ZLATNA KUNA: Vetropack Straža nagrađena kao najbolja velika tvrtka u zemlji

HUMSKA PERJANICA: Prošle godine proizveli su više od milijardu boca i staklenki, od čega je izvezeno gotovo 73 posto

Objavljeno: 08.12.2020. alenbrodar

U Zagrebu je u ponedjeljak održana 24. dodjela Zlatne kune, nagrade Hrvatske gospodarske komore za najuspješnije tvrtke u Hrvatskoj. I ove godine među dobitnicima se nalazi tvrtka s područja Krapinsko – zagorske županije – Vetropack Straža iz Huma na Sutli primila je Zlatnu kunu za najbolju veliku tvrtku u RH. Vetropack Straža kao najbolja velika tvrtka Zlatnom kunom je nagrađena uz ostalo i zbog proizvedenih više do milijardu boca i staklenki u 2019., od čega je gotovo 73 posto izvezeno.

Ostali dobitnici

Zlatna kuna dodijeljena je u osam kategorija: za mala, srednja i velika trgovačka društva, najuspješnijoj banci i društvu za osiguranje, najboljem post startupu te za inovaciju i životno djelo. Croz je kao proizvođač kompleksnih informatičkih sustava nagrađen za najbolju srednju tvrtku, dok je tvrtka Sofa IT nagrađena kao najbolja mala tvrtka zbog aplikacije SofaScore, koja uživo pruža sportske rezultate na više od 30 jezika za više od 20 milijuna korisnika.

Zlatnom kunom za najbolju banku ovjenčana je Erste banka čije digitalne aplikacije su toliko kvalitetne da koji ih koriste mnogi koji uopće nisu klijenti njihove banke, kao najbolje osiguranje nagrađeno je Adriatic osiguranje koje je prošle godine ostvarilo prihode od 765 milijuna kuna, a za najbolji post startup izabran je Geolux čiji proizvodi se koriste za mjerenje vodostaja i protoka najvećih svjetskih rijeka te dojavljuju opasnosti od poplava.

Za svoje uspjehe u implementaciji znanstvenih otkrića u inovativne proizvode Genos je osvojio Zlatnu kunu za inovaciju, dok je Zlatna kuna za životno djelo dodijeljena Čedomilu Cesarcu koji se nakon uspješne karijere u privatnom sektoru unutar HGK posvetio strateškom razvoju gospodarstva. Kao čelnik HGK – ŽK Varaždin pokrenuo je izgradnju tamošnje Gospodarske zone iz koje je izraslo stotine tvrtki i tisuće radnih mjesta. Sve to, uz pametno korištenje EU sredstava, pretvorilo je varaždinski kraj u pravi tehnološki hub.

Posebna priznanja uručena su za promicanje gospodarstva te za izvrsnost, inovacije i poduzetništvo u građevinarstvu.

– Iza nas je godina improvizacije, preživljavanja i borbe s negativnim učincima s kojima se suočavalo gospodarstvo. No danas, ovdje, imamo jednu drugu priču – priču o uspjesima, rastu, razvoju i iskorištavanju prilika. Nagrađujemo tvrtke koje su se istaknule uspjehom u 2019., a neke od njih i u ovoj godini korone bilježe rast poslovanja za čak 40 posto. Uz odavanje priznanja poduzetnicima koji se odlično nose s teškim okolnostima, želimo poslati simboličnu i važnu poruku – da biznis ne smije i neće stati unatoč svim ograničenjima i problemima – istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na 24. dodjeli Zlatne kune.

Naglasio je kako smo se ponovno, kao država i poduzetnici, pokazali odličnim improvizatorima, ali da je sada vrijeme da tu improvizaciju pretvorimo u stabilan i dugoročno predvidiv sustav.

Ovisnost o jednom sektoru

– Ove smo godine zorno vidjeli koliko je opasno biti pretjerano ovisan o jednom sektoru, s druge strane su nam ostale industrije pokazale da zaslužuju puno snažniju potporu društva kroz reforme i prilagodbu poslovnog okruženja kako bi bile konkurentnije – poručio je Burilović.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković čestitao je nominiranima i dobitnicima te poručio da će Vlada nastaviti s politikom gospodarskoga oporavka i podrške tvrtkama koje su dale snažan doprinos gospodarstvu.

– Nažalost, kriza je promijenila trendove koje smo imali, no ostvarenja iz prvoga mandata pomogla su da krizu dočekamo spremni. Unatoč Covidu, ušli smo u europski tečajni mehanizam. Osigurali smo paket od 24,2 milijarde eura sredstava EU – rekao je Plenković, istaknuvši da su mjere pomoći gospodarstvu postigle svoj cilj.

– Čuvamo hrvatskog poduzetnika i radnika sve dok cjepivo ne bude dostupno. Lažna je dilema, zdravlje ili gospodarstvo, jednoga bez drugoga nema – zaključio je Plenković.

Čestitku povodom dobivanja ovog priznanja direktoru tvrtke Vetropack Straža Tihomiru Premužaku te svim zaposlenicima uputio je župan i Željko Kolar:

– Primite iskrene čestitke povodom dobivanja Plakete Hrvatske gospodarske komore – Zlatne kune u kategoriji velikih trgovačkih društava. Ova nagrada predstavlja veliko priznanje, a vijest da je još jedna Zlatna kuna “otišla” upravo u Vetropack Stražu nije nas iznenadila, jer smo vrlo dobro upoznati s kvalitetom ove tvrtke, koja iz godine u godinu ostvaruje iznimne poslovne rezultate, i jedan je od glavnih gospodarskih pokretača ne samo na području Krapinsko – zagorske županije, već i na nacionalnoj razini. Ova godina svakako će ostati zapamćena u povijesti kao jedna čudna i izrazito teška godina koja je bila sve, osim normalna. Pandemija korona virusa pred globalno je gospodarstvo, ali i društvo u cjelini postavila izazove s kakvima se nismo susretali u novijoj povijesti. Poslovati u takvim uvjetima nije nimalo lako – potrebno je pokazati sposobnost i brzo reagirati na promjene. Vetropack Straža uspješno se borila s negativnim učincima s kojima se suočavalo gospodarstvo tijekom 2020. godine, stoga nisu ni izostali poslovni rezultati, unatoč izrazito teškim uvjetima. Još jednom, primite iskrene čestitke povodom dobivenog priznanja – zaključio je Kolar.

Inače, Zlatna kuna se od 1993. dodjeljuje za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava, njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju, kao i doprinos razvoju hrvatskoga gospodarstva u cjelini.

Najnovije po kategorijama

BELJAK: Vjerujem da će ovime biti olakšan rad učiteljima, a da će djeci nastava biti još zanimljivija te da će s lakoćom usvajati znanje i tako steći bolje temelje za nastavak obrazovanja

SADA SVE UČIONICE IMAJU SUVREMENU OPREMU: OŠ Vladimira Bosnara u Stubičkim Toplicama opremljena je s tri nove 'pametne ploče'

BELJAK: Vjerujem da će ovime biti olakšan rad učiteljima, a da će djeci nastava biti još zanimljivija te da će s lakoćom usvajati znanje i tako steći bolje temelje za nastavak obrazovanja

Objavljeno: 19.01.2021. alenbrodar

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter