FAŠNIK U ZAGORJU

Počinje fašničko ludilo, u nekim općinama povorke kreću već u subotu, finale u utorak u Zlataru

Objavljeno: 03.02.2016. Jelena Jazbec

 

Fašničko ludilo polako je zavladalo gradovima i općinama Krapinsko-zagorske županije. Načelnik općine Đurmanec Damir Belošević već je predao općinske ključeve fašničkoj vlasti, a općina organizira povorku i središnju svečanost koja će se održati u centru Đurmanca, na starom igralištu s početkom u 14 sati, u nedjelju, 7. veljače.

U Svetom Križu Začretje fašnička povorka će se održati dan ranije, u subotu, 6. veljače. Okupljanje sudionika povorke je u 14.30 sati ispred restorana Dunav, a nakon formiranja povorke ona će u 15 sati krenuti prema Trgu hrvatske kraljice Jelene, gdje će biti postavljena pozornica na kojoj će se maskirane grupe i pojedinci moći predstaviti publici. Predstavljanje grupa ne smije trajati dulje od pet minuta.

Novčane nagrade

Udruga za kulturu, zabavu i šport iz Svetog Križa Začretja pripremila je novčane nagrade za najbolje maske, pa tako prva tri mjesta dobivaju 1000 kuna, 4., 5. i 6. mjesto 500 kuna, te 7., 8., 9., 10. i 11. mjesto 300 kuna. Osim toga, pojedinci i grupe koje će se predstaviti i u Začretju i u Krapini, ulaze u konkurenciju za nagradu od 5000 kuna.
Općina Marija Bistrica organizira 25. Bistrički fašinek koji će se također održati u subotu, 6. veljače. Povorka će krenuti od Bluesun hotela Kaj, a program na središnjem trgu počinje u 14 sati. Program uključuje skečeve, fašinečke špelancije te suđenje bistričkom fašinku i spaljivanje zbog počinjenih grijeha tijekom protekle godine. Birat će se tri najbolje maske iz publike te najbolji selfie pod maskom, uz vrijedne nagrade. Na ovogodišnjem Bistričkom fašinku sudjelovat će i vinogradari udruge Vinski Vrh, koji će za posjetitelje pripremiti kuhano vino.
Fašnička povorka u Krapini održat će se u nedjelju, u 15 sati na Trgu Ljudevita Gaja. Sudionici se trebaju prijaviti u Turističku zajednicu na tel. 049/371-330 ili na e-mail: [email protected].

Općina Radoboj “Fašnik h Radoboju” organizira u nedjelju, s početkom u 14 sati. Povorka će krenuti s parkirališta pokraj osnovne škole, uz pratnju limene glazbe “Mirna”. Kao i svake godine, najbolje maske bit će nagrađene, a posjetitelji će se moći okrijepiti uz kuhane kobase, vino i čaj.

U Loboru će se u društvenom domu održati Velika fašnička zabava, uz nastup Kavalira i izbor najboljih maski. Prva tri mjesta dobivaju novčane nagrade, u iznosu od 500, 300 i 200 kuna, a predviđene su i utješne nagrade.

U nedjelju će se, već prema običaju, održati “Mali fašinjek”, također s izborom najboljih dječjih maski uz novčane nagrade. Mali fašinjek počinje u 15 sati, a bit će održan također u loborskom društvenom domu, uz zabavni program KUD-a Lobor.

Krafne i kuhano vino

Istog dana u isto vrijeme povorka malih i velikih maškara proći će pregradskom ulicom Stjepana Radića do Trga Gospe Kunagorske. Uz krafne i kuhano vino te špelancije koje pripremaju KUD Pregrada i Optimisti Zagorja, predstavit će se i odabrati najbolje maske te suditi Princu Fašniku.
Završetak fašnika u Krapinsko-zagorskoj županiji bit će u utorak, 9. veljače, u Zlataru, gdje oko 15.40 sati s Trga slobode kreće fašnička povorka. Osim maskiranih pojedinaca i grupa, sudjelovat će učenici Srednje Škole Zlatar, društvo Naša djeca, Udruga izviđača Zlatar, Belečke, Zlatarske i Budinščinske mažoretkinje te Gradska limena glazba Zlatar. Voditelj programa je Josip Kuharić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba