Brestovec Orehovički

Otvoreno prvo Poduzetničko gnijezdo u osnovnim školama jugoistočne Europe

Objavljeno: 18.02.2016. mladenmandic

 

U Osnovnoj školi u Brestovcu Orehovičkom danas je otvoreno prvo Poduzetničko gnijezdo u osnovnim školama. Radi se o projektu kojim se pokreće učenje u poduzetništvu u nastavnom, školskom i izvanškolskom radu s učenicima. Otvaranjem Poduzetničkog gnijezda, OŠ Brestovec Orehovički je označena kao prva poduzetna škola u Hrvatskoj, prva u jugoistočnoj Europi te treća u Europskoj uniji.
Zamjenica župana Jasna Petek je na otvaranju rekla kako je OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog rasadište sjajnih ideja, pozitivne energije, puno entuzijazma i mnoštva projekata te kao takva služi na ponos cijeloj Krapinsko – zagorskoj županiji.

Kurikularna reforma

– Djelatnici i učenici ove škole su uvođenjem poduzetništva u svakodnevni rad i brojnim drugim aktivnostima već odavno u praksi ostvarili ono što nam predviđa predstojeća kurikularna reforma. Ova je škola sjajan primjer sinergije škole, lokalne zajednice i poduzetništva Tako se djecu priprema za život dajući im se ono sto je potrebno – korijene, ali i krila – naglasila je dožupanica
Poduzetničko gnijezdo je otvorenim označio njegov kum – predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. On je podsjetio da je prije 40 godina i sam bio šegrt u Bedekovčini te okupljenim učenicima poručio da ulažu u sebe i svoje znanje.

– Vi ćete jednog dana stvarati vlastitim rukama. Pronaći ćete radno mjesto ili ćete ga stvoriti sami te ćete tako sačuvati vaše domove i ove naše zelene zagorske brege – rekao je Ranogajec, dodavši da su rezultati ove škole posljedica rada ravnatelji i nastavnika te kako je posebno ponosan što je sve ovo u Zagorju, što se ovdje gradi budućnost i razmišlja o onima koji će nas hraniti sutra.

Ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe Efka Heder je istaknula da je ovo “mala škola velikog srca” koja je od sto škola, ustanova, institucija i komora iz osam zemalja unutar sustava SEECEL-a ugostila najviše međunarodnih gostiju.

Poduzetništvo u sustavu obrazovanja

Na otvaranju Poduzetničkog gnijezda istaknuta je i važnost uvođenja poduzetništva u sustav obrazovanja. Naime, u Republici Hrvatskoj gotovo 99 posto svih gospodarskih subjekata čine mali i srednji obrtnici, a u Europskoj uniji gotovo 70 posto svih zaposlenih radi u tvrtkama koje imaju do deset zaposlenih.
Na svečanosti u Brestovcu Orehovičkom bili su i načelnik Bedekovčine Darko Ban te pomoćnica ravnatelja CARNET-a zadužena za podršku obrazovanju Branka Vuk, zamjenica glavne tajnice HOK-a Mirela Mekić, tajnica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Blanka Horvat, ravnateljima zagorskih obrazovnih ustanova te onih partnerskih iz Slovenije. Oni su u sklopu svečanosti obišli školu i sudjelovali u prezentacijama programa Poduzetničkog gnijezda u informatičkom praktikumu i radionici učeničke zadruge.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba