MINISTAR ZAŠTITE OKOLIŠA I ENERGETIKE TOMISLAV ĆORIĆ U SLUŽBENOM POSJETU KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI: NAKON SASTANKA S ČELNICIMA OPĆINA I GRADOVA, OBIĆI ĆE TRI ZAGORSKA PODUZEĆA

OTPAD NIJE OTPAD, NEGO SIROVINA: Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta u Zlatar Bistrici

Objavljeno: 16.01.2018. Jelena Jazbec

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u službenom je posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji. U uredu župana Željka Kolara potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020.: Izgradnja i opremanje Reciklažnog dvorišta Zlatar Bistrica. Ovo je sedmo reciklažno dvorište u Krapinsko – zagorskoj županiji, a odobrena su i sredstva za još jedno, ono u Bedekovčini.

Unutar godinu dana

– Za projekt koji smo danas potpisali, odobreni su prihvatljivi troškovi u iznosu 2.014.000 kuna, od čega je najveći dio sredstava iz omotnice Europske unije, dio financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i pet posto troškova jedinica lokalne samouprave. Inače, današnji dan bit će posvećen prvenstveno problemima koji su tiču resora Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Župan i ja ćemo nakon sastanka s čelnicima jedinica lokalne samouprave, na kojem ćemo predstaviti planove za otvaranje i sanaciju odlagališta u Krapinsko – zagorskoj županiji, a isto tako i najaviti natječaje za nabavu različitih segmenata za gospodarenje otpadom, posjetiti poduzeća koja su u kontekstu ukupnog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj vrlo bitna, Vetropack Straža, Stražaplastika i Regeneracija Zabok. Želimo postići to da otpad ne tretiramo kao otpad, nego kao sirovinu, a to se u ova tri poduzeća već događa – rekao je ministar Ćorić.
Načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić istaknuo je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora.
– Sredstva koja su bespovratno dodijeljena, u iznosu od 85 posto cjelokupne investicije, omogućit će da unutar godinu dana ispunimo sve ono što je zakonom predviđeno jer Općina Zlatar Bistrica već unatrag dvije godine sudjeluje u cjelokupnom programu razvrstavanja otpada. Mislim da smo mještane apsolutno pripremili za cjelokupnu realizaciju i odluka koju trebamo donijeti 1. veljače bit će ovih dana na sjednici Općinskog vijeća. Jasno, reciklažno dvorište je završna priča koja će omogućiti kvalitetno gospodarenje otpadom u dužem periodu – rekao je Miholić.

Sanacija odlagališta

Župan Željko Kolar je rekao da je Krapinsko – zagorska županija izrazila spremnost da bude partner jedinicama lokalne samouprave u rješavanju problema zbrinjavanja otpada, ali isto tako i Ministarstvu i Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, jer jedni bez drugih ne mogu riješiti taj problem.
– Ministra smo upoznali sa stanjem odlagališta otpada na području Krapinsko – zagorske županije. Naša tri najveća odlagališta već su godinama u sanaciji. Sljedeći tjedan ide javni natječaj za zadnju fazu sanacije i do kraja 2018. godine bit ćemo spremni. Poseban naglasak danas ćemo staviti na izmjenu Zakona o prikupljanju staklene ambalaže, koju je pripremio menadžment tvornice Vetropack Straža. To je tvornica koja mora koristiti najviše novih sirovina, a najmanje povlači staro staklo. To je zbog nekih zakonskih ograničenja koji postoje u Republici Hrvatskoj i vjerujem da će današnji sastanak uprave poduzeća s ministrom dovesti do toga da ćemo promijeniti taj Zakon – istaknuo je Kolar, dodavši i kako je prošli tjedan s ministrom Ćorićem održan sastanak na kojem se govorilo i o Piškornici.
– Prošli tjedan nas četvorica župana koji smo vezani za projekt Piškornica imali smo sastanak s ministrom Ćorićem. Vjerujem da idemo u dobrom pravcu i da možemo i Piškornicu dovesti u poziciju da se 2020. ili 2021. godine tamo počinje raditi centar za zbrinjavanje otpada, a do tada, kapaciteti na području Krapinsko – zagorske županije su dovoljni da nijedna jedinica lokalne samouprave ne bi trebala biti u problemu da nema kamo s otpadom – zaključio je Kolar.



Saborski zastupnik Žarko Tušek otkrio nam je o čemu se razgovaralo s ministrom na sastanku s (grado)načelnicima, a da je Ćorićev dolazak tek početak obilazaka Zagorja od strane ministara ove Vlade

Najavljen ciklus investicija u nekoliko aglomeracija u Zagorju, vrijedan 800-tinjak milijuna kuna

Inače, ministar Ćorić je upravo Krapinsko – zagorsku županiju izabrao kao prvu u kojoj će prezentirati politiku Ministarstva i Vlade u kontekstu mjera zbrinjavanja otpada, rekao nam je saborski zastupnik Žarko Tušek, dodajući da su prezentirane i sve ostale novine ekološke politike Vlade RH.
– Teme su bile vrlo konkretne, kako na sastanku sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, tako i u obilasku Vetropack Straže i Stražaplastike u Humu na Sutli te Regeneracije Zabok, koje su same po sebi vrh zagorskog gospodarstva, a u svojem ekonomskom krugu koriste zbrinjavanje i otkup otpada kao temelj za proizvodnju finalnog proizvoda koji masovno izvoze na međunarodno tržište. Razgovaralo se o ogromnom investicijskom ciklusu od 800-tinjak milijuna kuna u nekoliko aglomeracija na području Krapinsko – zagorske županije, koje će po njihovom završetku u korijenu promijeniti standard i uvjete života svih stanovnika na području KZŽ – otkrio nam je Tušek o čemu se razgovaralo s ministrom Ćorićem, dodajući da njegovim dolaskom u Zagorje zapravo započinje nova sezona obilaska Krapinsko – zagorske županije svih resornih ministara aktualne Vlade RH, a sve u kontekstu inzistiranja na realizaciji svih ključnih projekata bitnih za ovu županiju, na tragu programa Vlade, HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera.
– U partnerstvu s Vladom RH, Krapinsko – zagorsku županiju u godini koja je pred nama uistinu očekuje novi val velikih investicija i na to sam i osobno ponosan – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba