Kardinal Bozanić pred tri tisuće vjernika i 50 svećenika u Poznanovcu predvodio misu u prvoj crkvi izgrađenoj u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji

“Budite ponosni na to da je upravo u Zagorju izgrađena crkva posvećena onome tko je toliko ljubavi pokazivao prema hrvatskom narodu”

Objavljeno: 21.10.2018. zagorjeinternational

Oko tri tisuće vjernika i pedeset svećenika iz župa Zagrebačke nadbiskupije, ali i drugih nadbiskupija i biskupija, sudjelovalo je u subotu na euharistijskom slavlju, koje je u naselju Poznanovec u župi Mače, predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić – povodom 20. obljetnice drugog pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj i proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici.

Nakon pozdrava kojeg je kardinalu Bozaniću i okupljenim svećenicima i vjernicima na početku slavlja uputio župnik župe Mače vlč. Stjepan Halužan, kardinal je zahvaljujući na pozdravu rekao kako se ova crkva gradi u prvom redu za djecu i mlade, a zatim je blagoslovivši vodu poškropio crkvu i vjernike “da nas Bog svojim blagoslovom poškropi, očisti i još više približi sebi“.

Govoreći o razlozima okupljanja, kardinal je najprije naveo 20. obljetnicu pohoda svetoga pape Ivana Pavla II. Zagorju, Mariji Bistrici, svetištu u koje je “toliko želio doći” i u kojem je 3. listopada 1998. godine blaženim proglasio zagrebačkog nadbiskupa kardinala Alojzija Stepinca.

“Ovo je bilo potrebno”

– Danas želimo baš u ovoj crkvi toga se sjetiti i Bogu zahvaliti za tu milost. I to providonosno u ovoj crkvi građenoj u čast sv. pape Ivana Pavla II. – rekao je kardinal, navodeći još jedan razlog susreta, a to je 40. obljetnica otkako je 16. listopada 1978. godine za papu izabran tada krakovski nadbiskup, kardinal Karol Wojtyla, koji će uzeti ime Ivan Pavao II.

Kardinalu se u ime župljana obratila župljanka Brigita Rogan, zahvalivši mu za pastirsku ljubav i blizinu koju pokazuje župljanima i poželjevši mu obilje Božjeg blagoslova u služenju Crkvi i hrvatskom narodu, a zatim mu je predala prigodan poklon.

Prije završnog blagoslova, okupljenima se još jednom obratio kardinal Bozanić, zahvalivši na poklonu i upućenim željama.

– Znam da su mnogi, da ste vi vjernici iz Poznanovca s velikom ljubavlju i žrtvama pratili ovo djelo. Ovo je prva crkva izgrađena u čast sv. papi Ivanu Pavlu II. u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dragi vjernici Poznanovca, dragi vjernici župe Mače, budite ponosni na tu činjenicu. I ne samo vi, nego i sve župe u Zagorju. Budite ponosni na to da je upravo u Zagorju izgrađena crkva posvećena onome tko je toliko ljubavi pokazivao prema hrvatskom narodu i hrvatskoj domovini i koji nas je tri puta pohodio. Ovo je bilo potrebno učiniti i to upravo ovdje i u blizini svetišta Majke Božje Bistričke. U godini sv. Josipa započeli smo graditi još jednu crkvu – posvećenu sv. Josipu u Stubičkim Toplicama, tako da je Zagorje bogatije za dvije nove crkve. One su u prvom redu kuće Božje, kuće naše vjere, ali i kuće kulture koje svjedoče o našem identitetu – rekao je kardinal.

Izrazivši radost što je misno slavlje okupilo mnogobrojne svećenike iz župa Zagrebačke nadbiskupije, Kardinal je zahvalio župnicima, dekanima i arhiđakonu Zagorskog arhiđakonata mons. Ivanu Mikleniću za njihovu prisutnost, a rekao je i da želi spomenuti samo jedno ime, bez kojega sigurno ne bi bili u ovoj crkvi, a to je župnik župe Mače, vlč. Stjepan Halužan.

Zahvala vlč. Halužanu

– Svima nama, a vama posebno, dobro je poznato s kolikom ljubavlju i s kolikom požrtvovnošću se je predao ovom djelu i njegovo ime će ostati zapisano za povijest – istaknuo je Bozanić, koji je za ovu prigodu darovao župi Mače nekoliko stotina primjeraka svoje knjige pod naslovom Ivan Pavao II., Papa hrvatske nade, koju su vjernici uz dobrovoljni prilog za izgradnju crkve u Poznanovcu mogli uzeti i još će moći uzeti sebi za uspomenu i čuvanje spomena na dar sv. pape Ivana Pavla II. i njegova tri pohoda Hrvatskoj.

Po završetku euharistijskog slavlja, kojeg su liturgijskim pjevanjem animirali zborovi župe Mače i sv. Blaža iz Zagreba, župljani i hodočasnici zadržali su se u zajedničkom druženju i okrijepi, a pridružio im se i kardinal Bozanić. U slavlju su sudjelovali saborski zastupnik Žarko Tušek, predstavnici Krapinsko – zagorske županije na čelu sa županom gospodinom Željkom Kolarom i predsjednicom Skupštine gospođom Vlastom Hubicki, te načelnici okolnih općina na čelu s načelnikom Općine Bedekovčina gospodinom Darkom Banom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba