Cijena? Prava sitnica!

ŽELITE ŽIVJETI KAO U BAJCI? U Oroslavju se prodaje barokni dvorac iz 1770. godine

Objavljeno: 07.10.2020. zagorjeinternational

Na Njuškalu, među oglasima za prodaju nekretnina, može se pronaći i jedan barokni dvorac izgrađen 1770. godine. Kako stoji u oglasu, dvorac s perivojem nalazi se 25 kilometara od Zagreba, u Oroslavju Donjem. Površina mu je 1270 četvornih metara s četiri krila, perimetrom ograde, unutrašnjim dvorištem i perivojem površine 26.235 četvornih metara, s baroknim portalom koji obilježava ulaz u dvorski perivoj.
Tijekom stoljeća promijenio je nekoliko vlasnika, a sastoji se od tri krila koja tlocrtno čine slovo U: glavno sjeveroistočno krilo je veće i krovištem nadvisuje manja i uža bočna krila, a konjušnica i prigradnje bočnim krilima zatvaraju unutrašnje dvorište.

Zidne slike

– Pročelja obilježava kasnobarokni klasicizam, a glavne prostorije orijentirane su na vanjska pročelja. Svod glavne dvorane na katu oslikan je zidnim slikama alegorijskog sadržaja, nastalim potkraj 18. stoljeća. Zidne slike u ostalim sobama na katu i u hodniku nastale su u 19. stoljeću. U glavnoj dvorani očuvana je još posljednja peć ukrašena cvjetnim i voćnim viticama. Iako današnji perivoj ima obilježje pejzažnog parkovnog prostora, povijesni izvori upozoravaju na barokno – klasicističke elemente perivojne arhitekture. Preoblikovanjem 1885. godine, perivoj se proširuje i dobiva obilježja pejzažno – romantičarske perivojne arhitekture. Mijenja se i tlocrtna kompozicija, pa se kruta barokna aleja prilagođava tada modernom parkovnom konceptu, koji je, uz manje izmjene i u većoj mjeri očuvan do danas – stoji u oglasu.

Kameni kipovi

U perivoj se ulazi kroz raskošni i veoma lijep barokni portal. Ispred istočnog pročelja dvorca nalaze se dva barokna kamena kipa iz 18. stoljeća. Pored brojnih četinjača i listača, domaćih i unesenih iz mnogih krajeva svijeta, u perivoju se nalazi i veći broj posebno uzgojenih vrtnih formi drveća (grab, bukva, jasen, sofora), te baroknih kipova s mitološkim bićima (Flora, božica cvijeća i Satir), a perivoj posjeduje zanimljivu faunu: od 1980. do 1983. godine u njemu je zabilježeno 37 vrsta ptica, koje su svoja gnijezda savile u granama parkovnog drveća – stoji u oglasu.
Cijena dvorca je milijun eura, a s obzirom na njegovo stanje, novog vlasnika očekuju daljnja ulaganja. (af)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba