017n(Gradovi i regije budućnosti 2016./2017.), poznati svjetski poslovni časopis “Financial Times“ Grad Ivanec je proglasio najboljim malim gradom u Europi (do 100.000 stanovnika) po pitanju razrađenosti strategija za privlačenje stranih ulaganja.

U razgovoru s gradonačelnikom Ivanca Miloradom Batinićem doznali smo kako je ovaj uspjeh plod dugotrajnog procesa koji je započeo već 2012. godine, prije nego što je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Naime, te je godine Ivanec ušao u projekt njemačke vlade za dobivanje BFC certifikata, koji predstavlja garanciju da će postojeći poduzetnici, ali i potencijalni ulagači od lokalne uprave dobiti sve potrebne usluge i informacije, te da privatni subjekti mogu očekivati pomoć i partnerski odnos grada ili općine kada su u pitanju poslovi i procedure koji spadaju u nadležnost institucija koje djeluju na državnoj razini. Radi se o jedinstvenoj inicijativi u regiji Jugoistočne Europe koja potiče lokalnu upravu da se organizira u skladu s kriterijima za dobivanje certifikata i na taj način postane konkurentnija i funkcionalnija.

Mjere za privlačenje ulagača

– U tu svrhu, mi smo napravili mini reformu lokalne uprave, kako bismo bolje i organiziranije mogli pružiti usluge gospodarstvenicima i potencijalnim ulagačima u skladu s kriterijima. Da je reforma uspješno provedena, dokazuje i činjenica da smo certifikat dobili odmah po ulasku Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine – rekao je Batinić.

Grad Ivanec od tada provodi brojne aktivnosti u svrhu stvaranja stimulativnog okruženja za privlačenje stranih ulagača, a gradonačelnik je spomenuo samo najvažnije.

– Svaki investitor, kada se odluči za naš grad, dobiva osobu koja ga vodi kroz čitavu proceduru. Osim toga, tu je i paket mjera koji se odnosi na plaćanje troškova promocije na sajmovima za sve naše domaće i strane gospodarstvenike, organiziranje foruma, prezentiranje novih zakonskih okvira, besplatne edukacije, osnivanje Poslovnog kluba za naše poduzetnike. Uskoro nam završava i projekt u trajanju šest mjeseci, u sklopu kojeg smo mlade nezaposlene ljude certificirali kao konzultante za projekte Euroske unije. Oni će gospodarstvenicima u Ivancu besplatno pisati projekte kako bi im olakšali dobivanje sredstava iz EU fondova – otkrio je Batinić.

Dobar marketing

Otvaranje novih poduzeća stvorilo je i nova radna mjesta, pa se nerijetko događa da za određeno zanimanje nestane raspoložive radne snage. Stoga Grad u dogovoru sa školom predlaže pokretanje novih obrazovnih programa za tražena zanimanja. Tako je uveden program za šumarstvo, preradu i obradu drva, a ove godine u rujnu, u srednjoj školi trebala bi se otvoriti mogućnost školovanja za CNC-operatere. Osim toga, nezaposleni građani mogu proći kroz program dokvalifikacije za zanimanja u kojima postoji nedostatak radne snage.
Sve spomenute mjere dovele su do toga da Grad Ivanec u samo dvije godine s 10. mjesta na listi najpoželjnijih gradova za strane ulagače, dođe na prvo, što predstavlja još veću odskočnu dasku za gospodarstvo tog grada.

– Ovo je u prvom redu jako dobar marketing i jako dobra reklama. S obzirom na to da 85 posto naših proizvoda ide u izvoz, ova međunarodna reklama sigurno će nam dobro doći. Naravno, nadamo se i da će nam ovaj uspjeh pomoći u otvaranju novih radnih mjesta i privlačenju investitora – rekao je Batinić, istaknuvši kako ipak nije sve ružičasto kao što se na prvi pogled čini jer Ivanec još uvijek muči jedan veliki problem – prometna izoliranost.
– Državna cesta jako je spora i teretnim vozilima treba 45–50 minuta od Varaždina do Ivanca. Sve prepreke uklonila bi brza cesta koja je već dulje u planu, ali se još uvijek nije krenulo u realizaciju – zaključio je gradonačelnik.


 

Poduzetnička i Industrijska zona Ivanec

Ivanečka Poslovna zona broji tridesetak investitora na 200.000 četvornih metara, a u njezin razvoj uloženo je 18 milijuna kuna, što je jedna od najvećih investicija te vrste u Varždinskoj županiji. Industrijska zona ima površinu 300.000 četvornih metara, a od planiranih 20 poduzeća, na tom području zasad posluju samo dva. Neke od povlastica i olakšica koje Grad Ivanec nudi potencijalnim ulagačima su obročno plaćanje zemljišta i komunalnog opremanja, oslobođenje plaćanja troškova prenamjene zemljišta i poreza na tvrtku u prvoj godini poslovanja, subvencija 2-3 posto kamata na poduzetničke kredite, porezne i carinske olakšice za ulaganju u izgradnju i kupnju opreme te stručna pomoć i suradnja u razvoju i realizaciji investicije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba