Gradu Zaboku i partnerima odobren 4,8 milijuna kuna vrijedan projekt "Mi pomažemo starijima II"

Na godinu dana zaposlit će se 53 žene, pripadnice ranjivih skupina, a pomagat će 343 starih i nemoćnih u njihovim domovima diljem Zagorja

Objavljeno: 09.12.2020. AB

Grad Zabok je u suradnji sa Zagorskom razvojnom agencijom i partnerima u svibnju ove godine prijavio projekt MIPOS II, na poziv “Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II”, koji predstavlja nastavak aktivnosti prethodnog projekta MIPOS te generira snažan pozitivan utjecaj na različite aspekte socioekonomskih problema pojedinaca, ali i lokalnih zajednica.

Revitalizacija ruralnih područja

– Pozitivan utjecaj MIPOS II projekta ostvarit će se kroz smanjenje nezaposlenosti žena zapošljavanjem i edukacijom kroz projekt te poboljšanjem kvalitete života i izvaninstitucionalne skrbi uključenih starijih i potrebitih osoba. Na ovaj način utječe se na smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti te izravno doprinosi revitalizaciji ruralnih i teško dostupnih područja. Projekt predviđa zapošljavanje 53 žene, pripadnice ranjivih skupina u Krapinsko-zagorskoj županiji, u periodu od 12 mjeseci s najviše srednjoškolskim obrazovanjem. Žene pripadnice ciljane skupine zapošljavaju se na puno radno vrijeme kroz 12 mjeseci na poslovima poboljšanja kvalitete života krajnjih korisnika pružanjem pomoći u kući. Pritom su predviđene aktivnosti osposobljavanja, odnosno obrazovanja pripadnica ciljane skupine, koje će se uključiti u jedan od dva programa osposobljavanja (kuharica ili dadilja) u svrhu stjecanja javne isprave. Usluge pomoći u kući primat će 343 starih i nemoćnih članova zajednice u obuhvatu projekta, koji nisu uključeni u takav oblik potpore po drugom izvoru – objasnila je Valentina Đurek, dogradonačelnica Grada Zaboka, koji je izabran kao nositelj projekta, budući da je središte prostora na kojem se provodi projekt te koji posjeduje relevantan pravni, financijski i operativni kapacitet za provedbu projekta. Ostale jedinice lokalne samouprave koje su partneri na projektu, odabrane su temeljem dosadašnjeg iskustva u predmetnim aktivnostima projekta, ali i jer su krajnji korisnici u projektu stanovnici tih lokalnih područja.

– Jedinice koje su partneri u projektu, doprinijet će jačanju vidljivosti projekta i diseminaciji projektnih rezultata. Sve odabrane jedinice lokalne samouprave posjeduju potrebno iskustvo u provedbi što se dokazuje projektima u kojima su sudjelovali – objašnjava Đurek.

Pristup tržištu rada

Parteri na projektu su gradovi Donja Stubica, Zlatar i Oroslavje, općine Bedekovčina, Budinščina, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjščina, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Stubičke Toplice, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica, zatim gradska društva Crvenog križa Zabok, Donja Stubica i Zlatar, Centri za socijalnu skrb Zabok, Donja Stubica, Zlatar, zatim Udruga invalida Bedekovičina, Gornjostubička udruga Lipin cviet te Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Krapina. – Opći cilj ovog 4,8 milijuna kuna vrijednog projekta je omogućavanje pristupa tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina u Krapinsko – zagorskoj županiji, čime se direktno osigurava bolja kvaliteta života stanovnicima županije. Pritom se želi ojačati i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i omogućiti im konkurentnost na tržištu rada te integrirati žene u nepovoljnom položaju u svijet rada. Žene se naime susreću sa sve većim teškoćama u pristupu te ostanku na tržištu rada, a posebice one iz ruralnih područja. Stoga je nužno prilagoditi se sve zahtjevnijem tržištu rada, a isto je moguće kroz edukaciju kojom će se poboljšati radni potencijal žena te im omogućiti pristup na tržištu rada – zaključuje Valentina Đurek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba