U Mariji Bistrici u utorak slave Dan općine te Dan Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetišta, a tim smo povodom razgovarali s načelnikom Josipom Miličkim

“Ima puno projekata i izazova, ali još više volje da našu Mariju Bistricu učinimo još boljom i ljepšom”

Objavljeno: 09.07.2021. Alen Brodar

U Mariji Bistrici u utorak slave Dan općine te Dan Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije i Svetišta Majke Božje Bistričke, a tim će se povodom večeras u Bluesun Hotelu Kaj održati i svečana sjednica Općinskog vijeća. Mnoštvo velikih događanja u sljedećih nekoliko dana, a ne zaboravimo ni da je u nedjelju svečani koncert povodom otvorenja novouređene zgrade glazbene škole pri OŠ Marija Bistrica, na kojem će gostovati violončelistica Ana Rucner, bilo je povod da uoči svega porazgovaramo s načelnikom Marije Bistrice, Josipom Miličkim.

Budući da smo već spomenuli Glazbenu školu, možda da krenemo s time – njena zgrada dobila je novo ruho, no planovi su mnogo veći, želite i Srednju glazbenu školu u Mariji Bistrici?

Stvarno mi je drago što su polaznici naše Glazbene škole dobili novu zgradu na korištenje, obnovljenu i uređenu. Pritom zahvaljujemo ”Ljekarnama Švaljek” jer to jednostavno ne bi bilo moguće bez njihove ogromne donacije. Inače, da, mi od svojih planova ne odustajemo, a to je izgradnja Srednje glazbene škole. Vjerujemo da će se vrlo skoro vidjeti napredak i na tom planu. Zapravo, nastavljamo raditi bez ikakvog prekida. Bili su lokalni izbori i želim zahvaliti svima koji su nam dali podršku, a sve ono što smo najavili u predizbornom programu, mogu reći da je krenulo i da nas očekuje bogat novi četverogodišnji mandat i, vjerujem, još jedan pozitivan uzlet po pitanju razvoja cijele općine Marija Bistrica.

Dakle, svi zacrtani veliki projekti se nastavljaju. Novi vrtić je već tu, a u tijeku su i radovi na Trgu pape Ivana Pavla II., gradi se nova mrtvačnica, proširuje groblje…

Jako smo ponosni na projekt dječjeg vrtića, već se sada pokazuje koliko je on bio vrijedan i značajan, jer smo mnogostruko povećali kapacitet, iako, imamo još 30-ak djece na čekanju. Žao mi je roditelja koji sada imaju problema jer im dijete nije upisano u vrtić. Nema samo Marija Bistrica s time problem, bore se s time mnoge općine i gradovi diljem Hrvatske.

Sve je više djece, što naravno veseli, ali to znači da sve više roditelja ima potrebu za vrtićki odgoj. Ipak, moram reći da me žalosti što nas po društvenim mrežama napadaju pojedinci, i mene i vodstvo vrtića, mislim da to ipak nismo zaslužili jer smo s 80-ak digli kapacitet na 165 mjesta, i to po pedagoškim standardima. Već hitno poduzimamo radnje da riješimo problem nedostatka mjesta – tražili smo od Agencije za plaćanje u poljoprivredi odobrenje da odmah krenemo s izgradnjom još jednog aneksa na novom vrtiću, a u planu je u sklopu nove Područne škole u Lazu osigurati i jednu prostoriju za dislociranu jedinicu vrtića. Time bismo kapacitet podigli i na preko 200 djece, ali i zaposlili još minimalno četiri odgajateljice. Što se tiče novog vrtića, dakle, trebalo je najprije otkupiti zemljište, prilagoditi prostorni plan, izraditi projektnu dokumentaciju, dobiti građevinsku dozvolu, a onda i iznaći sredstva. Uspjeli smo i vrtić je proradio, dobili smo maksimalnu potporu od 7,4 milijuna kuna, a vrtić je vrijedan više od 10 milijuna. Zaposleno je devet novih djelatnica, od čega šest odgajateljica, a u upotrebi je ostao i stari vrtić, koji je također nedavno uređen.
Što se tiče uređenja našeg središnjeg Trga, u planu je zamijeniti postojeću javnu rasvjetu novom štednom i ekološki prihvatljivom te promijeniti i granitne ploče na trgu, jer je veći dio oštećen.

Projekt ćemo, budući da je dosta skup, odrađivati u etapama. Popucale ploče se mijenjaju, a stare cijele se vraćaju. Namjeravamo se prijaviti i na nastavak ovog natječaja preko LAG-a “Zeleni bregi”, jer smo preko prvog dobili 20.000 eura, a dio smo sami sufinancirali, dok u rujnu očekujemo u novom natječaju potporu i do 32.000 eura. Vjerujem da bi, uz vlastitu komponentu, mogli završiti obnovu unutarnjeg dijela trga u obliku elipse.
Zgrada mrtvačnice je pred samim završetkom. Vremenski uvjeti su bili dosta nepovoljni za izgradnju grobnih polja i terasa, međutim, vrijeme je sada savršeno za to, tako da je nedavno pojačana dinamika radova i sve je u rokovima. Radovi dakle dobro napreduju i radujemo se završetku i ovog projekta.

Osim ovih najvećih, koje biste još projekte izdvojili?

Izdvojio bih Poslovnu zonu na prostorima bivše Tehnomehanike. Imamo pisma namjera tvrtki koje su iskazale interes za otvaranjem pogona u tom prostoru. U suradnji s renomiranim konzultantima radimo na izradi dokumentacije temeljem koje bi raspisali javni natječaj i na osnovu istoga transparentno stavili u funkciju pogone bivše Tehnomehanike. Važna nam je i brza cesta, koja je stigla do naše općine, a slijedi izgradnja dionice od 3,6 kilometara do čvora Marija Bistrica.

Do kraja godine ili početkom iduće očekuje se dobivanje građevinske dozvola i raspisivanje natječaja za odabir izvođača, te početak radova. Što se tiče cesta, u tijeku je sanacija na županijskoj cesti Marija Bistrica – Konjščina, kao i sanacija propusta na istoj cesti u Sušobregu, na granici Konjščinom, a kraj radova očekujemo početkom kolovoza. Na toj prometnici se pojavilo i klizište, nadamo se da će se što prije krenuti sa sanacijom. U planu je i rekonstrukcija mosta na tromeđi Marije Bistrice, Gornje Stubice i Bedekovčine, a uskoro se nastavljaju i nogostup prema Globočecu, sanacija potpornog zida na Lazu te zamjena krovišta na Društvenom domu u Podgrađu. U Selnici, kod područne škole, krenuli su radovi na izgradnji nogostupa i oborinske odvodnje, a očekuje nas i asfaltiranje na županijskoj cesti u Selnici. Kao što vidite, radi se po svim naseljima, a krećemo i u otkup zemljišta za sportsko – rekreacijskog centra, što će značiti i preseljenje nogometnog igrališta. Treba tu dodati i reciklažno dvorište, ali i priču s gospodarenjem otpadom, jer mi sami s tvrtkom ”Lijepa Bistrica” prikupljamo otpad s područja općine, a nedavno smo im obnovili i vozni park. Zatim, uređen je Dom kulture, a tu su i projekti e-central, WI-FI for EU, Newlight i brojni drugi, nešto manji. Inače, od 16. srpnja moći ćemo se prijaviti ponovno na Mjeru 7.4.1, u novoj omotnici, a imamo namjeru prijaviti izgradnju Društveno – kulturnog centra na Lazu. Vrijednost projekta sa uključenom opremom i uređenjem okoliša je 4.250.000 kuna s PDV-om.

Na kraju, koja je Vaša poruka sumještanima povodom Dana općine i Dana župe?

Uz sve odrađene projekte, imali smo dosta šteta i od potresa na našem području, proglašena je elementarna nepogoda za onaj prvi potres od ožujka prošle godine. Maksimalno pomažemo i posredujemo koliko možemo, pogotovo onima koji su bili najugroženiji ograničenjima zbog pandemije. Ima posla, brojnih izazova, ali ima i još volje da Mariju Bistricu činimo boljom i ljepšom. Spremni smo putem rješavati probleme na koje ćemo naići, u to budite sigurni. Uz čestitke svim žiteljima Marije Bistrice i župljanima Župe Marija Bistrica uz Dan Općine i Dan župe, pozivam ih sve na suradnju. za dobrobit cijele naše prekrasne općine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba