Zaštitnik vinara

Sveti Vinko otvorio sezonu radova, Zagorci na posel kak’ bi vam vino bilo još bolje nek’ lani!

Objavljeno: 22.01.2017. mladenmandic

Ovog vikenda uz blagdan Svetog Vinka, bilo je ili će danas tijekom dana, biti veselo u brojnim zagorskim vinogradima i kletima. Gotovo sve zagorske vinarsko – vinogradarske udruge, blagoslovom vinograda, vješanjem kobasica i špeka po trsovima, prvim orezivanjem i zalijevanjem trsova vinom, kako bi ono i u ovoj godini bilo što rodnije, obilježile su početak ovogodišnje vinogradarske sezone radova.
Oko 60-ak vinogradara klanječke Udruge “Antun Mihanović”, jučer se okupilo u Klanjcu pokraj kleti višestruko nagrađivanog klanječkog vinara Nenada Posavca, gdje je svetu misu za vinare predvodio klanječki pater Gordan Propadalo, a obred pak po starim regulama Križevačkog štatuta neizostavni Ivan Keko Petrišić. Prve trsove u ovoj vinogradarskoj godini orezao je domaćin Nenad Posavec, a vinom ga je potom zalio predsjednik Udruge Zvonko Lovrek.

Sokol – Gradsko vino

– Trsje mi je na velikom brijegu, pa je za razliku od mnogih zagorskih vinograda dobro rodilo, a kvaliteta vina bila je vrhunska. Daj Bog da mi tako dobro rodi i ove godine – rekao je domaćin Posavec.
Predsjednik Udruge Zvonko Lovrek naglasio je kako je klanječka Udruga jedna od najstarijih u Zagorju i kako posebnu pažnju poklanjaju edukaciji zbog čega iz godine u godinu imaju sve kvalitetnija vina. Gradonačelnik Zlatko Brlek je istaknuo kako se posebna pozornost poklanja autohtonim sortama prije svega klanječkoj autohtonoj sorti sokolu. Grad otkupljuje i besplatno dijeli sadnice Sokola kako bi se on što više proširio i tako ubrzo postao i svojevrsni zaštitni znak Klanjca tj. Gradsko vino. Udrugu i klanječka vina i vinare pohvalio je i župan Željko Kolar. Uz kuhane kobasice, gulaš, sarmu i kolače koje su pripremile vrijedne domaćice, naravno i uz vrhunsku kapljicu, za cjelodnevno dobro raspoloženje pod vinskim šatorom kraj kleti, pobrinuli su se članovi Tamburaškog sastava Ekipa.

Vincekovo kod Rodyja

Vincekovo je već po višegodišnjoj tradiciji kod restorana Rody u Gornjoj Stubici obilježila i Udruga vinara i vinogradara stubičkog kraja Peharček gdje se okupilo 300-tinjak ljubitelja dobre kapljice. Na početku župan Željko Kolar rekao je kako je u Zagorju tradicija vinogradarstva duga, u posljednjih 20 godina napravljen je i dodatni iskorak u kvaliteti, a imamo i barem 30-ak vinara čija odlična vina upotpunjuju enološku ponudu. Čestitao je Peharčeku i 20. rođendan. Dobrodošlicu u Gornju Stubicu je svima prisutnima poželio zamjenik načelnika Vladimir Škvorc i predsjednik Peharčeka Josip Beljak, koji je podsjetio da je Udruga osnovana 17. siječnja 1997. godine te su njezini članovi u proteklih 20 godina redovito na natjecanjima osvajali velik broj zlatnih medalja i time uspješno ispunjavali glavni cilj – proizvodnju kvalitetnih vina.
Ceremonijal Vincekovog vodio je Željko Novosel, prvu je rezidbu obavio Zdravko Klanjčić, a vinograd je blagoslovio gornjostubički župnik Nikola Jurković. Proslavi su nazočili i gradonačelnik Donje Stubice Juraj Srebačić te predsjednica Općinskog vijeća Gornje Stubice Đurđica Labaš. U popratnom programu nastupili su Klapa Bistrica, Puhački orkestar Vatrogasne zajednice Gornja Stubica, ŽVA Fiola, Tamburaški sastavi Stubički zvon i PET za pet s Višnjom Škudar te Udruga kuburaša Tri kralja iz Jakovlja.



VINCEKOVO OBILJEŽENO I U MARIJI BISTRICI

Ceremoniju predvodio biskup Štef, a vinograde blagoslovio rektor Svetišta Matošević

Udruga vinogradara Marija Bistrica obilježila je Vincekovo. Suorganizatori su bili općinska Turistička zajednica i Planinarsko društvo ”Grohot”. Već u jutarnjim satima, planinari su se okupili na obilaznici, a potom i na Trgu Pape Ivana Pavla II. Nakon dobrodošlice i nastupa Limene glazbe KUD-a Lovro Ježek, uslijedio je odlazak u Vinogorje Cerine, gdje je ceremonijal uz Vincekovo predvodio dugogodišnji suradnik bistričkih vinogradara Stjepan Pepeljnjak – biškup Štef. Uz njega, već tradicionalno, u programu su sudjelovali i članovi KUD-ova ”Lovro Ježek” i ”Laz” s prijateljima pjevačima, koji se okupljaju na Martinje i Vincekovo, te glazbeni sastav “Bistrički licitari”. Svoj doprinos, pucnjevima iz kubura, dali su i članovi Udruge kuburaša ”Marija Bistrica”. Vincekovom su prisustvovali i općinski načelnik Josip Milički i predsjednik Vijeća Teodor Švaljek, a vinograd je blagoslovio rektor Svetišta Majke Božje Bistričke preč. Domagoj Matošević. Za sve posjetitelje organizator je osigurao i kuhano vino te kobasice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba