Razgovarajući sa županom Kolarom povodom Dana županije o realiziranim projektima, nismo mogli ne dotaknuti se jednog koji se vuče već godinama:

“Mogli smo reći da se projekt Stubaki počeo graditi, jer je u infrastrukturu već uloženo 21 milijun kuna, no nas zanima hotel. Ugovor imamo još godinu dana i ako do tada Andabak ne počne graditi, nećemo ga produživati”

Objavljeno: 25.04.2021. zagorjeinternational

Razgovarajući s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom povodom Dana županije, kada smo se dotakli realiziranih projekata u prošlom mandatu, ali i planova za budući mandat ako ostane župan, nismo mogli ne dotaknuti se jednog projekta koji se vuče godinama. Stubaki.

Projekt zbog kojeg je protiv Kolara, Jake Andabaka i još šest osoba, među kojima je i bivša županica Sonja Borovčak, prije nepune četiri godine podnijeta kaznena prijava USKOK-u, što su učinili tadašnji HDZ-ov kandidat za župana i potpredsjednik Županijske skupštine, danas aktualni predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i HDZ-ov županijski vijećnik Daniel Vnuk.

Naslijeđen projekt

– Projekt Stubaki je projekt kojeg sam naslijedio, no da sam u tom trenutku bio župan, potpisao bih ga. Možda malo drugačije, ali potpisao bih. To je kapitalna investicija koja je bila predviđena, a koja se do dana današnjeg nije nigdje na kontinentu realizirala. Bila je ambiciozna, kao javno – privatno partnerstvo, usudio bih se reći, vizionarska. Kad je bila zrela za realizaciju, došla je kriza. U međuvremenu napravili smo plan turizma, počeli smo se dizati, brendirali smo zagorsku “Bajku na dlanu”, postali smo prepoznatljivi i proglašeni najboljom kontinentalnom destinacijom, gdje smo od 2013. godine do 2017. godine rasli sto posto u dolascima i 99,9 posto u noćenjima. U sljedećim smo godinama ponovno rasli dvoznamenkasto i stvarali uvjete za takvu investiciju. Otvorio se Jadran, a pali su Cipar, Malta, Grčka i Turska, investicija koja se prije na Jadranu vraćala u 15 – 17 godina, počela se vraćati u 7-8 godina i naravno da je svaki gospodarstvenik koji ulaže svoj novac išao tamo gdje će mu se prije vratiti. Međutim, ono što ljudi ne znaju i nitko ne govori jest da se u projekt Stubaki, uložilo skoro 30 milijuna kuna, od čega devet milijuna kuna još u otkup dodatnog zemljišta i projektnu dokumentaciju, a 21 milijun kuna u infrastrukturu, odnosno 800 metara nove ceste koja samo nije asfaltirana, novu kanalizaciju, vodovod, struju i plin, tako da smo mi praktički mogli reći da je gradnja započela, no ono što nas zanima jest izgradnja samog hotela – kazao nam je Kolar.

Porasla vrijednost imovine

Podsjetio je da je Županiji za Stubake plaćena penalizacija od 1,5 milijun kuna koja nije bila u osnovnom ugovoru i da je odmah rečeno da će se to utrošiti za izgradnju sportske dvorane u Stubičkim Toplicama.

– Ono što je bilo u našoj moći, tu smo napravili sve, s time da Županija nije potrošila ni jedne jedine lipe, a vrijednost naše imovine je rasla jer je privatni partner ipak ulagao. Danas da se raziđemo, vrijednost naše imovine više nije devet milijuna kuna, već dosta veća. Ugovor imamo još više od godinu dana i nema razloga da ga raskidamo jer bi svi bili sretni da gospodin Andabak u rujnu počne graditi hotel i mislim da nema člana Skupštine koji ne bi dignuo ruku za produljenje roka za dovršetak izgradnje investicije kad bi vidio da se počelo graditi. I dalje smatram da je to sjajan projekt za koji smo uostalom projektirali i zaobilaznicu, kako bismo rasteretili teretni promet kroz Stubake, Oroslavje, Donju i Gornju Stubicu, ali ako se ne počne graditi, do novog produženja roka neće doći – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba