TUŽNI PONEDJELJAK

Niste raspoloženi? Za to postoji razlog, danas je najdepresivniji dan u godini

Objavljeno: 18.01.2021. zagorjeinternational

Treći ponedjeljak u siječnju posljednjih se 16 godina proglašava najdepresivnijim danom u godini, popularno nazvanim Blue Monday (tužni ponedjeljak).

Autor Blue Mondaya britanski je psiholog Cliff Arnall. Turistička agencija „Sky Travel“ ga je 2005. godine zadužila da procijeni koji je najbolji dan za rezerviranje ljetnog odmora kako bi promovirali svoju ponudu odmora i putovanja. Arnall je držao brojne radionice o stresu i sreći, pa je iskustva polaznika nekako sažeo u svoju formulu, koja je sugerirala da je baš treći ponedjeljak u siječnju posebno depresivan.

Formula s pomoću koje je Arnall izračunao da je baš ovaj dan najdepresivniji u godini kao faktore ima vremenske prilike, dugove na računu, termin kad stiže sljedeća plaća, činjenicu da nitko nije održao svoje novogodišnje odluke, nisku razinu motivacije. 

Sam Arnall je 2018. godine za britanski The Independent rekao da njegove namjere nikada nisu bile da učini ovaj ponedjeljak negativnim već da inspirira ljude da se pokrenu i donesu neke velike životne odluke.

S druge strane, Arnall je izračunao i kada je najsretniji dan u godini. Primjerice, 2005. to je bio 24. lipnja, zatim 23. lipnja 2006. pa 20. lipnja 2007. Pada otprilike između 21. i 24. lipnja, oko kalendarskog početka ljeta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba