U Krapinskim Toplicama održan 11. Memorijal Marije Badl

Vatrogasne ekipe natjecale se u sposobnosti, brzini i preciznosti upravljanja ručnim vatrogasnim kolima, starim gotovo 150 godina

Objavljeno: 28.08.2017. zagorjeinternational

U Krapinskim Toplicama održan je 11. Memorijal Marije Badl, natjecanje u kojem se vatrogasne ekipe od po devet članova natječu u vještini, sposobnosti, brzini i preciznosti upravljanja ručnim vatrogasnim kolima starim gotovo 150 godina.
Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 12 ekipa iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, od čega devet muških i tri ženske.
Svaka ekipa sastojala se od zapovjednika i osam vatrogasaca. Prvo su kola morali gurati 40 metara, zatim skinuti rudo i staviti poluge za pumpanje, natočiti vodu i mlazom skidati zadane mete. Na kraju, trebale su se pokupiti flašice koje su srušene kao mete i istrčati do cilja.
Prije samog natjecanja, pozdrave natjecateljima, ali i zahvalu domaćinima, uputila je zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, koja je u svom obraćanju okupljenim vatrogascima još jednom istaknula njihov značaj u društvu.
Marija Badl, supruga “oca zdravstvenog turizma” u Zagorju, nekadašnjeg vlasnika kupališta i graditelja prve bolnice u Krapinskim Toplicama, Jakoba Badla, darovala je krajem 19. stoljeća vatrogascima DVD-a Krapinske Toplice tada moderna vatrogasna kola, zapravo, tzv. ručnu vatrogasnu štrcaljku, koju su tada vukli konji.
– Dolaskom motornih vozila iza Drugog svjetskog rata kola ostaju u zapećku i polako propadaju u kutu DVD-a. Dvojica entuzijasta, naši toplički vatrogasci Nikola Korunda i Josip Salatko, pokrenuli su ideju uređenja tih starih kola i u čast Marije Badl prije 11 godina pokrenuli natjecanje na toj ručnoj vatrogasnoj štrcaljki – rekao je predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Krapinske Toplice te dopredsjednik županijske VZ, Vladimir Huzak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba