Nada za spas Inkopa?

Trećina radnika, njih 70-ak, od ponedjeljka ponovo rade, dovršavaju narudžbu izrade dvije tisuće motorističkih čizama

Objavljeno: 24.08.2016. mladenmandic

Kako smo dobili obavijest od radnika, 70-ak radnica i radnika Inkopa, od njih ukupno 200-tinjak, od ponedjeljka su ponovo počeli s proizvodnjom. Radnici su nam rekli kako ih je Uprava pozvala da bi se završio posao za inozemnog kupca i dovršila isporuka za dvije tisuće pari motorističkih čizama, koje bi se trebale isporučiti do 1. rujna.

Nije uplaćen predujam

Regionalni koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Savo Šmitran, rekao nam je kako tvrtka Inkop obuća d.o.o iz Poznanovca još nije u stečaju, već je samo predan zahtjev Trgovačkom sudu u Zagrebu za predstečajnu nagodbu, no ni do toga nije došlo, jer vlasnik nije uplatio predujam od pet tisuća kuna.
– To dovoljno govori o ozbiljnosti poslodavca i poštivanje dogovorenog na sastanku sa Sindikatom, kao i njegovog poznavanja zakonskih propisa – rekao nam je Šmitran te na upit što je s drugom firmom Inkop d.d., rekao kako je to poduzeće još uvijek u postupku rješavanja.

Duguju plaće za četiri i pol mjeseca

Inače radnicima koji su poslani na prisilni godišnji odmor, do sada se duguje dio plaće od 500 do tisuću kuna za veljaču, te plaće za travanj, svibanj, lipanj i srpanj, dakle za ukupno četiri i pol mjeseca. Prosječna plaća većine zaposlenih je ispod 2500 kuna. Na upit hoće li pozvani radnici koji su od ponedjeljka počeli ponovo raditi biti u privilegiranom položaju u odnosu na dvije trećine preostalih radnika koji trenutno ne rade, čelnik Sindikata Savo Šmitran rekao nam je kako bi takav postupak bio protuzakonit i da su na to upozorili poslodavca.
Direktor Zlatko Novosel, danas nam se nakratko javio, no kad smo se predstavili kao novinari, ugasio je mobitel i poslao nam poruku kako je trenutno na sastanku i ne može razgovarati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba