MANIFESTACIJA SE ODRŽAVA U PONEDJELJAK, A OVOGODIŠNJA TEMA JE “BUDUĆNOST KNJIGE”

Zagorske knjižnice i osnovne škole pripremaju bogat program u sklopu “Noći knjige” – evo što vas očekuje

Objavljeno: 21.04.2018. zagorjeinternational

Noć knjige 2018., manifestacija koja već sedmu godinu zaredom tematizira knjigu i popularizira čitanje, održat će se u ponedjeljak, 23. travnja, povodom Međunarodnog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige, a ovogodišnja tema joj je “Budućnost knjige”.
Temom se nastoji potaknuti publiku, čitatelje, sudionike, medije i širu javnost na promišljanje o izazovima koje pred knjigu postavlja razvoj suvremene tehnologije te na istraživanje o povezanosti knjige i čitanja sa znanošću, izumima, inovacijama, novim formatima i tehnologijama. Umjesto okretanja prošlosti, obilježavanja obljetnica rođenja ili smrti velikana pisane riječi, u središtu zanimanja je i pitanje kako tehnologija mijenja naše živote i načine na koje pričamo priče (npr. pod utjecajima društvenih mreža), koje su poteškoće koje ju prate te njihov utjecaj na zainteresiranost za čitanjem.
U obilježavanje Noći knjige uključuju se, već tradicionalno, i zagorske knjižnice i osnovne škole, a u nastavku donosimo pregled programa koji su za vas pripremili:

GRADSKA KNJIŽNICA KRAPINA
Od 17 do 18 sati održava se pričaonica za najmlađe pod nazivom “Iza svake priče nešto se miče”. U 18 sati na rasporedu je predstavljanje knjige Marka Grbe “Fizika nakon čuda 1905.”, a u 20 sati promocija pjesničke zbirke Pere Tadića “Podsjetnik”. Od 22 do 23 sata održava se druženje članova čitateljskog kluba.

OSNOVNA ŠKOLA “LJUDEVIT GAJ” KRAPINA
U cilju razvijanja svijesti o važnosti kajkavske kulturne baštine i očuvanja kajkavskog kulturnog izričaja kroz stih, glazbu ili ples, OŠ “Ljudevit Gaj” ugostit će zagorskog pjesnika, Krapinčana Miljenka Hršaka, koji iza sebe ima već desetljeće pjesničkog stvaralaštva i koji je dao velik doprinos kajkavskoj književnosti. Susret počinje u podne.

OPĆINSKA KNJIŽNICA KRAPINSKE TOPLICE
Od 9.30 do 12 sati profesionalna pripovjedačica Jasna Held pripovijedat će vrtićkoj djeci i osnovnoškolcima izvorne narodne bajke i priče. Od 19 sati na rasporedu je “Moj Camino – šetnja u dubine sebe” – putopisno predavanje i predstavljanje knjige Mare Doljak.

SREDNJA ŠKOLA OROSLAVJE
U Srednjoj školi Oroslavje prigodni program održavat će se od 8 do 19 sati. Bit će tu prezentacija “Knjige su kompasi…”, izrađivat će se plakati na temu “Najbolje knjige svih vremena”, a učenici će moći saznati i kojih bi 10 knjiga svatko trebao pročitati.
Otvorit će se izložba fotografija “Knjiga i ja” te izložba literarnih radova učenika Srednje škole Oroslavje. Organiziran će se i posjet knjižnici, prilikom kojeg će se učenici moći besplatno upisati, a bit će tu i razmjena knjiga u školskom prostoru. Uz brojne druge aktivnosti, organizira se i sat poezije pod nazivom “Ljubav govori sve jezike”.

GRADSKA KNJIŽNICA PREGRADA
Uoči “Noći knjige”, u subotu u 19 sati organizira se program “Kaj buš povedal”, u sklopu kojeg će izvorni govornici kroz čitanje tekstova i glazbu upoznati posjetitelje s bogatstvom govora pregradskog kraja. Sudjeluju Tomica Kolar, Zdravko Bedeniković, Davor Petrak, Ivan Pogačić, Dražen Šurbek i Kristijan Petrak. U glazbenom dijelu programa nastupa Klapa Kmeti. U ponedjeljak u 10.30 sati počinje likovna radionica za djecu “Priče u slikama”, uz gošću Željku Mezić, ilustratoricu, a u 18 sati otvara se izložba fotografija “Pregradska vrata i još ponešto”.

GRADSKA KNJIŽNICA “KSAVER ŠANDOR GJALSKI”, ZABOK
U 18 sati otvara se izložba dječjih radova na temu glagoljice “Budućnost je u našim rukama”, a u 19 sati počinje Večer kajkavske poezije, u sklopu koje će šestero kajkavskih pjesnike sa šireg zagrebačkog područja krasnosloviti svoju poeziju.

GRADSKA KNJIŽNICA ZLATAR
Program “Noći knjige” traje od 18 do 22 sata. Bit će proglašeni najčitatelji i otvorena izložba fotografija Zvonimira Puklina, člana knjižnice, s njegova putovanja po Africi, sve popraćeno afričkom glazbom, koju će izvoditi grupa “Kaira Kela”.

OSNOVNA ŠKOLA ANTE KOVAČIĆA, ZLATAR
Na radionici “Od knjige do radiopriče” učenici će odabrati kraći ulomak iz knjige, dramatizirati ga, snimiti i montirati u programu Audacity.

OSNOVNA ŠKOLA ZLATAR BISTRICA
Organizirano je cjelodnevno druženje u školskoj knjižnici, čitanje slikovnica, knjiga, enciklopedija i dječjih časopisa. Učenici će moći nacrtati, naslikati, opjevati kako zamišljaju knjižnicu, knjige i knjižničarku u budućnosti te na tu temu osmisliti nešto kreativno i neobično.

OPĆINSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA BEDEKOVČINA
U 13 sati počinje pričaonica i kreativna radionica “special edition” za najmlađe, a u 15 sati program pod nazivom “Biramo budući klasik”. U ulozi ocjenjivačkog suda djeca viših razreda osnovne škole birat će iz ponuđenih, žanrovski različitih naslova recentne literature za djecu i mlade, knjigu koja će pobijediti u “Noći knjige” kao kandidat za budući dječji klasik. U 18 sati počinje susret s književnicama Jelenom Hrvoj i Vlatkom Planinom.

DJEČJI VRTIĆ BEDEKOVČINA
Druženje s pjesnikom ili knjižničarkom u jutarnjim satima, a poslijepodne pričanje priča s bakama i djedovima.

OSNOVNA ŠKOLA ĐURE PREJCA
U programu pod nazivom “Endimion desinićki”, učenici viših razreda zaigrat će popularnu igru “escape room”.

OSNOVNA ŠKOLA “LJUDEVIT GAJ” MIHOVLJAN I PODRUČNA ŠKOLA NOVI GOLUBOVEC
U sklopu programa pod nazivom “Vremeplovom u budućnost”, održat će se književni susret za niže razrede osnovne škole i predstavljanje djela “Sijač sreće” te za više razrede predstavljanje djela “Divlji konj”. Bit će organizirana i radionica izrade straničnika na temu “Likovi iz bajki u budućnosti” za učenike nižih razreda, zatim “Vremeplov” – književni kviz iz lektire te izrada stripova iz budućnosti na temu pročitanih lektirnih djela.

OSNOVNA ŠKOLA SIDE KOŠUTIĆ, RADOBOJ
Program počinje u 16 sati, a posjetitelji će moći sudjelovati u aktivnosti “Daruj knjigu – daruj knjizi budućnost”, razmjenjujući knjige. Učenici će sudjelovati u kreativnoj radionici “Kako zamišljam knjigu budućnosti” te pokušati zamisliti kako će knjiga izgledati u budućnosti i kakva budućnost čeka knjigu. Na temelju njihovih likovno – literarnih radova i poruka upućenih knjigama, izradit će se “Knjigu budućnosti”.

OSNOVNA ŠKOLA SVETI KRIŽ ZAČRETJE
U prvom dijelu programa koji počinje u 18 sati, čitat će se knjiga “Mali princ” na hrvatskom i francuskom jeziku. U drugom dijelu učenici će kroz društvenu igru pokazati koje su riječi na francuskome jeziku čuli i naučili, a izradom prigodnih čestitki inspiriranih “Malim princem” interpretirat će kako razmišljati srcem.

OSNOVNA ŠKOLA VELIKO TRGOVIŠĆE
Volonteri Školske volonterske skupine OŠ Veliko Trgovišće pročitat će nekoliko slikovnica o bubamarama polaznicima Dječjeg vrtića “Rožica”. Nakon razgovora o pročitanome, djeca će izrađivati bubamare različitim likovnim tehnikama.
Otvorit će se i izložba učeničkih likovnih i literarnih radova prispjelih na nagradni natječaj “Budućnost knjige i čitanja”, te će se dodijeliti pohvale i nagrade najuspješnijim i najmaštovitijim radovima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba