Noć muzeja u Zagorju

Pogledajte bogatu galeriju fotografija iz Krapine, Klanjca, Kumrovca i Desinića

Objavljeno: 30.01.2016. Alen Brodar

Zagorski muzeji u petak su, u sklopu Noći muzeja, bili odlično posjećeni, što i ne čudi, budući da su posjetitelji mogli uživati u bogatom i raznovrsnom sadržaju koji su za njih pripremili zagorski muzealci.

U Krapini 886 posjetitelja

Prednjačio je dakako Muzej krapinskih neandertalaca, kojeg je u ovogodišnjoj Noći muzeja obišlo 886 posjetitelja. Na samom početku posjetitelje je oduševio vatreni performans udruge Aureus Unicornis, a kasnije su obilazili i istraživali stalni postav Muzeja, koristeći brojne interaktivne instalacije. Organizirana je i prigodna prodaja suvenira.
Ništa manje zanimljivo nije bilo ni u Starom Selu Kumrovec te u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, gdje je župan Željko Kolar otvorio izložbu kiparice i dizajnerice Ike Peraić. U Muzeju Seljačkih buna u Gornjoj Stubici su posjetitelji od kostimiranog Franje Tahyja mogli saznati kako se ispravno određivalo vrijeme pomoću preklopnog sunčanog sata, nedavno otkrivenog prilikom arheoloških istraživanja utvrde Donja Stubica, dok su se u Dvoru Veliki Tabor u Desiniću mogli vratiti u doba dvorskih dama i vitezova.

Manifestaciji “Noć muzeja”, bogatim programom za sve posjetitelje pridružio se i Muzej Grada Pregrade “Dr. Zlatko Tuđina”. Program je započeo izložbom predmeta s motivom sove, radionicom izrade sova iz tijesta te filmskim programom za najmlađe. Potom je uslijedio koncert vokalnog ansambla Duga iz Dugog Sela, te naposljetku  muzejsko vodstvo kroz tri zbirke muzeja – ljekarničku, rudarsku i numizmatičku.

Svetokriška udruga “Djedovina“ uoči Noći muzeja postavila je izložbu privatne muzejske zbirke Marije i Stjepana Jačmenice, pod nazivom „Kultura doma i stola“. Izložbu je posjetilo 12 odjeljenja Osnovne škole Sveti Križ Začretje te učenici povijesne i literarne grupe sa svojim učiteljima i mentorima. Posjetitelji su mogli razgledati antikni namještaj, stara glazbala, rasvjetna tijela i umjetničke slike te elemente unutarnjeg uređenja doma i maštovite primjerke posuđa od raznog materijala. Najstariji izloženi primjerak je posuđe od kositra, a potom slijedi posuđe od srebra i mjedi, porculana te brušeni uporabni i ukrasni predmeti od kristalnog stakla. Osim toga, posjetitelji su imali prilike razgledati i stalni postav izložbe oružja od kamenog doba do Drugog svjetskog rata.

Mecena J. J. Strossmayer

Jedanaestu Noć muzeja obilježila je inače tema pod nazivom Utemeljitelji i reformatori – Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena. Tema je odabrana s ciljem odavanja počasti jednom od najznamenitijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća, političaru i biskupu, čija je dvjestota godišnjica rođenja obilježena prošle godine. Stoga je u Noći muzeja 2016. još jednom posebno naglašen utjecaj biskupa J. J. Strossmayera na formiranje pojedinih muzeja i stvaranje zbirki, kao i na ozbiljnu namjeru otvaranja sakralnih muzeja.


 

GRADSKA GALERIJA

Na međunarodnoj izložbi u Krapini izloženo 90 maski

U sklopu 11. manifestacije „Noć muzeja“, u Galeriji grada Krapine u petak je šesti puta otvorena međunarodna izložba „Maske“. Izloženo je 90 maski likovnih umjetnika iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, izrađenih od različitih materijala, od kojih je najzastupljenija keramika. Također, osim trodimenzionalnih maski, moguće je vidjeti i one naslikane uljem na platnu i papiru te u tehnici akvarela. Otvorenje ove izložbe ujedno je označilo i početak manifestacije „Krapinske fašničke špelancije“, a maske će u Galeriji grada Krapine biti izložene do 29. veljače. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba