Kraj središnjeg križa na krapinskom gradskom groblju obilježena 26. godišnjica Vojno - redarstvene operacije "Bljesak"

ŽARKO MIHOLIĆ: Dok živi Hrvatska, živjet će i sjećanje na operaciju “Bljesak”, koja je pokazala svu snagu, moć i postignuti stupanj razvoja Hrvatske vojske

Objavljeno: 30.04.2021. zagorjeinternational

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kraj središnjeg križa na Gradskom groblju Krapina, obilježena je 26. godišnjica Vojno – redarstvene operacije “Bljesak”.

– Za nas koji smo direktno ili indirektno bili u toj akciji, a vjerujem i za sve hrvatske branitelje, ovo je emotivan trenutak, kao i svaka obljetnica svih naših slavnih vojnih operacija. To je operacija koja je prethodila glavnoj operaciji, operaciji “Oluja”, ali i ono što tu treba posebno istaknuti, vojno – redarstvena operacija koja je imala zadatak ne samo osloboditi zapadni dio Slavonije, već i pokazati svu snagu, moć i postignuti stupanj razvoja Hrvatske vojske, što je i učinjeno. Preko sedam tisuća pripadnika vojno – redarstvenih snaga sudjelovalo je u toj operaciji, nažalost, 51 branitelj je poginuo, a 162 ih je bilo ranjeno. Zahvaljujući akciji, oslobođena je i puštena u promet cesta Zagreb – Lipovac i onaj željeznički dio prema istoku Hrvatske. Tu je poslana jedna snažna poruka, ali su se dogodile i značajne ljudske tragedije. Za odmazdu, Srbi su raketirali Zagreb, Sisak i Karlovac, prilikom čega su stradale i nevine žrtve. No, siguran sam da, dok živi Hrvatska, živjet će i sjećanje na operaciju “Bljesak” – rekao je posljednji zapovjednik 103. brigade Žarko Miholić, koji je položio vijenac u društvu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolar.

– Iskoristili smo priliku da, nakon što smo prethodno potpisali ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava braniteljskim udrugama, dok smo svi zajedno, odamo počast i minutom šutnje se prisjetimo svih žrtava Domovinskog rata, svih poginulih i nestalih branitelja u Domovinskom ratu, da trenutak tišine posvetimo njihovim obiteljima te da na neki način obilježimo Vojno – redarstvenu akciju “Bljesak”, u kojoj je u 31 sat oslobođeno 500 četvornih kilometara teritorija u zapadnoj Slavoniji. No, osim veličanstvene pobjede, mi ovu akciju pamtimo, nažalost, i po pogibiji našeg zagorskog heroja Rudolfa Perešina, čiji su avion srpske snage oborile 2. svibnja – rekao je župan Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba