Krapinsko – zagorska županija je, uz Primorsko – goransku, prva stekla status prijatelja djece, a nas je u usporedbi sa susjedima, zanimalo što to stvarno znači za najmlađe

A NEMAJU TU FAMOZNU PLOČU: U Zagrebačkoj županiji stipendije svih 12 mjeseci u godini, udžbenici besplatni, a gradovi poput Samobora i Zaprešića za treće dijete daju deset tisuća kuna

Objavljeno: 23.06.2018. Jelena Jazbec

Na svečanosti obilježavanja 15 godina rada Hrvatske zajednice županija, održanoj 18. svibnja u Zagrebu, uručene su i titule “Prijatelji djece” prvim dvjema županijama u Republici Hrvatskoj – Primorsko – goranskoj i Krapinsko – zagorskoj.

Prema izvješću središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, Krapinsko – zagorska županija je u razdoblju od rujna 2016. do svibnja 2018. godine ispunila formalne uvjete i opće zahtjeve za stjecanje statusa županije – prijatelja djece. Kako je istaknuto na svečanosti, formalni uvjeti podrazumijevaju dostavu opsežne dokumentacije koja se odnosi na izvještavanje i strateško planiranje te na organizaciju izvida Prosudbene komisije.

Vođeni tim tragom, odlučili smo provjeriti kakvo je stanje u našim okolnim županijama, Međimurskoj i Zagrebačkoj, i što je to što Krapinsko – zagorsku županiju izdvaja i čini boljom na području brige za djecu i mlade.

U obzir smo uzeli sljedeće kriterije: izdvajanja za učeničke i studentske stipendije, novčane naknade za novorođenčad, te sufinanciranje prijevoza učenika, nabave udžbenika i školske prehrane.

Stipendije

Krapinsko – zagorska županija je za stipendije učenika i studenata u proračunu za 2017. godinu osigurala milijun kuna. Studentske stipendije iznose 600 kuna mjesečno te se daju za deset mjeseci u kalendarskoj godini. Prošle je godine dodijeljeno 110 studentskih stipendija – 50 prema socijalnom kriteriju, 40 za nadarene te 10 za deficitarna zanimanja, kao i 60 učeničkih stipendija po 400 kuna mjesečno – 21 po socijalnom kriteriju, 20 za nadarene te 19 za deficitarna zanimanja. U 2017. godini su također dodijeljene četiri učeničke i jedna studentska stipendija za nadarene sportaše.

Zagrebačka županija je u proračunu za prošlu godinu za potrebe stipendiranja osigurala 2.350.000 kuna. Stipendije se dodjeljuju na temelju dva osnovna kriterija, kriterij izvrsnosti i socijalni kriterij. Učenička stipendija iznosi 500, a studentska 1000 kuna mjesečno i isplaćuju se svih 12 mjeseci. Ukupno je u školskoj godini 2017./18. stipendiju primalo 158 učenika i studenta.

Međimurska je županija u prošloj godini izdvojila ukupno 1,5 milijuna kuna za stipendiranje učenika i studenata. Dodijeljene su 24 stipendije za deficitarna zanimanja od tri tisuće kuna godišnje, odnosno, 250 kuna mjesečno. Dodijeljene su i 2184 jednokratne studentske stipendije od 500 kuna, koje se dodjeljuju svim redovnim studentima s prebivalištem na području Međimurske županije. U 2018. godini jednokratna stipendija iznosi 600 kuna. 62 korisnika ostvarila su pravo na stipendije za djecu hrvatskih branitelja, koje također iznose tri tisuće kuna godišnje. Osim stipendija, Međimurska županija izdvaja sredstva za otplatu studentskih kredita i otplatu kamata na studentske kredite, za što je u protekloj godini bilo osigurano ukupno 196.635 kuna.

Novorođenčad

Krapinsko – zagorska županija dodjeljuje jednokratne novčane pomoći obiteljima za treće i svako daljnje novorođeno dijete. Za treće dijete potpora iznosi tisuću, za četvrto dvije, za peto i šesto tri, za sedmo, osmo i deveto četiri, te za deseto i svako daljnje novorođeno dijete pet tisuća kuna. Godišnje se za tu svrhu izdvoji oko 250 tisuća kuna. Zagrebačka županija od 2018. godine za svako novorođeno dijete osigurava tisuću kuna jednokratne novčane pomoći, dok Međimurska županija ne dodjeljuje naknadu za novorođenčad, već pravo na naknadu za novorođeno dijete roditelji ostvaruju na području jedinice lokalne samouprave u kojoj imaju prebivalište, rekli su nam u Međimurskoj županiji. Doznali smo tako da u gradu Mursko Središće naknada za novorođenčad iznosi tisuću kuna po djetetu, dok je do ove godine iznosila 700 kuna. U Zaprešiću od ove godine subvencija za prvo dijete iznosi 2500, za drugo pet, a za treće i svako sljedeće dijete deset tisuća kuna, a u gradu Samoboru 1500 kuna za prvo, tri tisuće kuna za drugo i deset tisuća kuna za treće i svako sljedeće dijete. U Krapini, novčana pomoć za novopečene roditelje iznosi tisuću kuna za prvo, 1500 kuna za drugo, tri tisuće kuna za treće i po tisuću kuna više za svako sljedeće dijete. U gradu Zaboku, prema novoj odluci Gradskoj vijeća, jednokratna novčana pomoć iznosit će za prvo dijete tisuću, za drugo dvije, te za treće i svako sljedeće dijete po tri tisuće kuna.

Čini se kako zagrebački gradovi ipak više ulažu u one najmlađe, no i to je malo, ako ih usporedimo s hrvatskim rekorderima. Među općinama, to je općina Sali u Zadarskoj županiji, koja dodjeljuje 60 tisuća kuna za svako novorođeno dijete. Među gradovima, za prvo dijete najviše izdvaja Korčula, 10.500 kuna, a za treće dijete Vis, 176.600 kuna.

Prijevoz učenika

Krapinsko – zagorska županija za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca godišnje izdvaja oko tri milijuna kuna. Prijevoz također financiraju jedinice lokalne samouprave (sve zajedno također na godišnjoj razini oko tri milijuna kuna) te država (oko 16 milijuna kuna na godišnjoj razini) te se kroz ovaj model vozi oko 4500 srednjoškolaca i prijevoz je za njih besplatan. Krapinsko – zagorska županija, kao osnivač 30 osnovnih škola, organizira i prijevoz učenika osnovnih škola po zakonskom standardu te za prijevoz oko 2800 učenika na godišnjoj razini izdvaja oko osam milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava. Županija, iznad zakonskog standarda, organizira i prijevoz oko 1500 učenika koji na putu prema školi imaju neadekvatne prometnice, za što se godišnje izdvaja oko 1.240.000 kuna, a tu vrstu prijevoza sufinanciraju i jedinice lokalne samouprave te u nekim slučajevima i roditelji. Krapinsko – zagorska županija brine i za prijevoz polaznika Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, pa je za tu namjenu nabavljeno kombi vozilo vrijedno 190.000 kuna.

Zagrebačka županija osigurava sredstva za prijevoz učenika osnovnih škola sukladno zakonskoj obvezi. Osim toga, sufinancira prijevoz učenika srednjih škola za one učenike koji nisu obuhvaćeni odlukom Vlade RH. Navedenom odlukom se sufinancira prijevoz učenika isključivo javnim prijevozom, no, kako u Zagrebačkoj županiji postoje područja koja nemaju organiziran javni linijski prijevoz, Županija je donijela odluku da se tim učenicima sufinancira 75 posto troškova prijevoza pod istim uvjetima koje propisuje Odluka o subvenciji prijevoza učenika srednjih škola Vlade RH. Za tu svrhu je u proračunu osigurano 300 tisuća kuna.

Međimurska županija je za prijevoz učenika u osnovnim i srednjim školama u 2017. godini utrošila ukupno 14.475.777 kuna, od čega je, sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske, 12.076.680 kuna dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je ostatak od 2.399.096 kuna osiguran iz županijskog proračuna. Za prijevoz učenika osnovnih škola, iz županijskog je proračuna utrošeno 245.960 kuna za 2636 učenika iz 18 osnovnih škola.

Udžbenici

Što se tiče nabave udžbenika, Krapinsko – zagorska županija odobrava jednokratnu novčanu pomoć obiteljima za sufinanciranje troškova nabave udžbenika i drugih nastavnih sredstava za učenike osnovnih i srednjih škola, uz uvjet da obitelj ima troje djece na školovanje (iznimka su jednoroditeljske obitelji koje mogu ostvariti pomoć i ako imaju i jedno ili dvoje djece na školovanju), uz uvjet da im prihodi ne prelaze utvrđeni cenzus. Pomoć se odobrava u iznosima od 500 kuna (jedno ili dvoje djece na školovanju), 750 kuna (troje djece na školovanju) i tisuća kuna (četvero i više djece na školovanju). U tu je svrhu u 2016. godini utrošeno 167.250,00 kn, a u 2017. godini 138.250,00 kn. Zagrebačka županija je u proračunu za 2018. osigurala 12 milijuna kuna za nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola, za školsku godinu 2018./’19, dok je Međimurska županija u 2017. godini također financirala kupnju obveznih školskih udžbenika za sve učenike, bez obzira na njihov materijalni status, te je u tu namjenu utrošeno 718.179,15 kuna. I ove godine je za istu namjenu osigurano 750.000 kuna.

Školska prehrana

Prehranu učenika prema zakonu financiraju jedinice lokalne samouprave, no županije su se mogle prijaviti na EU projekte kako bi osigurale dodatno sufinanciranje školske prehrane, pa je tako Krapinsko – zagorska županija dio projekta “Zalogajček”, u sklopu kojeg su osigurana sredstva za školske obroke za 1380 učenika u trideset osnovnih škola. Zagrebačka županija preko projekta “Školska shema” vrši financiranje dodatnog mliječnog i voćnog obroka za sve učenike osnovnih škola i voćnog obroka za učenike svih srednjih škola koje su prijavile svoje sudjelovanje u projektu. Međimurska županija školsku prehranu financira iz Europskog fonda za najpotrebitije (FEAD). U 2017. godini u sklopu projekta “Školski obroci svima 2016./2017.” financiran je obrok za 1200 učenika u osnovnim školama, čiji je osnivač Međimurska županija.

Školska infrastruktura

Krapinsko – zagorska županija je u 2017. godini iz decentraliziranih sredstva u iznosu od 5.100.000 kuna realizirala otplatu obveza za realizaciju projekta energetske učinkovitosti u više škola po HEP-ESCO-u i ZARA-i (adaptacija kotlovnica u školama, krovova, stolarija, fasada), zatim je izrađena projektno – tehnička dokumentacija za energetsku obnovu više škola, a započela je i energetska obnova Područne škole Sveti Matej i Područne škole Lučelnica. Pristupilo se i izgradnji Područne škole Martinišće. Nadalje, za razne sanacije, adaptacije i opremanje školskih objekata izdvojeno je 2.280.000 kuna iz izvornih županijskih sredstava.

Zagrebačka je županija od 2001. godine do danas izgradila 47 škola i dvorana, u što je uložila 410.000.000 kuna vlastitih sredstava. U proračunu za 2018. godinu je za energetsku obnovu, izgradnju i dogradnju škola te školskih sportskih dvorana, kao i njihovo opremanje, ukupno osigurala 48.800.000 kuna. Ukupna izdvajanja Zagrebačke županije za Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu iznose oko 40 posto ukupnog izvornog proračuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba