ZAVRŠENA NOVA, PET MILIJUNA KUNA VRIJEDNA INVESTICIJA U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU STUBIČKE TOPLICE

POVRATAK STUBAKA NA TURISTIČKU KARTU: Obnovljeni Maksimilijan sada predstavlja vrhunac ponude zagorskog zdravstvenog turizma

Objavljeno: 12.07.2017. Alen Brodar

U Stubičkim Toplicama svečano je obilježen završetak nove, pet milijuna kuna vrijedne investicije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.
Otvorenjem drugog kata objekta “Maksimilijan”, zaokružena je bolnička cjelina s 42 kreveta na visokoj razini od četiri zvjezdice, koja će imati posebnu recepciju sa svojim wellnessom, terapijom, te posebnim izlazima i ulazima.
– Unazad sedam godina krenuli smo u rekonstrukciju ovog 200 godina starog objekta. S obzirom na to da je pod zaštitom, nije se smio srušiti, već smo ga morali rekonstruirati te je on izvana zadržao vizure koje je imao prije 200 godina, međutim, unutrašnjim preuređenjem dobili smo prostor koji zadovoljava najsuvremenije standarde za boravak naših pacijenata. Ovim projektom uređenja drugog kata, dobili smo zaokruženu cjelinu s 42 kreveta, koji su visoke hotelske kategorije s četiri zvjezdice te dva apartmana s pet zvjezdica. Tako pacijent na svakom odjelu ima svoju terapiju, restoran, zajednički wellness i posebnu recepciju, pa pacijent koji se nalazi ovdje ne treba komunicirati s ostalim dijelovima bolnice – objasnio je ravnatelj Specijalne bolnice Davor Gredičak, dodajući da su ovi kapacitet prvenstveno građeni da bi zaživjeli na tržištu, međutim moći će ih koristiti i pacijenti preko HZZO-a, uz nadoplatu za nadstandard.

Privatni pacijenti

– Ako pak pacijenti imaju uputnicu za ambulantno liječenje, platit će samo pansion, a terapiju će dobiti na račun HZZO-a – objasnio je Gredičak, dodajući kako postoji interes i kod državljana susjednih zemalja, prvenstveno Slovenije, zatim Austrije, ali i iz ostalih europskih zemalja.
– Iz dana u dan ti naši kapaciteti visoke kategorije su sve popunjeniji – u prvih šest mjeseci ove godine imamo porast prihoda od privatnih pacijenata za 28 posto. Prema tome, da nismo na vrijeme krenuli u ove investicije, danas bismo bili u velikim problemima – zaključio je ravnatelj Gredičak te najavio:
– Stubaki se vraćaju, nakon 20 godina nebrige i sudske trakavice, prije mjesec dana su nam u posjed vraćeni bazeni koji su s lijeve strane potoka i parkiralište ispred hotela te već sljedeći tjedan krećemo u rekonstrukciju parkirališta i s projektom uređenja vanjskih bazena, koji će već sljedeće kupališne sezone biti otvoreni i za naše pacijente i za građanstvo – zaključio je Gredičak, dodajući da će ta investicija u prvoj fazi koštati milijun eura, a u drugoj fazi znatno više.

Kupanje sljedećeg ljeta

Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak nije skrivao oduševljenje viđenim:
– Svaka čast svima koji su doprinijeli. Nadam se da će svi planovi biti ostvareni u rokovima, a Općina Stubičke Toplice će svakako biti na raspolaganju. Naime, Stubičke Toplice su brend, no nažalost, posljednjih godina, bazeni su u katastrofalnom stanju nebrigom pojedinaca. Ali evo, pojavilo se “svjetlo na kraju tunela” te se ja osobno, kao i svi mještani, nadamo da ćemo se sljedeće godine konačno moći okupati u našim Stubakima – rekao je načelnik Beljak.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je pak kako je sve ovo napravljeno planski i da nije slučajno da je jučer formiran zdravstveni klaster u Krapinskim Toplicama te da je to sve povezano i s današnjim otvorenjem drugog kata Maksimilijana, zbog čega je i Davor Gredičak prvi predsjednik klastera.
– Naime, u posljednjih nekoliko godina najviše investicija vezanih uz zdravstveni turizam je bilo upravo u Stubičkim Toplicama, u bolnici pod njegovim vodstvom. Na vrijeme prepoznato stanje i ono što će se događati u zdravstvu, nas je navelo na to da na vrijeme počnemo ulagati i zato pozitivno poslujemo. Zdravstveni turizam je momentalno najviše rastuća grana turizma u Europi i mi stoga imamo još puno posla. Moramo kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, kroz dnevne i specijalne bolnice svima omogućiti dostupnost te zdravstvene zaštite na visokom nivou, a svima onim koji su u mogućnosti platiti si još viši standard, moramo isto tako omogućiti da to mogu učiniti ovdje kod nas, a ne primjerice u Sloveniji – rekao je župan Kolar te dodao da, što se tiče Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, već postoji plan razvoja za sljedeće četiri godine.
– Već smo izdvojili određena sredstva za projektiranje i izvođenja radova na parkiralištu te za ulaganje u bazene. Onda će ta ponuda biti potpuna, a da bismo ostvarili sve zacrtane planove, potrebna nam je i potpora Vlade RH, ponajprije ministarstava turizma i zdravlja, što smo dobili i obećanja da će tako biti, a s druge strane da imamo mogućnost da povlačimo sredstva iz EU fondova – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba