BOŽIĆNO – NOVOGODIŠNJI KONCERT U FESTIVALSKOJ DVORANI

TRADICIJA SE PRENOSI S KOLJENA NA KOLJENO: U krapinskom Gradskom puhačkom orkestru sviraju cijele obitelji, a u njihovim izvedbama uživajte i ove nedjelje

Objavljeno: 16.12.2017. Jelena Jazbec

“Svim na zemlji” naziv je tradicionalnog 13. po redu božićno – novogodišnjeg koncerta Gradskog puhačkog orkestra Krapina, koji će se održati sutra u krapinskoj Festivalskoj dvorani, s početkom u 18 sati. Orkestar je nastao 1958. godine u malom mjestu Lepajci nadomak Krapine, kao vatrogasna limena glazba DVD-a Lepajci. Godine 1998., odlukom poglavarstva grada Krapine, postaje protokolarni orkestar grada Krapine i udružuje se s Krapinskim mažoretkinjama u udrugu “Gradski puhački orkestar i mažoretkinje Krapina”. Orkestar od 1980. godine do danas uspješno vodi dirigent Branko Cvrtila.

40-ak članova

Danas orkestar ima 40-ak aktivnih članova i to uglavnom mladih glazbenika. Spada u red ponajboljih orkestara Krapinsko – zagorske županije i šire. Protokolarni je orkestar grada Krapine te svira za sve potrebe grada, vjerske potrebe, potrebe DVD-a, u Tjednu kajkavske kulture Krapina i slično. Tijekom gotovo 50-godišnjeg djelovanja, orkestar je nastupao na brojnim manifestacijama diljem zemlje i inozemstva, izveo brojne koncerte, te nastupao na gotovo svim smotrama puhačkih orkestara Krapinsko – zagorske županije i vatrogasnim smotrama Republike Hrvatske sa zapaženim rezultatima. Osim nastupa s Krapinskim mažoretkinjama, Orkestar od 2000. godine vrlo uspješno surađuje s Desinićkim mažoretkinjama.
Tradicija sviranja u Gradskom puhačkom orkestru prenosi se s koljena na koljeno, što dokazuje i činjenica da on okuplja mnogo članova koji su u obiteljskoj vezi, a uglavnom se radi o roditeljima i djeci. Tu su Branko i Ivica Cvrtila (otac i sin), Antun i Kristijan Tušek (djed i unuk), Boris i Martin Hršak (otac i sin), Ivan, Davor i Dominik Zrinščak (otac i dvojica sinova), Ivica, Kristijan i Ivana Sinković (otac i djeca), Dragan i David Vidović (otac i sin), Antonija, Gabriela i Josip Nežmahen (majka i djeca), Martina i Ivan Tušek (sestra i brat), Ivan, Nikola i David Janžek (otac i sinovi) te braća Krešimir i Juraj Lončarek.

Zlatna plaketa

Kao najvažniji ovogodišnji nastup, članovi Orkestra izdvajaju nastup na 31. Susretu hrvatskih puhačkih orkestara, na kojem su osvojili zlatnu plaketu u C kategoriji koncertnog programa. Ponosni su i na organizaciju međunarodnog susreta puhačkih orkestara, koji se održao u Krapini u kolovozu.
Na nedjeljnom koncertu, uz domaćine, Gradski puhački orkestar i Mušku vokalnu skupinu Krapina, nastupit će i Rajko Suhodolčan i Kontra band.
– Repertoar će biti raznolik, od prigodnih božićnih pjesama do popularnih skladbi, stoga pozivamo sve zainteresirane da podignu svoje besplatne ulaznice na blagajni Festivalske dvorane i uživaju u programu koji smo im pripremili – kaže Dragan Vidović, tajnik Gradskog puhačkog orkestra Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba