REZERVIRAJTE ULAZNICE NA VRIJEME: PREDSTAVLJEN PROGRAM 11. GFUK-a, U SKLOPU KOJEG ĆE U KRAPINI IGRATI PET NASLOVA, A U 25 GRADOVA I OPĆINA NJIH ŠEST

U KRAPINU DOLAZE I DVIJE HIT PREDSTAVE: “Ćiro” Tarika Filipovića i “Idemo uživo” Igora Mešina i Renea Bitorajca

Objavljeno: 23.03.2018. zagorjeinternational

Na press konferenciji u Krapini predstavljeno je jedanaesto izdanje Glumačkog festivala u Krapini, koje počinje u petak, 6. travnja, i traje do nedjelje, 22. travnja. Osim središnjeg dijela GFUK-a, koji se tradicionalno održava u Krapini kroz tri vikenda, i ove će godine kazališne predstave gostovati u brojnim gradovima i općinama, u sklopu manifestacije “GFUK i po Zagorju”.
– Predstave su izuzetno atraktivne, vrijedne i donose poznata glumačka imena. Posebno mi je drago da će igrati dvije predstave koje su apsolutni hit u Hrvatskoj, to je predstava “Ćiro” Tarika Filipovića, te predstava “Idemo uživo”, koja će tek premijerno biti izvedena u Zagrebu, tako da ćemo u Krapini imati drugu ili treću izvedbu poznatih glumaca Igora Mešina i Renea Bitorajca. Prekrasno je to da smo s prošlogodišnji festivalom, desetim po redu, vratili naslove za djecu, kojih nije bilo od trećeg izdanja festivala, pa tako ove godine dolazi Zagrebačko kazalište lutaka s “Ježevom kućicom”, predstavom za djecu od tri do deset godina. Predstavu smo odabrali ciljano, kako bi roditelji došli s djecom, jer ako roditelji odgajaju mlade tako da ih vode u kazalište, tako će možda oni u daljnjem životu ostati vezani uz kazalište – rekao je direktor GFUK-a Adam Končić.
Dakle, kazališni program u Krapini otvara zagrebački Tatar “Gavran”, predstavom Mire Gavrana “Sve o ženama”, u kojoj igraju Katarina Arbanas, Kristina Krepela, Lana Gojak i Mirela Videk. Sljedećeg dana, u subotu, 7. travnja, Zagrebačko gradsko kazalište “Komedija” izvest će predstavu “Nije bila peta, bila je deveta”, u kojoj igra vrhunska glumačka ekipa u sastavu Mila Elegović, Igor Mešin i Zlatko Ožbolt. Tarik Filipović u subotu, 14. travnja, igra predstavu “Ćiro”, u kojoj utjelovljuje lik “trenera svih trenera” Miroslava Ćire Blaževića. Sve tri predstave počinju u 20 sati.
U nedjelju, 15. travnja, stiže poslastica za najmlađe, predstava Branka Ćopića “Ježeva kućica”. GFUK u Krapini zaključuju Rene Bitorajac i Igor Mešin, predstavom “Idemo uživo”, u subotu, 21. travnja, također u 20 sati.

Suradnja sa ŠUDIGOM

Što se tiče gostovanja po Zagrebu, u 25 gradova i općina Varaždinske, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije, igrat će šest naslova.
– Drago mi je da sam na poticaj kolege Ljubomira Kerekeša krenuo po prvi puta ove godine njegovom praksom, a to je da nudimo više naslova. S obzirom na to da ćemo gostovati u 25 gradova i općina, bit će to lakše odraditi s više naslova. U predstavama s kojima ćemo gostovati po Zagorju sudjeluje čak 16 glumaca – rekao je Končić.
Gostovat će dvije predstave Kerekesh Teatra – “Pokopaj me nježno” i “Ljubav”, zatim predstava “Nikad nije prekasno”, u kojoj igraju Sanja Marin i Zijad Gračić, monodrama Draška Zidara “Nori Krtica Martin”, predstava “Sarmica”, Ksenije Pajić, Duška Valentića i Mladena Čuture, te nedavno premijerno izvedena predstava u Zagrebu “Idi pa vidi”, s Mijom Krajcar i Marijom Kolb, redatelja Damira Mađarića i tekstopisca Ladislava Prežigala.
Novost je i ta da više nema suradnje sa slikarom Stjepanom Đukićem Pištom, već je GFUK krenuo u novi projekt.
– Zahvaljujem mu za njegov doprinos do sada jer je kroz ovih deset godina sjajnim portretima ovjekovječio svake godine jednu poznatu osobu iz književnog, dramskog, spisateljskog svijeta Hrvatskog zagorja. Prošle je godine tako napravio izuzetan portret Marije Jurić Zagorke, kojoj je bilo posvećeno deseto izdanje festivala. S tim nizom mi prestajemo ove godine i krećemo u novu suradnju. Radi se o Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, gdje smo, tragom jednog internog natječaja, došli do učeničkog rada Silvija Horvata, učenika četvrtog razreda, koji je kombiniranom tehnikom napravio rad koji smo mi iskoristili da bismo od toga napravili zahvalnice za svako kazalište koje će gostovati na ovogodišnjem festivalu te da istaknemo ovu našu potentnu mladost koja se školuje u toj školi. Vjerujem da će ova nova suradnja uroditi plodom u narednih deset godina i iznjedriti mnoštvo dobrih učeničkih radova – istaknuo je Končić.
Ulaznice za 11. izdanje GFUK-a su u prodaji od utorka, 20. ožujka, a mogu se kupiti na blagajni Pučkog otvorenog učilišta Krapina, od utorka do petka između 13 i 17 sati. Ulaznice se također mogu nabaviti na stranici Ulaznice.hr, stoje 50 kuna, osim za dječju predstavu, za koju stoje 30 kuna. Za predstave u 20 sati dozvoljen je popust od 20 posto za skupine od 20 i više ljudi.

Male sredine

Na press konferenciji bio je i poznati glumac Ljubomir Kerekeš, koji daje bezrezervnu podršku projektu svog kolege Adama Končića.
– Mi smo kao Kerekesh Teatar ovdje starosjedioci, ja sam ovdje čak i dulje, i izuzetno sam ponosan što Kerekesh Teatar pobuđuje takav interes među ljubiteljima kazališta. Također sam ponosan što se ovim festivalom na neki način stavlja točka na “i” obrane našeg kajkavskog jezika i njegove prezentacije. Cilj je da kazalište dođe u male sredine, ljudima koji se nemaju toliko prilike susretati s kazalištem i vjerujem da ćemo se odlično zabaviti i dobro se nasmijati – zaključio je Kerekesh.
Pomoćnica direktora Turističke zajednice Krapinsko – zagorske županija Tanja Ivek istaknula je kako se u travnju u županiji očekuje oko 10 tisuća posjetitelja, a predstave u sklopu festivala, rekla je, zasigurno će obogatiti ponudu.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da je sjajno što se uključilo više od pola jedinica lokalne samouprave te je pozvao ljude da si na vrijeme rezerviraju karte.
Riječi hvale za GFUK imali su i voditeljica ureda TZ-a grada Krapine Nedeljka Vodolšak te krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.
– Drago mi je da GFUK ide dalje i u ovoj godini, koja je za Krapinu, moglo bi se reći, praznična, s obzirom na to da obilježavamo 825 godina od prvog spomena Grada Krapine, i 420 godina od prvog održavanja Hrvatskog sabora na našem Starom gradu i 25 godina od kako je Krapina postala grad po sadašnjem ustroju lokalne samouprave, te se nadam da će se u obilježavanje uključiti i GFUK, s nekom od svojih predstava, kao što se i uključio u Tjedan kajkavske kulture – istaknuo je Gregurović.

Plesni par

Festival se otvara u petak, 6. travnja, u 20 sati s jednom novosti. Po prvi puta na festivalu će nastupiti plesni par Karlo Nikolovski i Hrvoje Veličković iz zagrebačkog plesnog centra “Nicolas”, koji vodi poznati plesni par Ksenija Pluščec i Nicolas Quesnoit. Bit će tu i nastavak promocije knjiga, pa će tako u subotu, 14. travnja, u 18 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina biti promocija zbirke pjesama “Kaleidoskop” Sanje Mendek, rodom iz Marije Bistrice.
Končić je na kraju spomenuo i kako su u 10 godina festivala gostovala 33 kazališta i glumačkih trupa, nastupilo je 290 umjetnika, odigrano je 78 naslova, od toga 68 u Krapini, festival je posjetilo 54.340 posjetitelja, od toga 32.280 u Krapini i 22.060 posjetitelja po Zagorju. Predstave su izvan Krapine izvedene u šest gradova, Donjoj Stubici, Klanjcu, Novom Marofu, Oroslavju, Pregradi i Zaboku, te u 27 mjesta: Bedekovčina, Bednja, Beletinec, Bistra, Brdovec, Brestovec Orehovički, Gornji Kneginec, Desinić, Hum na Sutli, Konjščina, Krapinske Toplice, Kumrovec, Lobor, Ljubešćica, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Petrijanec, Pušća, Radoboj, Sveti Ilija, Sveti Križ Začretje, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Vinica, Višnjica i Zlatar Bistrica. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba