Članovi Udruženja obrtnika Donje Stubice, Oroslavja, Marije Bistrice, Gornje Stubice i Stubičkih Toplica, predvođeni svojim predsjednikom Nenadom Kučišem, od prvog dana pomažu kolegama s potresom pogođenih područja

“Dan nakon potresa napunili smo tri kombija pomoći i odvezli 700 porcija toplih obroka, a onda četiri dana popravljali dimnjake i krovove“

Objavljeno: 16.01.2021. zagorjeinternational

Još jednom je pobijedila ljudska nesebičnost i uzajamno poštovanje. Razorni potres koji se 29. prosinca 2020. godine okomio na građane Petrinje, Gline, Siska i okolnih sela, nije nikoga ostavio ravnodušnim. Svi su željeli pomoći, svi su bili za akciju i svi privatni problemi i vlastiti poslovi ostavljali su se sa strane. Bez razmišljanja, u akciju pomoći su se tako uključili i članovi Udruženja obrtnika gradova Donja Stubica, Oroslavje i općina Marija Bistrica, Gornja Stubica, Stubičke Toplice, a mi smo razgovarali s predsjednikom Udruženja obrtnika Nenadom Kučišem, koji je bio inicijator čitave akcije.

Razorni potres u Sisačko – moslavačkoj županiji i stubičko je Udruženje obrtnika potaknulo na akciju. O čemu se zapravo radilo?

Na dan kada je razorni potres najviše pogodio Sisačko – moslavačku županiju, kontaktirali smo naše kolege iz Udruženja obrtnika Sisak i Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko, koji su nas izvijestili o stanju u njihovoj županiji. Naime, naše je Udruženje 2016. godine potpisalo Povelju prijateljstva i suradnje s Udruženjem obrtnika Sisak te od tada intenzivno surađujemo u smislu organiziranja zajedničkih aktivnosti i susreta te razvoja poslovne i prijateljske suradnje, što nas je još više potaknulo da se odmah uključimo i pomognemo kolegama. Isti dan obavijestili smo naše članove da ćemo prikupljati potrepštine za stradale, a već idućeg dana napunili smo tri kombija hranom, odjećom, dekama, grijalicama i higijenskim potrepštinama. Naši članovi su iz zaprimljenih donacija pripremili i 700 porcija toplih obroka, koje su uz prikupljene potrepštine osobno dostavili stradalima od potresa.

Tko se sve odazvao vašoj akciji?

Ponajprije članovi Udruženja i njihove obitelji, ali i drugi naši sugrađani. Moram napomenuti da su nam se mnogi javljali i nudili pomoć oko prikupljanja potrepština, prijevoza  te ustupanja potrebnih vozila.

Kako je izgledao vaš dolazak na stradalo područje? Kako ste rasporedili snage?

Mjesto sastanka prije početka podjele toplih obroka i potrepština, bilo je kod predsjednice Udruženja obrtnika Sisak Ivanke Čačić, koja nas je uputila kamo trebamo ići. Mi smo hranu dijelili tako da smo dio podijelili u sisačkoj sportskoj dvorani, u kojoj je smješteno puno djece i žena koji su ostali bez svojih kuća. Zatim smo se uputili u okolna sela, gdje živi većinom starija populacija, ljudi u jako lošem stanju. Bili su jako zahvalni na hrani i robi koju smo im donijeli, ali su se još više veselili toploj riječi. Svi su bili zahvalni što smo našli vremena da malo popričamo sa njima. Kontaktirali smo i Ljiljanu Strmečki iz Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko, koja nas je koordinirala na području svojeg Udruženja. Moram priznati da smo nedostatke u koordinaciji više primijetili narednih dana, kod izvođenja građevinskih radova.

Dakle, akcija nije stala na tom prvom danu, već ste krenuli u građevinske radove?

Tako je. Naši članovi, složeni u nekoliko ekipa, četiri dana su popravljali dimnjake i krovove te izvodili pripremne radove na priključcima električne energije. Uglavnom su to bili obrtnici građevinske djelatnosti, koji su pomagali s vlastitom mehanizacijom i radnom snagom. Kada se malo stabilizira situacija na terenu, ići ćemo opet pomoći po potrebi. Pokušat ćemo naći obrtnika ili obitelj koja je jako nastradala i pokušati maksimalno pomoći, koliko će to biti u našoj moći. Probat ćemo i u suradnji s našim jedinicama lokalne samouprave napraviti ciljanu akciju pomoći. Već nam je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić ponudio financijsku pomoć, a nadamo se i suradnji s ostalim jedinicama lokalnih samouprava.

Kako su reagirali vaši kolege iz Petrinje, Siska i Gline? Na koji način inače surađujete s njima?

Obrtnici iz Sisačko – moslavačke županije su pravi prijatelji i kolege s kojima smo mnogo surađivali proteklih godina na raznim projektima, kao što su humanitarna kuhanja, sajmovi, sportski susreti i sl. Nakon razornog potresa, naša pomoć njima bila je neupitna.

Koliko ste dana bili na terenu? Kako je utjecalo na vas sve što ste zatekli tamo?

Sveukupno smo u Sisačko – moslavačkoj županiji proveli pet dana. Shrvani smo zbog stanja u kojem su se našli mnogi naši kolege i stanovnici Sisačko – moslavačke županije.

U ožujku prošle godine ste i sami bili pogođeni razornim potresom, koji je, osim u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, nanio veliku štetu i u Gupčevom kraju. Jeste li tada imali sličnih akcija i u svom kraju?

Nakon potresa u ožujku 2020. godine, naše Udruženje obrtnika pokrenulo je humanitarnu akciju pod nazivom “Zajedništvom obrtnika za pomoć stradalima u potresu“, koju zbog čekanja Zakona o obnovi te pandemije virusa COVID-19, nismo uspjeli provesti tijekom prošle godine. Na humanitarni žiro račun prikupljena su određena sredstva za pomoć kod obnove oštećenih zgrada i za taj ćemo iznos kupiti građevinski materijal koji će se utrošiti kod obnove određenih građevinskih objekata, a obrtnici će besplatno odraditi potrebne radove. Tu moram napomenuti da su se našoj akciji odazvali obrtnici iz cijele Hrvatske te nudili pomoć kod odrađivanja samih radova. Nadamo se povoljnijoj situaciji ove godine, zbog potrebe provođenja akcije.

Kakve će biti vaše daljnje aktivnosti?

U ovoj godini svakako planiramo dovršiti spomenutu humanitarnu akciju pokrenutu za stradale od potresa u Gupčevom kraju. Sukladno preporukama, nakon određenog vremena ponovo ćemo dostaviti razne potrepštine potrebitima u Sisačko – moslavačkoj županiji te u suradnji s jedinicama lokalne samouprave pomoći obnoviti jednu potresom razrušenu obrtničku radionicu ili obiteljsku kuću iz Sisačko – moslavačke županije. Koristim ovu priliku kako bih zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnoj akciji pomoći stradalima od potresa. Kod provođenja svih aktivnosti Udruženja, članovi su maksimalno angažirani. U ovoj situaciji još smo jednom pokazali zajedništvo i spremnost. Nadamo se povoljnijoj situaciji i kraju pandemije kako bismo mogli realizirati naš Plan rada za 2021. godinu. Veselimo se organizaciji tradicionalne Večeri obrtnika, Sportskih susreta Obrtničke komore, Humanitarnog obrtničkog lonca, tradicionalnih putovanja članova Udruženja i sličnih projekata. (Zrinka Arl)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba