Poskupljenje cigareta

Većim trošarinama, pušači bi se mogli okrenuti crnom tržištu, što bi smanjilo i prihode u državnoj blagajni

Objavljeno: 09.11.2016. mladenmandic

Jedna od posljedica najavljene porezne reforme bit će i poskupljenje cigareta, odnosno povećanje trošarina na duhanske proizvode. Tako bi prema planu ministra financija Zdravka Marića, tijekom sljedeće godine cigarete trebale poskupjeti čak dvaput i to kako se nagađa ukupno za oko dvije kuna. Hrvatska je, objasnio je ministar Marić, to dužna učiniti ponajprije zbog obaveza prema Europskoj uniji. Naime, sukladno direktivama Europske unije, trošarina ne bi smjela biti niža od 90 eura za tisuću cigareta, dok u Hrvatskoj ona sada iznosi 84,82 eura.

Državi 78 posto

No, osim potrošača, poskupljenje bi unatoč povećanju trošarina, upozoravaju predstavnici duhanske industrije, moglo imati štetne posljedice i za trgovce, ali i na državni proračun u koji se već sada slijeva više od 78 posto od prosječnih maloprodajnih cijena cigareta. Naime poskupljenjem cigareta, dio pušača, posebice oni “tanjeg džepa”, koji puše najjeftinije cigarete, zasigurno će se okrenuti crnom tržištu. Anketa koju je naručila Hrvatska udruga poslodavaca govori kako se u Hrvatskoj godišnje na crno preproda ukupno više od tisuću tona duhana, a ta količina koja se prodaje na crno znači i skoro milijardu kuna manje u državnoj blagajni. Procjene govore da je skoro četvrtina tržišta u Hrvatskoj pokriveno ilegalnim duhanom, zbog čega osim državnog proračuna, velike gubitke trpi i duhanska industrija.
Valja napomenuti bitnu činjenicu, a to je da većina zaplijenjenog duhana, prema podacima Carinske uprave, ne potječe iz krijumčarenja iz zemalja u okruženju – BiH-a, Srbije i Crne Gore već od domaćih proizvođača u Hrvatskoj. Računica je jednostavna.

Proizvođačima mrvice

Naime otkupna cijena koju za kvalitetniji duhan postižu domaći proizvođači iznosi oko 11 do 12 kuna po kilogramu i na tu se otkupnu cijenu treba dodati poticaj države od šest do sedam kuna, pa ukupna otkupna cijena iznosi manje od 20 kuna po kilogramu. Istovremeno, prosječna maloprodajna cijena duhana na kiosku je oko tisuću kuna po kilogramu kuna. U cijelom lancu, dakle, zaradu po pola dijele država i trgovac, dok proizvođaču koji za uzgoj duhana na ljudski rat i na troškove obrade u sušionicama koje troše puno električne energije, mora izdvojiti najmanje 40-ak tisuća kuna po hektaru, ostaju samo mrvice. Stoga se proizvođači duhana sve više okreću prodaji na crno. Naime nabavna cijena kilograma rezanog duhana od prodavača na “ulici” u Hrvatskoj se trenutno kreće oko 200 kuna, a nabavna cijena u Hercegovini je oko 130 kuna. Dakle ako proizvođači po toj cijeni uspio prodati svoj duhan mogu zaraditi i sedam, osam puta veći iznos nego što dobije u legalnoj prodaji, a i kupci profitiraju jer im je legalni duhan na kiosku na koji je obračunata trošarina pet, šest puta skuplji.



Kupnjom na crno, uštede velike

Pušač koji primjerice puši kutiju do kutiju i pol cigareta dnevno, mjesečno potroši oko 700 grama duhana. Ako puši cigarete s filterima, potrebne su mu “mašinica za cigarete” koja se kupuje jednokratno i košta od 30 do 50 te dvije kutije od po 500 komada gotovih punila, odnosno papira s filterom, a cijena jedne kutije je 20-ak kuna. Stoga onaj tko puši kutiju i pol cigareta mjesečno potroši, a duhan je ilegalno kupio, oko 180 kuna. Za razliku od toga za istu količinu, kad bi pušač kupovao najjeftinije cigarete, potrošio bi i do tisuću kuna.



Ilegalni duhan pojavio se i na zlatarskoj tržnici

Od našeg sugovornika koji kupuje duhan na crno, doznali smo kako se duhan, kao i cigarete iz Bosne ili Srbije koje su jeftinije i po šest do osam kuna od hrvatskih, lako mogu kupiti gotovo na svim zagrebačkim tržnicama. No, prije tri tjedna, nelegalni duhan pojavio se i na jednoj zagorskoj tržnici. Tako su u Zlataru policijski službenici zatekli 59-godišnju hrvatsku državljanku s područja Krapinsko – zagorske županije u prodaji sitno rezanog duhana bez nadzornih markica. Ukupno su kod nje pronašli 20-ak kilograma, no više pojedinosti u PU krapinsko – zagorskoj, nisu htjeli iznositi kako bi eventualno pronašli još takvih nelegalnih trgovaca.



Što o svemu misle građani?

Ivan Konjić, 60 godina, Krapina, magistar ekonomije

Nek’ poskupe cijene. Barem će država imati koristi. A ja ću pušiti isto. Nisam pušio ni u školi, ni na fakultetu, ni kad sam bio u vojsci, nisam uopće pušio do unatrag 20 godina, ali sad ne namjeravam prestati.

 

Nevenka Hršak, 38 godina, Gornja Šemnica, konobarica

Cigarete su već dosta skupe i zaista nema smisla da poskupljuju. Za te novce, otprilike 25 kuna svaki dan, možete kupiti jedan cijeli obrok. Cijene cigareta su skoro iste kao i u Njemačkoj, ako se uzme u obzir visina njihovih i naših plaća. Pušim već 15 godina, otprilike kutiju na dan, a s najavom novih poskupljenja, mislim da ću morati smanjiti. I dobro, preživjet ćemo mi pušači, bez cigareta se može, to je ionako samo jedna ovisnost. Ali pitam se što će biti kad poskupi kruh? Što ćemo onda?

 

Alojz Horvat, 57 godina, Donja Šemnica, inženjer strojarstva

Mislim da bi cijena kutije cigareta trebala biti najmanje 100 kuna, i to neovisno o tome o kojoj se marki radi. Nitkovići koji puše, neka plate. Nikada nisam pušio, niti neću. U mladosti sam imao avanture s djevojkama i onda su mi kupovale Milde Sorte, jer su me željele navući na to, ali nakon pušenja tijekom subotnjih izlazaka, bilo mi je loše, dva tri puta mi je bilo tako, i jednostavno zato nikad nisam počeo pušiti. I bez toga vrlo lako živim i apsolutno mi ništa ne fali. (jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba