Oko 10. prosinca trebali bi se kraju privesti oko dva milijuna kuna vrijedni radovi na zamjeni krovišta OŠ Augusta Cesarca

ZORAN GREGUROVIĆ: Ovime ćemo riješiti gorući problem – školske će učionice napokon biti osigurane od prokišnjavanja

Objavljeno: 09.11.2020. Lovro B

Unatoč krizi uvjetovanoj koronavirusom i novitetima u provođenju nastave, Grad Krapina nastoji poboljšati uvjete svih školaraca, pa tako i onih iz Osnovne škole Augusta Cesarca, koji su se susreli s problemom prokišnjavanja starog krovišta, a koje su nedavni jaki vjetrovi još više oštetili. Grad je uočio problem i krenuo sa zamjenom krovišta.

Snažan vjetar

– Prošle je godine u svibnju snažan vjetar oštetio dio krovišta osnovne škole, a krapinska vatrogasna postrojba je zaštitila školu da vjetar ne digne cijeli limeni pokrov. Nakon nevremena, ustanovili smo da je nemoguće sanirati krovište, s obzirom na to da je drvena podkonstrukcija već bila potpuno trula i da postoji mogućnost da će vjetar dići dio krovišta, što bi predstavljalo opasnost za učenike, osoblje, ali i sve koji se kreću oko škole – pojasnio je situaciju gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović na press konferenciji održanoj kod spomenute OŠ, istaknuvši kako se krenulo s hitnom izradom projektne dokumentacije za zamjenu krovišta.

– Uputili smo apel Ministarstvu znanosti i obrazovanja za pomoć jer se radi o velikoj površini od dvije tisuće kvadrata. Na sjednici Vlade, koja se održala u Krapini za Dan grada, odobreno je financiranje od strane Ministarstva, a malo kasnije, početkom ove godine, raspisali su natječaj za zamjenu krovišta. U ugovoru je definirano da će 80 posto radova financirati Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok će 20 posto radova financirati Grad Krapina. Ukupna vrijednost radova po javnoj nabavi je oko dva milijuna kuna, s uključenim PDV-om – rekao je gradonačelnik.

Tijek radova

Što se radova tiče, oni su počeli krajem ljetnih mjeseci, kada se maknulo postojeće krovište, a drvena konstrukcija je zamijenjena čeličnom podkonstrukcijom koja će, kako tvrdi Gregurović,  “trajati nekoliko desetljeća”. Učionice su tako osigurane od prokišnjavanja, a radovi će se privesti kraju oko 10. prosinca.  Prošla dva tjedna radova, učenici su prebačeni na online format nastave, jer bi im radovi ometali nastavu, a preostaju još radovi na žljebovima i snjegobranima, što ne bi trebalo uvelike utjecati na izvođenje nastave.

– Ovim smo projektom riješili veliki i gorući problem koji se javljao kroz godine – zaključio je Gregurović. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba