U Bedekovčini održana peta Državna izložba izvornih pasmina peradi na kojoj je sudjelovalo 48 izlagača – najboljima, među kojima su i Zagorci, dodijeljene nagrade

MILAN BANDIĆ: Tko si hoće za blagdane priuštiti nešto posebno, onda kupuje kokoš hrvaticu iz Varaždinske ili zagorskog purana iz Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 27.10.2018. ivanabelosevic

Krapinsko-zagorska županija bila je domaćin pete Državne izložbe izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj, koja je održana u sportskoj dvorani Srednje škole u Bedekovčini.  

 

Sudjelovalo je ukupno 48 izlagača i to: 26 izlagača sa 29 kolekcija pura, 28 izlagača sa 47 kolekcija kokoši te pet izlagača sa pet kolekcija pataka. 

Prvu nagradu u kolekciji zagorskog purana – brončani soj dobio je Jurica Putanec, drugu Franjo Požgajec i treću nagradu Višnjica Škop. Za zagorskog purana – crni soj pobjedu je odnijela uzgajivačica Andreja Vidoša, drugi je bio Ivica Kolarić i treća nagrada pripala je Lidiji Mišir. Za sivi soj provnagrađen je Josip Kovačić, drugi je Dragutin Slivonja i treći Ivan Vidiček. Najljepšeg purana u svijetlom soju iamo je Zlatko Ister, druga je bila Snježana Cingulin i treći Josip Kosec.

 

Najbolji od najboljih

 

Prvo mjesto za kolekciju kokoši hrvatice u crvenom soju osvojio je OPG Halambek, a drugo i treće mjesto Ivan Bakarić. U jarebičasto – zlatnom soju najljepšu kokoš hrvaticu imao je Franjo Požgajec, drugo mjesto pripalo je Zlatku Hercegu i treće Mariju Ožaniću. U crno – zlatnom soju prvou i drugu nagradu osvojio je Anđelko Petek i treće Lidija Mišir. Za kokoš hrvaticu u crnom soju prvo i drugoplasirani je Goran Puškadija, a trećeplasirani je OPG Halambek.

 

Zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Ivica Vranić rekao je da se radi o predstavljanju naših izvornih pasmina peradi, prije svega kokoši hrvatica i zagorskog purana, koje su priznate kao izvorne.

– U prikazu su ovdje i još neke pasmine koje su u fazama pripreme koje predstoje priznavanju izvornosti pasmine. One predstvljaju naše genetsko i nacionalno bogatstvo, to su geno tipovi koji su stvarani stoljećima i kao takve ih vrijedi pokazati. Vrijedi pokazati i rezultate rada njihovih uzgajivača. Hrvatska poljoprivredna agencija je jedan od utemeljitelja ove izložbe i  nastojat će mo i u buduće dati svoj doprinos u stručnom i operatinom smislu kako bi se izložba nastavila i kako bi se prikazivalo naše bogatstvo – istaknuo je Vranić.  

– Kretanje brojnog stanja populacija ovih izvornih pasmina je stabilno, rezultat je to entuzijazma ovih uzgajivača i toga što je i Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo i potiče ovakav uzgoj i sve više se prepoznaje gospodarska važnost ovih pasmina i kroz gastronomiju, tako da možemo biti zadovoljni  uzgojem – dodao je Vranić.

 

Ponos Zagorja

 

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek Jambrek kazao je kako ne bi bilo dobro da u srcu Zagorja na izložbi peradi  nemamo zastupljenog zagorskog purana, on je ponos Zagorja i Krapinsko – zagorska županija učinit će sve da tako i ostane.

 – Krapinsko – zagorska županija u protekle dvije godine ima dvije mjere koje su namjenjene za uzgoj zagorskog purana koji je drastično povećan. Samo 2018. godine imali smo prijavljena 34 OPG-a sa 6950 purana i Županija po matičnim jatima prednjači u uzgoju purana u Republici Hrvatskoj, a k tome smo ga i zaštitili. Trenutno imamo registrirane i dvije klaonice za klanje zagorskog purana što nije mala stvar. Imamo mjeru i za sufinanciranje dodatne opreme kako bi zagorski puran od uzgoja do tržišta i stola došao u što kraćem roku. Ova izložba je dokaz tome da idemo prema pozitivi i nastavit ćemo tako. Čestitam i dobitnicima, kojih ima i iz Krapinsko – zagorske županije – naglasio je Ferek  – Jambrek.

 Na izložbi je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

 – Ja se svako jutro budim u zoru kao i kokot. Kokot je meni uzor po mnogočemu, a naročito po buđenju, prema tome snimite kokote i recite da je to izjava gradonačelnika Badnića. Mi na Dolcu imamo zadovoljene higijenske uvjete i rashladne vitirne gdje se prodaju domaće purice i kokice. Tko hoće za blagdane priuštiti si nešto posebno onda treba kupiti kokoš hrvaticu iz Varaždinske županije ili  zagorskog purana iz Krapinsko – zagorske županije. Te dvije županije proizvode skoro 50 posto kokica hrvatica i zagorskkih purana i čestitke uzgajivačima –  zaključio je Bandić.

Načelnik Darko Ban nije krio zadovoljstvo što je Bedekovčina domaćin državne izložbe peradi. 

– Ovo je veliki događaj za Općinu Bedekovčina. Bedekovčina ima velike potencijale u turizmu, a dobrog turizma nema bez dobre hrane, pogotovo domaće. Domača zagorska purica je naš brend – istaknuo je Ban.

 Izlagači su bili iz Krapinsko – zagorske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Karlovačke, Splitsko – dalmatinske, Zagrebačke i Sisačko – moslavačke županije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba