Mladen Supina, samohrani otac

“Prodavao sam majice, gaće i grudnjake kako bi djeci kupio kruh i mlijeko”

Objavljeno: 30.10.2016. mladenmandic

Nakon što ga je supruga Suzana napustila prije pet godina, 52-godišnji Mladen Supina iz Tuheljskih Toplica, danas je samohrani otac četvero djece. Najstarija kćer Vanessa ima 17 godina i školuje se za slastičarku, Jasmina ima 16 godina i školuje se za hotelijersko – turističku tehničarku, 12-godišnji Sven učenik je šestog razreda, a najmlađoj Lani je osam godina i ide u treći razred.

Žive u kući Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Tuheljskim Toplicama. Tu je kuću još prije desetak godina Caritasu darovao Marinko Jurić – Peretov, koji danas živi u stanu na Hvaru.
Mladena Supinu život nije mazio. Rođeni Zagrepčanin, djetinjstvo je proveo kod strica i strine u Keblu kraj Bedekovčine, gdje je završio i srednju školu za strojara građevinske mehanizacije. Oženio se prije 17 godina suprugom Suzanom. Dok je radio na bagerima, nekoć je dobro zarađivao, čak je uspio otvoriti i obrt, no prije desetak godina sve se promijenilo. Naručioci posla više mu nisu plaćali, a kako je zapeo u dugove bio je primoran raditi za nadnice kod drugih.

Nagomilani dugovi

– Nagomilao sam brojne dugove, zbog njih su mi uzeli i bager s kojim sam radio i morao zatvoriti obrt. A ženi nikad nije bilo dosta novca. Kad sam počeo raditi za druge, umjesto novcem plaćali su me majicama, gaćama i ženskim grudnjacima. Kako bih djeci svaki dan mogao kupiti kruh i mlijeko, bio sam primoran navečer na benzinskoj pumpi prodavati dobivene grudnjake i gaće – rekao nam je Supina.

Nakon što više nije mogao plaćati najam stana, šesteročlana obitelj istjerana je iz stana u Krapinskim Toplicama i našla se na cesti.
– Zahvaljujući dobrim ljudima, ipak sam nekako uspio naći smještaj. Kad su me istjerali, prvo mi je na nekoliko dana pomogao Boris Vuglec iz Vuglec brega koji nas je na nekoliko dana smjestio i sjećam se kad smo došli, dočekao nas je prepun stol pripremljene hrane. Nakon toga neko smo vrijeme stanovali u prostorijama adventističke crkve u Krapinskim Toplicama, a kasnije su mi pomogli župnik Mato Herceg i poduzetnik Dragutin Plahutar, koji su mi preko Caritasa danas i osigurali ovaj dom u kojem danas živimo – rekao nam je Supina.

Nažalost, obiteljska idila nije dugo trajala. Nakon što se obitelj za Uskrs 2010. godine uselila u kuću Caritasa u Tuheljskim Toplicama, godinu dana kasnije uslijedio je šok. Obitelj je napustila majka Suzana.

– Dok sam ja po Zagrebu nadničario za kruh, žena mi je sve više počela odlaziti od kuće s drugim muškarcima. Svako malo susjedi bi me nazivali i govorili kako sjeda u auto s nekim muškarcem i da su mi djeca sama kod kuće. Jednog dana spakirala se i otišla rekavši kako više u takvom siromaštvu i bijedi ne može živjeti. U tom trenutku djeca su doživjela šok, počela su čak razbijati stvari po kući. I što sam mogao? S jedne strane trebaš djeci osigurati kruh, a s druge strane djeca su ti sama kod kuće. Počeli su mi dolaziti i iz Centra za socijalnu skrb, želeći ih smjestiti u dom, ali ipak sam djecu nekako uspio zadržati – rekao nam je Supina.

“Ne mogu ih ostaviti same”

Mladen Supina danas ne radi. Obitelj živi isključivo od socijalne pomoći, dječjeg doplatka i alimentacije koje umjesto majke plaća država. Nalazi se na Zavodu za zapošljavanje.

– Radio bih bilo što i bilo gdje. No, dok su mi djeca ovako mala, ne mogu ih same ostaviti kod kuće. Treba im skuhati, oprati i osušiti veš, naložiti vatru, pomoći pisati zadaću, jednostavno ih ne mogu ostaviti same, jer bi mi ih mogli i uzeti i staviti u dom, a to nikako ni ja, a ni oni ne bi htjeli – rekao nam je na kraju otac Mladen Supina.



MARINKO JURIĆ – PERETOV

“Mladen je divan otac i uvijek sam mu spreman pomoći”

– Nakon što sam kuću poklonio Caritasu, nekoliko godina u njoj nitko nije boravio. No sada mi je drago što je u njoj smještana jedna tako fina obitelj kojoj je pomoć bila potrebna. Žao mi je što ih je napustila majka, međutim što je tu je – život ide dalje. Gotovo svakodnevno kontaktiram s Mladenom koji je divan otac i uvijek sam mu spreman i dalje pomagati – rekao nam je telefonom s Hvara Marinko Jurić – Peretov.



Mama se djeci nije javljala pet godina

Majka Suzana, nakon što je prije četiri godine pokrenuta brakorazvodna parnica i razvrgnut brak, rekao nam je Mladen Supina, djeci se uopće nije javljala već više od pet godina.
– Prije mjesec, dva, obećala je Lani i Svenu da će im se javljati telefonom, no više ih uopće ih ne zove. U kontaktu je zadnja dva mjeseca samo sa starijim kćerima. Nakon što za djecu nije godinama plaćala alimentaciju, sud je presudio kako Suzana u roku od tri godina za alimentaciju mora dati sto tisuća kuna inače će završiti u zatvoru. Dosad je, i to neki dan, isplatila svega dvije tisuće kuna, koje sam iskoristio da nam kupim novu peć za centralno grijanje na drva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba