U Jakšincu, rodnom mjestu hrvatskog viteza i heroja Domovinskog rata, potpisan ugovor o nastavku izgradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina

TRAJNA USPOMENA NA HEROJE: Kada bude gotova, važnost Rudijeve Spomen hiže nadilazit će hrvatske granice

Objavljeno: 17.11.2020. Alen Brodar

U Jakšincu kod Gornje Stubice, kraj gradilišta Spomen hiže Rudolfa Perešina, održano je svečano potpisivanje ugovora o izvođenju radova na nastavku njene izgradnje. Radovi su vrijedni 1,2 milijuna kuna, a ugovor s izvođačem, tvrtkom Agrad projekt iz Šibenika, potpisao je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić.

Istina o ratu

– Nastavak izgradnje obuhvaća krovište, stolariju i fasadni dio, a toplo se nadamo da nećemo na tome stati i da će Ministarstvo branitelja i Vlada RH, kojima se ovom prilikom i zahvaljujem, prepoznati potrebu da se projekt završi, jer sada smo na nekih 50 posto od onog što je bilo planirano. Planirano je da po završetku, u 550 kvadrata prostora s podrumskim dijelom, bude stalni postav s osobnim predmetima i foto dokumentacijom iz Rudijevog života, da tu bude i simulator letenja te da bude uređen prostor za nastavu, gdje će se moći održavati nastava za posjetitelje. Po završetku ove faze, Spomen hiža će biti u roh bau stanju. Dakako, zahvaljujem se i Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji. Sretan sam što ovaj projekt privodimo kraju, ova Spomen hiža je za nas iznimno bitna jer odavde dolazi hrvatski heroj Rudolf Perešin, a zahvaljujući izgradnji tog objekta bit ćemo u stanju svakodnevno govoriti o Domovinskom ratu, promovirati istinu o Domovinskom ratu, govoriti tko je bio Rudolf Perešin i ostali heroji Domovinskog rata. To su neiscrpne teme koje nikada ne smijemo zaboraviti i uvijek moramo pronaći način kako ih prezentirati novim naraštajima. Ova hiža služit će upravo tome i tako ćemo trajno omogućiti uspomenu na našeg Rudija, ali i ostale heroje koji su poginuli u Domovinskom ratu – kazao je Krizmanić.

Potpisivanju ugovora nazočili su i izaslanica ministra hrvatskih branitelja Marijana Tkalec, predsjednik Društva Rudolf Perešin, Dubravko Škrlin Hren, tajnik UBDR-a Sveti Juraj, Stjepan Lešković te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

– Ideja je krenula od jednog našeg svećenika, Ivana Levaka, koji je također iz Jakšinca, a već je dao sagraditi ovu kapelu sv. Katarine gdje se sada nalazimo. Njegova je ideja bila da se za našeg viteza, heroja domovinskog rata podigne Spomen hiža, koja bi čuvala neke vrijednosti i uspomene na njega. Krenulo se polako, zahvat je velik, ali drago nam je što su se uključili Općina, Županija, Grad Zagreb i država, samo tako možemo dovršiti ovo djelo čija važnost nadilazi i hrvatske granice – kazao je Škrlin Hren.

Krapinsko – zagorska županija sufinancira izgradnju Spomen hiže s 575.000 kuna.

Povijesna rečenica

– Meni je drago da se danas uoči sutrašnjeg praznika obilježavanja svih žrtava Domovinskog rata, spomendana i spomena na žrtvu Vukovara i Škabrnje potpisuje takav ugovor o nastavku izgradnje spomen hiže Rudolfa Perišina, koje je započelo Društvo Rudolf Perišin pod vodstvom velečasnoga Ivana Levaka gdje se nakon Općine Gornja Stubica 2017.
godine priključila i Krapinsko – zagorska županija. Do sada smo sudjelovali s 575.000 kuna, s time da smo već za sljedeću godinu u proračunu osigurali dodatnih 150.000 kuna, a spremni smo i tu svotu povećati ako s Ministarstvom branitelja, Vladom RH, Gradom Zagrebom, Općinom i Društvom Rudolfa Perešina možemo zaokružiti financijsku konstrukciju ovog završnog dijela opremanja i stavljanja hiže u funkciju. Mi ćemo naravno inicirati takav sastanak i vjerujem da uz dobru volju svih aktera se i to može ostvariti. Vjerujem da je svima u interesu da se čim prije hiža stavlja u funkciju i da mlađe generacije mogu doći posjetiti Spomen hižu Rudolfa Perišina i upoznati se s njegovim životnim putem. Vjerujem da nema praktički stanovnika u RH koji ne zna za njegovo junačko djelo i prelet njegovog MiG-a u
Klagenfurt i njegove povijesne rečenice da je on Hrvat i da ne može pucati na hrvatski narod. Sjećajući se svih poginulih branitelja u Domovinskom ratu, svih civilnih žrtava, na današnji dan potpisati takav ugovor u spomen na našeg istinskog heroja Rudolfa Perešina je velika stvar. Drago mi je što ja osobno i Krapinsko – zagorska županija sudjelujemo u ovom projektu – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba