Počeli su Dani otvorenih vrata Poslovno - tehnološkog inkubatora u Krapini, koji je otvoren prije dva mjeseca i trenutno broji osmero stanara

“Želimo da ovaj prostor poput malog autobusnog kolodvora vrvi ljudima koji žele pokrenuti biznis ili dobiti bespovratna sredstva”

Objavljeno: 28.09.2020. Lovro B

U Krapini su jutros počeli Dani otvorenih vrata Poslovno – tehnološkog inkubatora. U dva dana, svi zainteresirani moći će se upoznati s infrastrukturom inkubatora te uslugama i resursima koje inkubator, koji je s radom počeo prije nekoliko mjeseci, stavlja na raspolaganje poduzetnicima i obrazovnom sektoru.


Martina Jantol Županić, direktorica Poslovno – tehnološkog inkubatora, izjavila je da je vrlo sretna što ovaj objekt može novim poduzetnicima pomoći pri stvaranju karijere i pružiti im uvjete koji su im potrebni. Podsjetila je da je projekt izgradnje i opremanja inkubatora krenuo 1. rujna 2017. godine, a završava s 1. listopadom. Ukupna vrijednost projekta iznosi 32 milijuna kuna.


Kaže i kako nastoje što više informirati poduzetnike, osigurati im sredstva za investicije i pružiti im mjesto za daljnji napredak. Trenutno u Poslovno – tehnološkom inkubatoru boravi osmero stanara, a ukupno je 13 mjesta. Jedan od najatraktivnijih aspekata inkubatora je Centar za robotiku i nove tehnologije, koji je kreiran da podiže kompetencije poduzetnika, ali i učenika s područja Krapinsko – zagorske županije, istaknula je Jantol Županić.

Informiranje poduzetnika

Županijski Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu preseljen je u Poslovno – tehnološki inkubator, a pročelnica Sanja Mihovilić spomenula je da KZŽ ima otvoren javni poziv za poduzetnike, posebice mlade, te žene.


– Krapinsko – zagorska županija ostvarila je kreditni potencijal iznad 30 milijuna kuna i potpisala ugovor s HBOR-om te nekoliko banaka, a mi pomažemo subvencionirati kamate. Također, upravo smo izdvojili 400 tisuća kuna za proizvođače mlinaca, odnosno njih troje, a ovih dana očekujemo potpisivanje ugovora – rekla je Mihovilić.

Direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj, Helena Matuša, rekla je kako je Krapinsko – zagorska županija pokrenula cijeli jedan novi val strateškog planiranja za narednih sedam godina.

– Mogu slobodno reći i da smo malo i unaprijed na odnosu na programske dokumente Republike Hrvatske. Radimo strategiju razvoja naše županije, izrađena je strategija razvoja ljudskih potencijala, u tijeku je i digitalizacija, odnosno strategija digitalizacije cijele Javne uprave KZŽ, a upravo sa svrhom i ciljem da ubrzamo gospodarske procese i da pružimo kvalitetniju potporu u Poduzetničkom centru, Zagorskoj razvojnoj agenciji, Regionalnoj energetskoj agenciji sjeverozapadne Hrvatske i u tijelima KZŽ. Tako stvaramo jedno drugačije okruženje za naše poduzetnike i za obrazovni sektor u cijeloj županiji – zaključila je Matuša.

Važnost inkubatora

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i Europske fondove KZŽ, Vlatka Mlakar, rekla je kako Upravni odjel najveći fokus svojih aktivnosti trenutno ima na pripremi plana za gospodarski oporavak i pripremi projekata za buduću financijsku omotnicu.

– Naime, nisu još došle točne upute kako će izgledati naše sljedeće financijsko razdoblje, odnosno razdoblje financiranja od 2021. – 2027. godine. Pripremili smo cijeli niz strateških projekata koje želimo uključiti u financiranje u budućem razdoblju i fokus naših aktivnosti je upravo na tome – rekla je pročelnica Mlakar i dodala kako su najzahtjevniji projekti KZŽ vezani uz zdravstveni turizam.


Dane otvorenih vrata posjetio je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.


– Ako poduzetnici žele napraviti iskorak, siguran sam da će ovdje dobiti najbolju informaciju. Ovaj prostor trebao bi vrvjeti ljudi kao mali autobusni kolodvor, u koji bi dolazili ljudi, prije svega, na edukacije, i to prvenstveno oni koji planiraju otvoriti novi obrt ili razmišljaju o tome kako dobiti bespovratna sredstva da zaokruže svoju financijsku konstrukciju. Ovaj dio znanja, pameti i iskustva može se dobiti ovdje u Poslovno – tehnološkom inkubatoru, ali i dodatna odvažnost koja je potrebna mladim ljudima kad se odlučuju ući u privatni biznis – rekao je Kolar.

 – Mi smo tek na početku ovog puta, inkubator smo otvorili tek prije dva mjeseca, a za sad imamo osam stanara. Vjerujem da će do kraja godine svi inkubacijski prostori biti popunjeni i nadam se da će iz njega izlaziti pozitivna energija i znanje – zaključuje Kolar.


Za sve zainteresirane kroz dva dana pripremljeno je pet radionica, i to o sljedećim temama: “Kako dobiti bespovratna sredstva iz EU fondova, prezentacija i obilazak Centra za robotiku i nove tehnologije uz mentorske vježbe”, “Poduzetnički mindset – osnovna oprema i/ili dodatna oprema poduzetništva”, “Što je poduzetnički inkubator i kako mi može pomoći u poduzetništvu” te “Što moram znati prije nego postanem poduzetnik”.  (Lovro Belošević )

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba