Uoči otvorenja 25. Zagorskog gospodarskog zbora na kojem je ove godine partner Istarska županija, a koji se u Krapini održava u sklopu Tjedna kajkavske kulture, u Gospodarskoj komori, Županijskoj komori Krapina održani su poslovni susreti Krapinsko – zagorske i Istarske županije, na kojima su uz župane, Željka Kolara i Valtera Flegu, predsjednika Hrvatske obrtničke komore Dragutina Ranogajca i potpredsjednika Hrvatske gospodarske komore Josipa Zahera, prisustvovali i poduzetnici, gospodarstvenici te predstavnici županijskih obrtničkih i gospodarskih komora.
Dobrodošlicu Istrijanima je prvi zaželio Josip Grilec, predsjednik Gospodarske komore, Županijske komore Krapina, koji je poručio da se radi o suradnji “plave” i “zelene” Hrvatske, najbolje županije u Hrvatskoj i one koja je na dobrom putu da joj stane uz bok.

Plava i zelena Hrvatska

Davor Pleško, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije nadovezao se kako se za zagorske obrtnike traži spoj sa županijom koja ima razvijen turizam, gospodarsku suradnju, ali i koja ima vrlo razvijenu industriju.
– Dogovorili smo s Istarskom županijom prezentacije poslova, gdje možemo povezati naše kolege obrtnike. Smatram da trebamo pokriti prvenstveno domaća tržišta, a potom tražiti ostala. Smatram da se možemo povezati, pogotovo u turizmu, primjerice opskrbi istarskih hotela zagorskim proizvodima, ali svega ostalog što Zagorje može ponuditi Istri i obratno – zaključio je Pleško.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kazao je da je Istarska županija, kao najrazvijenija u Hrvatskoj, primjer koji bi svi trebali slijediti, pohvalivši dosadašnju suradnju i nesebičnu pomoć Istrijana kod izrade zagorskog Masterplana turizma, budući da su oni svoj napravili prvi u Hrvatskoj, ali i Strategije razvoja do 2020. godine.
– Kažu da se uvijek treba uspoređivati s boljima, većima i jačima. Naš zadatak kao politike je da spajamo. To radimo s Primorsko – goranskom i Vukovarsko – srijemskom županijom, s Gradom Zagrebom, sada i s Istarskom županijom. Poziv da nam budu partner je trajao otprilike 15 sekundi, dok nismo dobili potvrdu da pristaju, budući da je to u interesu obje županije. Ovo je prvi korak, sljedeće godine odlazimo s našom manifestacijom 100 posto zagorsko u Pulu, a suradnja će se dakako nastaviti – zaključio je Kolar, zahvalivši zagorskim poduzetnicima i obrtnicima na odličnim rezultatima koje u posljednje vrijeme postižu.
Istarski župan Valter Flego pak je otkrio tajnu uspjeha :
– Kada govorimo o Istri, svi se prvi sjete mora i turizma, no ono što mene veseli da je u strukturi našeg BDP-a taj turizam tek na trećem mjestu. To je sjajno, jer je na prvom mjestu industrija, a na drugom mjestu trgovina i usluge, a iza turizma slijedi poljoprivreda. Mi pokušavamo maksimalno diverzificirati naš BDP i pomagati gdje vidimo da je najteže, ali u skladu s našim planom. A naš plan, odnosno dugoročna strategija temelji se na tome da shvaćamo da smo tako mali, da jednostavno moramo biti najbolji da bismo mogli konkurirati. U poljoprivredi s najboljim pršutom, uljem i vinom, ne u Hrvatskoj, ne u Europi, već na svijetu. U turizmu – najbolji gledajući na našu nemilosrdnu konkurenciju. Zato iz godine u godinu imamo toliko investicija, toliko dizanja kvalitete i novih zvjezdica i svih dodatnih sadržaja i manifestacija. U industriji pratimo najbolje svjetske i europske trendove, kako bismo opet mogli konkurirati na globalnom tržištu. Sukladno tome županija, gradovi i općine zajednički, a vjerujte, ključna je riječ zajedništvo, pokušavamo ljudima koji pune naš proračun i od kojih živimo, a to su obrtnici, poduzetnici i poljoprivrednici, pomagati kroz poticaje, subvencije, prostorne planove. Eto, to mi radimo u Istri i smatramo da je to dobar put – rekao je istarski župan Flego, dodajući da treba razmišljati dugoročno.

Dugoročno planiranje

– Problem je današnje politike što se razmišlja kratkoročno – na godinu ili mandat. Ali hajdemo razmišljati dugoročno i da vidimo gdje danas posijati sjeme da bi onda naši klinci mogli ubrati plodove za dvadeset – trideset godina. Zato trebaju što više surađivati, kako javni i privatni sektor, tako javni i javni sektor i zato mi je izuzeto drago što smo ovih dana u Krapinsko – zagorskoj županiji jer ćemo zajedno razgovarati, a u konačnici i poslovati – zaključio je Flego.
Inače, u sklopu sastanka održane su i prezentacije primjera dobre prakse iz Istarske i Krapinsko – zagorske županije, nakon kojih su sudionici krenuli na otvorenje 25. Zagorskog gospodarskog zbora.