ŽUPAN KOLAR I NAČELNIK KRIZMANIĆ OBIŠLI RADOVE NA IZGRADNJI SPOMEN HIŽE RUDOLFA PEREŠINA U GORNJOJ STUBICI

“Ideja i žrtva ovog heroja Domovinskog rata mora biti i naš pokretač”

Objavljeno: 17.11.2017. Jelena Jazbec

U Gornjoj Stubici, točnije u mjestu Jakšinec, pokraj kapele sv. Katarine, započela je izgradnja Spomen hiže Rudolfa Perešina, heroja Domovinskog rata. Vrijednost cijelog projekta je dva milijuna kuna, a financiraju ga Općina Gornja Stubica i Krapinsko – zagorska županija. Radove su obišli načelnik Jasmin Krizmanić i župan Željko Kolar.
– Prije svega, treba tu spomenuti Društvo “Rudolf Perešin” i vlč. Ivana Levaka, koji su zajedno s Općinom pokrenuli tu inicijativu. Krapinsko – zagorska županija se naravno uključila u taj projekt, ove godine sa 125 tisuća kuna, sljedeće godine sa 150 tisuća kuna, s time da ćemo ih transferirati odmah u prvom mjesecu, kako bi se radovi odvijali kontinuirano – istaknuo je župan Kolar, dodavši i kako nije slučajno odabran upravo današnji dan za obilazak radova, s obzirom na to da se danas zagorske općine i gradovi prisjećaju žrtve Vukovara i Škabrnje.

Još jedno zemljište

– Danas smo odmah dogovorili i kupnju još jednog zemljišta, jer uz Spomen hižu moramo osigurati parking za dolazak autobusa i sl. Projekt neće biti gotov u godinu dana, razvijat ćemo ga nekoliko godina i vjerujem da će se uključiti i drugi – rekao je Kolar, koji se nada da bi se u projekt mogao uključiti i Grad Zagreb.
Načelnik Jasmin Krizmanić također se nada da će se naći još zainteresiranih.
– Mi smo započeli, bacili smo rukavicu prema drugima, i očekujemo da će se i drugi priključiti. Spomen hiža bila bi vjerojatno jedinstvena u Hrvatskoj, jer ne znam imaju li drugdje naši heroji takav jedan spomen dom, tako da, neka to bude primjer ostalima. Heroje koji su proizašli iz rata trebamo isticati, trebamo o njima govoriti, i omogućiti im da uđu u povijest hrvatskog naroda – rekao je Krizmanić, te dodao kako se ne može procijeniti kada bi izgradnja mogla biti gotova.
– Sve ovisi o investicijama, nažalost. Župan je najavio investiciju od 150 tisuća kuna i toplo se nadam da će i ovo što će dati Općina, biti dovoljno da se u suradnji sa Županijom radovi nastave – zaključio je Krizmanić.

Prostor za nastavu

Jedan od inicijatora, gornjostubički župnik vlč. Ivan Levak, pojasnio je kako će izgledati Spomen hiža.
– Tu će se nalaziti stalni postav, zbirka originalnih predmeta Rudolfa Perešina, koje će darovati njegova supruga, gospođa Ljerka Perešin. Bit će tu i jedan prostor za nastavu, gdje će se moći održavati predavanja za posjetitelje, posebnu za djecu koja će dolaziti ovamo. Prostor bi bio dan i na korištenje udrugama, a u podrumskom dijelu, u suradnji s Hrvatskom vojskom, obećan nam je jedan simulator letenja. Naime, cilj je da čovjek govori i kada nije tu, a njegova ideja, njegova žrtva, ona mora biti pokretač i nama. Ako mi to ne nastavimo, sve će otići u zaborav – rekao je vlč. Levak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba