Jedan od najpoznatijih hrvatskih tipografa školovao se u Italiji i Nizozemskoj

Zabočanin Nikola Đurek nominiran za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva 1718

Objavljeno: 19.09.2018. zagorjeinternational

Objavljene su nominacije za Veliku nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva 1718, a, kako piše Dizajn.hr, među nominiranima je i Nikola Đurek iz Zaboka, jedan od najpoznatijih hrvatskih tipografa. Obrazovanje je stekao u Italiji, potom je u Nizozemskoj pohađao postdiplomski program Type and Media na Kraljevskoj akademiji za umjetnost u Haagu, a doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu.

Nominirana tri projekta

Đurek je nominiran za knjigu “Osnove oblikovanja pisma“, zajedno s autorom Frankom E. Bloklandom. Knjiga je nastala suradnjom dvojice različitih autora, ponešto različitih generacija, iz različitih društvenih konteksta i tipografskih tradicija – jednog iz Nizozemske i drugog iz Hrvatske. Knjiga je istodobno prijevod i original. Započeta kao prijevod već klasičnog udžbenika nizozemske tipografske škole, a nadograđena je i nadopunjena rezultatima Đurekovih istraživanja i usustavljivanja promišljanja specifičnosti tipografskog zapisivanja hrvatskog jezika. Osim dizajnerima i studentima dizajna, namijenjena je svima zainteresiranima za povijest pisma i tipografije te kaligrafsko pisanje. Za ovu prestižnu nagradu, nominirana su još dva projekta. Riječ je o posjetiteljskom centru “Mali arsenal”, autora Ive Letilović, Igora Pedišića i Vladimira Končara te obiteljski hotel “Amarin”, dizajnera Damira Gamulina.

Značajno odskočio

O dobitniku Velike nagrade odlučivat će Međunarodni ocjenjivački sud Izložbe 1718, a odluka će biti objavljena na otvorenju izložbe, 25. listopada u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu. Velika nagrada HDD-a dodjeljuje se projektu koji je, prema ocjeni Međunarodnog ocjenjivačkog suda, svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću ili jasnom i snažnom porukom široke društvene prepoznatljivosti značajno odskočio u odnosu na ostatak dizajnerske produkcije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba