U SKLOPU MANIFESTACIJE “BRANJE GROJZDJA”

U Gradskoj knjižnici Pregrada predstavljena Enciklopedija Hrvatskog zagorja

Objavljeno: 20.09.2017. JJ

U Gradskoj knjižnici Pregrada održano je predstavljanje Enciklopedije Hrvatskog zagorja, u sklopu manifestacije “Branje grojzdja”.
Događanju je nazočio i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek. – Ponosni smo što smo imamo prvu enciklopediju u povijesti o Hrvatskom zagorju, koja je nastala na poticaj i uz potporu Krapinsko – zagorske županije, koja je prepoznala važnost i potrebu izdavanja ovog sveobuhvatnog djela. Hrvatsko zagorje uvijek je bilo poseban i jedinstven kraj s jasno izraženim identitetom i jedan od najpostojanijih dijelova Hrvatske. Za razliku od nekih drugih hrvatskih regija, tijekom povijesti svojatanih i otuđivanih te politički odvojenih od matice zemlje, Zagorje je bilo hrvatsko čak i u razdobljima kada je Hrvatska bila površinom najmanja ili najmanje vidljiva na političkom zemljovidu. Zagorje je srce kajkavskoga govornog područja, koje ima izrazito bogato nasljeđe – od kulturnog stvaralaštva i postignuća, umjetničke i spomeničke baštine, nakladništva i prosvjete, politike i gospodarstva, geologije i arheologije pa do sporta i zabave. Zagorje je dalo brojne osobe koje su ostavile neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti, na što smo izrazito ponosni – rekao je Ferek – Jambrek.
Enciklopediju su predstavili urednik Mladen Klemenčić i stručni voditelj projekta u ime Krapinsko – zagorske županije, Božidar Brezinščak Bagola.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba