Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Zagorju se bilježi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji, no broj kaznenih djela veći je za 20 posto

Objavljeno: 22.09.2020. zagorjeinternational

Odlukom Hrvatskog sabora iz 2004. godine, 22. rujna obilježavamo kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na tri ubijene žene 22. rujna 1999. godine na Općinskom sudu u Zagrebu: supruga u brakorazvodnoj parnici, njezina odvjetnica i sutkinja, a uz stradale, zapisničarka je teško ranjena.

Podaci u KZŽ

Nasilje nad ženama je duboko ukorijenjeno u svim društvenim strukturama te predstavlja jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava u cijelome svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj. Činjenica da su žrtve nasilnih ponašanja u obitelji većinom osobe ženskog spola ukazuje na potrebu za stalnim osvješćivanjem javnosti. Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama želi se senzibilizirati javnost na problematiku nasilja, nasilja nad ženama i vršnjačkog nasilja te potaknuti sve građane, posebice žrtve nasilja, na prijavljivanje svih oblika nasilja, nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Naglašava se važnost multidisciplinarnog pristupa svih čimbenika koji se bave problematikom nasilja, a ujedno se i svaki pojedinac može zapitati koliko je sam svojim djelovanjem pridonio suzbijanju svih oblika nasilničkog ponašanja i najoštrijoj osudi takvog ponašanja.

Svojim statističkim pokazateljima, Policijska uprava Krapinsko – zagorska bilježi pad broja slučajeva prekršaja nasilja u obitelji, odnosno, u prvih osam mjeseci ove godine bilježi za 17,6 posto manje broja prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u odnosu na isti period prethodne godine. S druge strane, zabilježen je porast broja kaznenih djela vezanih uz nasilje u obitelji za 20,9 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Osvješćivanje o problemu

Policijska uprava Krapinsko-zagorska provodi mnogobrojne aktivnosti na senzibilizaciji i osvješćivanju javnosti o spomenutoj problematici, kao i aktivnosti u cilju prevencije i sprečavanja nasilja nad ženama, nasilja u obitelji i vršnjačkog nasilja.    

Ravnateljstvo Ministarstva unutarnjih poslova je 2019. godine u suradnji s partnerima pokrenulo nacionalni preventivni projekt pod nazivom “LILY” usmjeren na sprječavanje svih oblika nasilja prema  ženama. Riječ je o projektu multimodularnog karaktera, a u sklopu jedne od komponente programa nastala je i pjesma “Lily” Marina Ivanovića “Stoke” posvećenu svim ženama, žrtvama nasilja. (lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba