OGORČENI GRAĐANI UZELI STVAR U SVOJE RUKE: Pokrenuta online peticija kojom se traži omogućavanje dvosmjernog prometovanja na mostu Bračak ili izgradnja pomoćnog mosta - već ima više od 700 potpisa

POKRETAČICA PETICIJE: Gotovo nemoguće je u kratkom roku stići do bilo koje bolnice u Zagorju – problem treba hitno riješiti

Objavljeno: 10.08.2021. Valentina Cigula

Ulaz i izlaz na brzu cestu kod Bračka zatvoren je 13. veljače zbog sanacije klizišta, no radovi još nisu počeli, a budući da se kroz stari most Bračak osobnim vozilima može kretati samo jednosmjerno te građani zbog toga moraju koristiti duže prometne pravce, pokrenuta je online peticija kojom se traži omogućavanje dvosmjernog prometovanja na Mostu Bračak ili izgradnja pomoćnog mosta pokraj njega, kako bi se stanovnicima Oroslavja, Stubičkih Toplica, Donje Stubice te ostalih okolnih mjesta omogućio brži pristup bolnici Bračak. Građani peticijom traže akciju od Krapinsko – zagorske županije i Županijske uprave za ceste.

-Ovo je građanska inicijativa da se parcijalno riješi ogroman prometni problem kojeg imaju ne samo stanovnici Oroslavja, već i okolnih mjesta. Trenutno nam je gotovo nemoguće u kratkom roku stići do bilo koje bolnice u Zagorju, zato što je zatvoren most u Mokricama i u Velikom Trgovišću. U ovom području isto tako puno je trudnica, kroničnih bolesnika, primjerice ljudi na dijalizi kojima je izrazito teško stići do bolnice, a takozvana cesta i most “kroz polje” nisu sigurni za promet. Molim vas da shvatite da je ovo od izuzetne važnosti za cijeli naš kraj. U svega 16 sati skupljeno je 200-tinjak, što je znak da se problem treba hitno riješiti – poručila je pokretačica peticije Mirela Đunđek Bačani.

Apel ŽUC-u

Naime, u travnju je tadašnji gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak apelirao na ŽUC da dozvoli dvosmjerno prometovanje mostom do završetka sanacije čvora Bračak na brzoj cesti, onako kako se to radilo godinama, sve dok se nije izgradila brza cesta, a tada je iz ŽUC-a je ravnatelj Stjepan Sirovec odgovorio:

– Zbog nastanka klizišta na brdu Bračak i uspostave privremene regulacije prometa, primili smo određen broj upita od strane mještana i vozača s ovog područja, ali i dopis gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka, u kojem traži i apelira da se razmotri novo dodatno rješenje u odnosu na tu privremenu regulaciju prometa, a radi se o omogućavanju dvosmjernog prometa kroz ovaj stari lučki most. Mi smo u odgovoru detaljno obrazložili problematiku oko ovog slučaja i da ŽUC nije u nadležnosti ceste na kojoj se nalazi stari most i da su za organizaciju prometa na ovom dijelu ceste nadležni gradovi Zabok i Oroslavje. Također, naveli smo problematiku izrade potrebnih elaborata i dokumentacije ukoliko bi se pristupilo izradi takvog rješenja, a i upozorili smo da, kako bismo mogli pružiti što veću sigurnost svim sudionicima u prometu, prolaskom samog mosta i na spoju križanja nerazvrstane ceste i županijske ceste, s obzirom na to da je došlo do prostornih i geometrijskih izmjena u odnosu na raskrižje koje je postojalo prije čvora Bračak, postoje određene kritične točke i da će biti potrebno razmotriti neka dodatna rješenja. Naime, to je jako problematično skretanje sa županijske ceste ulijevo prema mostu. Nakon toga sličan upit imali smo i od Grada Zaboka te smo i njima krajem veljače objasnili problematiku u uputili ih na daljnje korake. Što se tiče privremenog elaborata, izradile su ga Hrvatske ceste i samo uvođenje prometa ovim obilaznim pravcima učinjeno je tako da bude što sigurnije, da je kroz ovaj most koji je jednosmjeran, napravljen izuzetak samo za hitne službe kako bi u najkraćem roku mogle stići na intervencije – pojasnio je Sirovec.

Zajednički problem

O toj problematici govorio je i krapinsko-zagorski župan na press konferenciji koju je sazvao upravo kod starog mosta Bračak, istaknuvši kako će sazvati sastanak gradonačelnika Oroslavja, gradonačelnika Zaboka, predstavnika Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije, Hrvatskih cesta i Ministarstva unutarnjih poslova kako bi još jednom prošli kroz elaborat i vidjeli može li se napraviti nešto da olakša putovanje i skrati put građanima, a da se ne ugroze njihovi životi. Sastanak je sazvan početkom travnja.

– Danas smo još jednom sagledali postojeće prometno rješenje i ponovno došli do zaključka te se složili da ne postoji mogućnost dvosmjernog odvijanja prometa na starom mostu Bračak. Na temelju dobivenih informacija od gospodina Šnajdera iz HC-a, da će čvor Bračak biti zatvoren minimalno godinu i pol dana, predložili smo novi alternativni pravac županijskom cestom Ž2197, nerazvrstanom cestom Andraševec – Gorupci – Dubrava Zabočka i županijskom cestom Ž2264, koji bi skratio put građanima i koji bi bio isključivo za osobna vozila, dok bi postojeće prometno rješenje ostalo na snazi za teretna vozila. Gradonačelnik Oroslavja zatražio je da mu se stav Hrvatskih cesta i MUP-a o nemogućnosti dvosmjernog prometa mostom Bračak dostavi pisanim putem. Idućeg petka ponovno ćemo održati sastanak, a dotad će u koordinaciji Hrvatskih cesta i ŽUC-a biti izrađen elaborat, troškovnik i definiran najkraći realni rok u kojem je moguće izvesti radove za dovođenje spomenutog prometnog pravca u stanje koje je prikladno za prihvaćanje pojačanog prometa– kazao je tada Kolar.

Otada nije bilo većih pomaka po tom pitanju koje već pola godine muči građane, ponajviše iz Oroslavja, ali i sve ostale. Obilazni pravac je još uvijek državna cesta DC14 – čvor Bedekovčine – spojne ceste do županijske ceste ŽC 2264 – županijska cesta ŽC 2264 – Špičkovina – Dubrava Zabočka – Bračak.

Stoga ne čudi ni ovo pokretanje peticije jer građanima je prekipjelo što sve stoji već mjesecima. Možete je potpisati na OVOM LINKU.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba