Lokalna akcijska grupa Zagorje -Sutla i Mreža udruga Zagor u suradnji s općinama i gradovima s područja LAG-a provode zanimljiv projekt

Imaš super ideju? Uzmi pare i napravi nešto za mlade!

Objavljeno: 29.03.2021. zagorjeinternational

Imaš super ideju, a nemaš pare? Dođi na radionicu, predstavi je drugima, motiviraj mlade iz svoje zajednice da za nju glasaju te zajedno realizirajte tu ideju! Ne propusti priliku napraviti nešto za sebe i za druge.

Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla i Mreža udruga Zagor u suradnji s općinama i gradovima s područja LAG-a Zagorje-Sutla provode projekt Uzmi pare i napravi nešto za mlade kroz koji će u 11 općina i gradova financirati po jednu ideju koju su predložili i izabrali mladi, a u vrijednosti do 20.000 kuna.

Pravila po kojima se provodi predlaganje ideja i izbori nalaze se na web stranici www.uzmipare.info, a kako bi ideje mladih imale prilike biti financirane mladi moraju:

  1. Doći na radionicu (sami ili još bolje s frendovima_cama).
  2. Predstaviti svoju ideju.
  3. Motivirati dovoljan broj mladih da ih podrže i glasuju za njihovu ideju na izborima.

Detaljan raspored vremena i mjesta održavanja radionica nalazi se u kalendaru na www.uzmipare.info, a prvi mladi koji će predlagati svoje ideje u subotu 10. travnja su mladi iz Zaboka, Tuhlja, Krapinskih Toplica i Svetog Križa Začretja! Za sve informacije pratite Instagram profil @uzmipare.info.

Projektom “Uzmi pare i napravi nešto za mlade” provodi se proces participativnog proračuna za mlade. Participativni proračun predstavlja uključivanje građana/ki u odlučivanje o tome koji će se projekti u gradu ili općini financirati iz javnog proračuna. Participativnim proračunom lokalna samouprava bolje odgovara na stvarne potrebe građana, promiče socijalnu i demokratsku uključenost te osigurava efikasniju potrošnju javnog novca. Kada se participativni proračun provodi s mladima tada uz sve ostale prednosti, lokalna samouprava dodatno potiče veće uključivanje mladih u procese donošenja odluka kao i dobiva kvalitetniji uvid u potrebe i interese mladih na svom području. Dugoročno gledano kroz odgovaranje na potrebe mladih te provedbom kvalitetnih politika za mlade doprinosi se njihovom ostanku u ruralnom području, a time i osigurava njegova održivost. Participativni proračun za mlade ima razne oblike i provodi se u nizu zemalja, te kroz ovaj proces općine i gradovi s područja LAG-a Zagorje-Sutla staju uz bok sedam gradova koji su imali titulu europske prijestolnice mladih, a koji aktivno provode ovaj proces (Torino, Braga, Maribor, Thessaloniki, Cluj-Napoca, Varna i Cascais).

“Uzmi pare i napravi nešto za mlade” dio je programa Civic Europe. Civic Europe je inkubator za lokalno utemeljene građanske inicijative, organizacije i pojedince u Središnjoj, Istočnoj i Južnoj Europi kojeg su uspostavili MitOst i Sofia Platform, financirani od strane Zaklade Mercator. Projekt provode LAG Zagorje-Sutla i Mreža udruga Zagor u suradnji s općinama i gradovima s područja LAG-a. Kako je izgledalo pilotiranje participativnog proračuna u Klanjcu, Pregradi i Zaboku 2019. godine, a kroz koji su mladi organizirali koncert alternativne glazbe StreetGig v.9., malonogometni turnir i nabavili Teqball stol možete vidjeti u OVOM VIDEU!

Najnovije po kategorijama

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

VELIKI POVRATAK IVANE HABAZIN: Prošlog je vikenda u Dubaiju pobijedila Gruzijku i osvojila pojas WBC Middle East prvakinje, a onda iste noći potpisala ugovor za svoj idući nastup

NEUSTRAŠIVA ZLATARŠČANKA: “Lokacija je Abu Dhabi, datum 19. lipnja, a protivnica Layla McCarter. Ja ne izbjegavam nikoga. Nadam se da ovog puta neće imati opravdanja”

Objavljeno: 13.04.2021. zagorjeinternational

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter