Župani SZ Hrvatske u Tuheljskim Toplicama održali još jedan sastanak vezan uz potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever

“U narednom tjednu dostavit ćemo Ministarstvu konačni prijedlog liste razvojnih projekata, a potpisivanje sporazuma očekujemo do kraja ožujka”

Objavljeno: 17.02.2021. zagorjeinternational

Nakon sastanka s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Natašom Tramišak, na temu Razvojnog sporazuma Sjever, koji je održan krajem prošlog tjedna u Zagrebu, župani sjeverozapadne Hrvatske sastali su se, na inicijativu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, ponovno u utorak u Tuheljskim Toplicama.
Na sastanku s ministricom Tramišak županima su predstavljeni neki od glavnih kriterija kojima se županije i razvojne agencije trebaju voditi prilikom selekcije projekata koji će ući u Razvojni sporazum Sjever – s posebnom naznakom da su strateški projekti oni čija je vrijednost veća od 50 milijuna eura, sukladno nacionalnoj i europskoj regulativi, ili oni projekti koji su pripremani kroz mehanizam tehničke pomoći te imaju izrađenu spremnu projektno – tehničku dokumentaciju, ili pak oni projekti koji su identificirani kao pojedinačni, strateški projekti nužni za daljnji razvoj pojedine županije.

Model financiranja

Sastanak u Termama Tuhelj je pak održan s ciljem usuglašavanja razvojnih prioriteta, rasprave oko predloženih kriterija odabira projekata te radi pripreme za samu finalizaciju razvojnog sporazuma Sjever, što podrazumijeva definiranje konačne liste razvojnih projekata, koja će biti usuglašena s resornim ministarstvima.
Župani su donijeli zaključak da će Ministarstvu dostaviti konačni prijedlog liste razvojnih projekata u narednom tjednu.

– Priprema razvojnih projekata u vidu (su)financiranja izrade projektno – tehničke dokumentacije za razvojne projekte, važan je element uspješnosti realizacije razvojnog sporazuma te župani podupiru dodjelu sredstava prema županijama upravo u ovu svrhu. Ograničeni pozivi za dodjelu bespovratnih sredstava za one identificirane projekte koji su spremni za provedbu, a vezano uz novu financijsku perspektivu, održiv su i presudan faktor za uspješnu provedbu projekata te se predlaže Ministarstvu usvajanje ovog modela financiranja. Župani sjeverozapadne Hrvatske, uz koordinaciju razvojnih agencija te otvoreni dijalog s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, nastavit će s pripremom za potpisivanje razvojnog sporazuma, a što se očekuje do kraja ožujka ove godine. Ovakvim pristupom strateškom planiranju, sjever Hrvatske pokazuje da je spreman za novo poglavlje svog rasta i razvoja, a koje je temeljeno na jačanju regionalne konkurentnosti kroz razvoj regionalne infrastrukture, horizontalnu i vertikalnu integraciju lanca vrijednosti više sektora, primjenu sustavnih rješenja kojima se odgovara na jedan ili više društvenih izazova ove regije – zajednički je stav svih župana.

Petorica župana

Sastanku u Termama Tuhelj nazočili su, uz župana Kolara, bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs, koprivničko – križevački župan Darko Koren, međimurski župan Matija Posavec i varaždinski župan Radimir Čačić, njihovi regionalni koordinatori iz razvojnih agencija te predstavnice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU – glavna savjetnica ministrice Sanda Pašuld, tajnica Kabineta ministrice Anđela Tadić i načelnica Sektora za politiku regionalnog razvoja Sanja Rendić Miočević. Ispred Krapinsko – zagorske županije sastanku su nazočile i zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i fondove EU Vlatka Mlakar te zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba