U VARAŽDINSKIM TOPLICAMA ZAVRŠILA DVA VELIKA EU PROJEKTA: 8,2 mil. kuna vrijedna obnova Lovrine kupelji i 42,2 mil. kuna vrijedna obnova skupa zgrada Termi

ŽUPAN ČAČIĆ: Nema alibija za neprijavljivanje na EU fondove za vodeće ljude županijskih zdravstvenih i obrazovnih ustanova

Objavljeno: 28.04.2021. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završena su još dva velika EU projekta, koja su u utorak prezentirana na prigodnim završnim konferencijama. Radi se o projektima energetske obnove Lovrine kupelji te skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj.

U okviru energetske obnove Lovrine kupelji, obnovljeni su toplinska ovojnica i krovište, ugrađena je nova vanjska stolarija, nova energetski visokoučinkovita unutarnja LED rasvjeta, instalirana je nova oprema u postojeću kotlovnicu te inverterska dizalice topline, a rekonstruiran je sustav ventilacije i grijanja. Na taj će se način smanjiti godišnja primarna potrošnja energije za 64,79 posto, uvedene su nove mjere korištenja obnovljivih izvora energije iz lokalnih izvora i osigurano je smanjenje emisije COza 66,28 posto. Ukupna vrijednost projekta je 8.296.136,25 kuna, od čega ukupan iznos bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj iznosi 4.134.142,62 kuna. Vrijednost obnove skupa zgrada Terme, Konstantinov dom, Hidroterapija Terme i Konstantinova kupelj iznosi 42.229.144,69 kuna, od čega je ukupan iznos bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj 21.541.024,82 kuna.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Denis Kovačić izrazio je veliko zadovoljstvo te sreću završetkom radova.

 Bilo je vrlo izazovno raditi i graditi u ovo pandemijsko doba, ali i to smo uspjeli.  Ponosan sam što nismo niti jedan dan prestali s radom. Dakle, radimo kontinuirano u adekvatnim uvjetima i svim djelatnostima bolnice u okviru one epidemiološke situacije koja nam je zadana i koju moramo poštivati – rekao je ravnatelj bolnice.

Varaždinski župan Radimir Čačić je istaknuo kako su u protekle četiri godine njegova mandata ukupna ulaganja u zdravstvo u županiji prešla pola milijarde kuna.

 Jedan dio projekata je završen, a jedan dio, poput Spinalnog centra, je tek izašao iz temelja i dolazi u prvi kat. Poznato vam je kako završava i “roh bau” dnevne kirurgije, hitnog objedinjenog prijema i dnevne bolnice u Općoj bolnici Varaždin, tako da govorimo o zaista velikim investicijama na području zdravstva naše županije. Moram istaknuti kako sam obujam investicija u Varaždinskim Toplicama neće stati, samo će se malo promijeniti struktura investitora jer je sigurno da ćemo u nekim segmentima morati tražiti i privatne partnere. Jučer sam ponovno razgovarao s najodgovornijim ljudima u ovoj državi vezano uz naš povijesni i najveći projekt operacijskog bloka, intenzive i svega onoga što uz to ide, u Općoj bolnici Varaždin i sada očekujemo potvrdu tog financiranja. Bit ćemo spremni za raspisivanje natječaja za izvođenje radova – rekao je župan te dodao kako je stupanjem na funkciju župana prije četiri godine, od vodećih ljudi županijskih zdravstvenih, ali i obrazovnih ustanova zatražio javljanje i prijavu na sve EU fondove.

– Posao i odgovornost  ravnatelja zdravstvenih te obrazovnih ustanova, pročelnika i svih ostalih je uključivanje i javljanje na sve moguće EU fondove. Nema alibija za neprijavljivanje ili odustajanje od javljanja na EU fondove – zaključio je župan Čačić.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić čestitao je svima na realiziranim projektima.

– Ono što je bit i poanta Europske kohezijske politike, jest da mi države koje smo kasnije ušle u EU, hvatamo priključak razvijenim članicama EU. S ovom energetskom obnovom, sa Spinalnim centrom i energetskom obnovom koja je već napravljena, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice postaje jedan ozbiljan regionalni igrač na području zdravstvenog turizma te u medicinskoj rehabilitaciji. U vrijeme pandemije, mi kao Vlada i Ministarstvo zdravstva radimo i dalje na ugovaranju novih projekata– rekao je Dulibić.

Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Alenka Košiša Čičin-Šain je istaknula kako je u Hrvatskoj provedena energetska obnova oko 750 zgrada javne namjene, ukupne vrijednosti nekoliko milijardi kuna.

 – Uštede koje su se tom energetskom aktivnosti postigle u tim projektima su minimalno 50 posto i to je bio uvjet koji je postavila Europa. Najčešće smo uspjeli postići oko 60 posto uštede i u primarnoj energiji i u toplinskoj, a isto tako i u smanjenju CO2. Koristim priliku da čestitam županu Čačiću te svima koji rade na ovim projektima jer su rezultati u Varaždinskoj županiji zaista impresivni – rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Konferenciji su prisustvovali i zamjenik župana Robert Vugrin, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, predsjednik Upravnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice Željko Bedeković, ravnatelj Javne ustanove za regionalni razvoj Varaždinske županije Krunoslav Blaži, Slađana Miočić, županijska pročelnica za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša te mnogi drugi.

Najnovije po kategorijama

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

ZAHVALJUJUĆI UČILIŠTU "PIRAMIDA ZNANJA" I PARTNERIMA, 59 POLAZNIKA IZ RANJIVE SKUPINE NEZAPOSLENIH OSOBA DOBILO JE NOVU PRILIKU: Održana završna konferencija projekta "Edukacijom ranjivih skupina do zaposlenja u turizmu i ugostiteljstvu"

Uspješno provedeni programi obrazovanja stručnjaka u turističko – ugostiteljskom sektoru i voditelja za osobe s invaliditetom te osposobljavanja osoba s invaliditetom za kuhare i sobare

Objavljeno: 22.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter