Supružnici Ana i Miljenko Hršak:

Navijamo jedno za drugo i tako svaka prepreka postaje savladiva

Objavljeno: 07.12.2016. Jelena Jazbec

Najboljim krapinskim sportašima – seniorima u 2016. godini, prema odabiru Krapinskog sportskog saveza, ove su godine proglašeni simpatični supružnici Ana Gorup Hršak i Miljenko Hršak, strastveni trkači Trkačkog kluba Maraton iz Krapine.
31-godišnja Ana zaposlena je u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice kao logoped, a trčanjem se bavi od srpnja 2015. godine. Njezin 35-godišnji suprug radi kao domaćin zrakoplova, a trčanjem se bavi dvije i pol godine.
– Prije trčanja, moji sportovi su bili košarka i tenis. Na teniskom terenu sam ponekad znao ostajati i po četiri sata dnevno, koliko sam volio taj sport. No zbog poslovnih obaveza jednostavno nisam stizao dogovarati termine za teren, dogovarati partnere s kojima bih trenirao ili odigrao koji meč. Tako da sam teniski reket spremio u ormar i počeo sam se debljati. Kada sam zaključio da sam pretjerao, obukao sam tenisice i pojurio – otkriva Miljenko, koji se bavi i pisanjem kajkavske poezije.

Ljubav i strast

Osim stjecanja kondicije i pozitivnog učinka na zdravlje i izgled, ovi supružnici otkrivaju i brojne druge prednosti trčanja.
– Sudjelujući na raznim utrkama diljem Hrvatske, upoznali smo mjesta na kojima prije nikad nismo bili. Neka možda nikada ni ne bi posjetili da se ne bavimo trčanjem, a sada ćemo se nekima od njih uvijek vraćati. Upoznavanje i druženje s divnim ljudima i trčanje u mnoštvu onih koji dijele tu istu strast i ljubav kao i mi, ispunja osjećajem pripadnosti. Zato nam je posebno drago što dijelimo tu zajedničku strast i ljubav prema trčanju. Navijamo jedno za drugo, motiviramo se međusobno i tako svaka prepreka postaje savladiva. Treninge volimo odrađivati zajedno, tako da odemo na stadion krapinskog Zagorca pa svatko trči svoju udaljenost, svojim tempom, ali smo zajedno i to je ono što trening čini zanimljivijim, a nas sretnijima – ističu Ana i Miljenko.
Ana trenira tri puta tjedno.
– Sport za mene predstavlja odmak od svakodnevice te ispušni ventil od stresa i briga. Trčanje mi pomaže da budem usmjerena na ono što je ovdje i sada, na svoje tijelo i misli, uči me strpljivosti i izdržljivosti. Trčim jer volim onaj osjećaj sreće i euforije pobuđen otpuštanjem endorfina. Volim trčanje jer se njime može baviti svatko, bez obzira na dob, tjelesnu težinu, građu, fizičku spremu, vremenske uvjete… Trčanjem pomičem svoje granice i dokazujem sebi da su ograničenja samo plod našeg uma – ističe.

Jačanje samopouzdanja

S Anom se slaže i suprug Miljenko, koji nastoji odraditi barem pet treninga tjedno.
– Sportom svoje tijelo održavam u funkcionalnom stanju, svoj duh zdravim. Biti bolji od sebe samog, napredak u određenoj pretrčanoj udaljenosti, pobjeda nad konkurentom, pobjeda nad samim sobom, poboljšanje vremena na određenoj dionici, jača mi samopouzdanje. Sport ne umara, on odmara, kako tijelo tako i duh. “Ne prestanemo trčati zato što starimo, već starimo zato što prestanemo trčati” – kaže Miljenko.
Nagrada za najbolje sportaše, ističu supružnici Hršak, pomalo ih je iznenadila, no iznimno im je drago što su primili takvo važno priznanje.
– Nagrada je došla potpuno neočekivano. Još uvijek ne vjerujem jer se ne smatram sportašicom u pravom smislu riječi, već rekreativkom koja trči iz gušta. Htjela bih da ovo bude poticaj i drugim djevojkama i ženama u našem gradu da se rekreativno počnu ili nastave baviti trčanjem jer smo mi kao ljudska vrsta, kao što kaže Christopher McDougall u svojoj knjizi, “rođeni za trčanje” – ističe Ana.
Za Miljenka, kako sam kaže, ova je nagrada motiv više u sljedećoj natjecateljskoj sezoni i motiv za pomicanje granica, kako onih daljinskih, tako i onih vremenskih.



MALI POTICAJ ZA NEODLUČNE:

“Obujte tenisice i jednostavno krenite”

– Možete odabrati biti “njurgavi” i nezadovoljni ili sretni i puni energije, a sve što je potrebno, jest odložiti daljinski upravljač i zdjelu s kokicama ili, u mom slučaju, tanjurić s čokoladom, i krenuti. Hodajte, trčite, pokrenite se, aktivirajte se i biti ćete ljepši, zadovoljniji. Nemate apsolutno nikakvog razloga da se sramite sami sebe, svog trčanja, svoje brzine. Poboljšanje brzine i trčanje na veće udaljenosti dolazi s vremenom. Tri mjeseca redovite aktivnosti sasvim su dovoljne da se navučete na trčanje, a kada se to dogodi, više vas ništa neće moći spriječiti da obujete tenisice i krenete na trčanje. Ako još ne znate još koji je sport za vas, probajte, možda vam se svidi – savjetuje Miljenko.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba