Plijeni nogometnim umijećem

VIDEO: Ivan Kovačec Ija iz Jesenja jedna je od glavnih zvijezda prve korejske lige i najkorisniji igrač svog Ulsana

Objavljeno: 08.11.2016. mladenmandic

 

Hrvatski nogometaši koji igraju u europskim nogometnim klubovima više manje su nam poznati. No ima i onih koji “za kruh zarađuju” izvan Europe te su pritom vrlo uspješni u svojim klubovima. Jedan od njih je i Ivan Kovačec Ija iz Jesenja, krilni napadač korejskog kluba Ulsan Hyundaia. Riječ je o 28-godišnjaku koji je, kako piše portal Gol.hr, na koncu ove sezone proglašen najkorisnijim igračem svoje momčadi.

Sedam pogodaka

Kovačec je za Ulsan postigao sedam pogodaka i ugradio devet asistencija, što im je bilo dovoljno za četvrto mjesto prvenstvene ljestvice. Svega pet bodova nedostajalo je Ulsanu da izbori nastup u kvalifikacijama za azijsku Ligu prvaka, no omjer od 14 pobjeda, 12 remija i 12 poraza nije bio dovoljan za treće mjesto.
Kovačec je inače potekao u omladinskom pogonu Varteksa, a prije prvog odlaska u inozemstvo zaigrao je za Nedeljanec. Odatle se 2006. godine otisnuo prema austrijskom Deutsch Tschantschendorfu, koji mu je ujedno postao i prvi profesionalni klub u karijeri. Promijenio je podosta klubova u sljedeće četiri godine te se čak vratio u hrvatski nogomet igrajući za Zagorec iz Krapine, Križevce i Hrvatski dragovoljac. Potom je nekoliko godina igrao u Austriji, a onda se odlučio na prekooceansku avanturu. Prije odlasku u Koreju, špekuliralo se o njegovom dolasku u Rijeku, no to se u konačnici nije realiziralo. Potpisao je za Ulsan 2015. godine te je od prvog dana postao jedan od najvažnijih igrača. U sezoni i pol upisao je 53 nastupa. U prvoj sezoni je ubilježio 17 nastupa i postigao šest pogodaka, a ove netom završene sezone je nastupio u 36 od 38 utakmica i upisao je sedam pogodaka i devet asistencija što mu je donijelo nagradu za najkorisnijeg igrača momčadi.

Zaludio navijače

Inače Kovačec igra na lijevom krilu i raspolaže s preciznim, topovskim udarcem desnom nogom. Kako piše Gol.hr, Kovačec je toliko zaludio navijače kluba da na utakmice dolaze s hrvatskih zastavama. On je tek jedan od nekoliko Hrvata koji igraju u korejskoj prvoj ligi, a sudeći prema kvalitetama koje pokazuje vjerojatno je i najbolji. Ivan Kovačec dobro je poznat i ljubiteljima malog nogometa jer je 2014. godine bio pobjednik malonogometnog turnira Kutije šibica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba