ZAVRŠNA KONFERENCIJA: Uspješno je realiziran 2,5 milijuna kuna vrijedan projekt "Vrtić za svaku obitelj", koji zajednički provode DV "Gustav Krklec" i Grad Krapina

OD 5.30 DO 20 SATI: “Produljenjem radnog vremena vrtića, roditeljima smo omogućili usklađivanje poslovnog i privatnog života”

Objavljeno: 08.07.2021. zagorjeinternational

U Dječjem vrtiću “Gustav Krklec” u Krapini održana je završna konferencija projekta “Vrtić za svaku obitelj”, koji su zajednički provodili DV i Grad Krapina, u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.”, a bio je financiran iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt je predstavila ravnateljica vrtića Ksenija Ostojić:

Nove usluge

– Ovim projektom uspjeli smo omogućiti roditeljima usklađivanje poslovnog i privatnog života. Ukupna vrijednost projekta, što su ujedno i bespovratna sredstva, je 2.565.000 kuna, a razdoblje provedbe je od 15. siječnja do 15. srpnja ove godine. Cilj je, između ostalog, bio i razvoj novih usluga vrtića u skladu s humanističkom koncepcijom, kao i jačanje kapaciteta ustanove, a te smo ciljeve, sa sigurnošću mogu potvrditi, uspješno i realizirali. Između ostalog, radno vrijeme je u potpunosti usklađeno s iskazanim potrebama roditelja, što je njima bilo i najvažnije – ono je produljeno te vrtić radi od 5.30 do 20 sati. Prostorno – materijalni kontekst vrtića je bogatiji opremom, didaktikom i uređenim vanjskim prostorom. Uz djecu iz redovnog programa vrtića, u kraći program uključila su se djeca koja nisu bila polaznici vrtića te je uvođenjem novih kraćih programa podignuta kvaliteta odgojno – obrazovnog rada. Zapošljavanjem novog kadra – dviju odgojiteljica, pedagoginje te kuharice i spremačice na pola radnog vremena stvorili su se preduvjeti za daljnji rad i razvoj ustanove. Također, iz projekta se financiralo i stručno usavršavanje odgojiteljica za provođenje kraćeg programa “Folklorno stvaralaštvo i tradicijska kultura”, a počeo se provoditi i kraći program odgojno – obrazovnog rada s djecom rane i predškolske dobi “Igraonica općeg tipa”. Te kraće programe planiramo započeti provoditi kada to epidemiološka situacija dozvoli. Da zaključim, ovim projektom Dječji vrtić “Gustav Krklec” Krapina unaprijedio je uslugu korištenja programa za roditelje, kao i njihovu djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja – zaključila je ravnateljica Ostojić.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović govorio je o ulaganju u najmlađe, čemu se, kako je rekao, posljednjih godina u Gradu Krapini posvetila posebna pažnja.

Druga faza

– Krenulo se s postavljanjem i uređenjem dječjih igrališta u svim našim naseljima, pa praktički više nemamo naselja bez igrališta. U svim mjesnim odborima napravljena su i sportska igrališta, kako bi naši najmlađi sugrađani imali iste uvjete kao i oni u centru. Dogradili smo i gradski dječji vrtić, čime smo povećali kapacitet za dvije odgojne skupine, zamijenili smo krovište, uređuje se dio fasade, a ovaj EU projekt zbog kojeg smo se danas okupili ovdje, svakako je dobrodošao, da bi se najstarijem vrtiću u Krapinsko – zagorskoj županiji, dakle, prvom vrtiću koji je bio osnovan u našoj županiji, pomoglo da uvede poslijepodnevni rad, koji je dugo bio čežnja. To sigurno najbolje znamo mi, koji smo svakodnevno putovali u Zagreb na posao i ponekad nije bilo jednostavno stići na vrijeme i preuzeti dijete u radnom vremenu dječjeg vrtića. Nekad se moralo dulje ostati na poslu, nekad se zapelo u prometu i onda su bili problemi. Siguran sam da je ovime mnogim roditeljima koji rade izvan Krapine olakšano i ne moraju više strepiti hoće li na vrijeme preuzeti dijete ili ne. S druge strane, moramo biti svjesni i da se radno vrijeme mijenja, sve više se radi od 9 do 17 sati, stoga je zahvaljujući ovom EU projektu, omogućen poslijepodnevni rad, omogućene su novi programi, nabavljen je i dio opreme – rekao je Gregurović pa dodao da, iako je prvi dio projekta završio, neće se stati.

– Kandidirali smo se i na drugu fazu, prošli smo administrativnu provjeru te čekamo rezultate tog natječaja, a dok rezultati ne dođu, Grad Krapina će i dalje financirati produženo radno vrijeme vrtića. Vjerujemo da ćemo proći, no ako bi se slučajno dogodilo da ne bi, sigurno nećemo ići stepenicu niže, već ćemo gledati kako napraviti dodatni korak naprijed – najavio je gradonačelnik Zoran Gregurović, pohvalivši na kraju ravnateljicu Ostojić na trudu i angažmanu, ali i sve zaposlenike vrtića, koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari i da dobro prođe. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba