Irci odlučili da Facebook ne smije privatne podatke svojih korisnika iz Europe transferirati u SAD, posljedice te odluke mogle bi biti nesagledive

PODNIJELI TUŽBU: Zuckerberg prijeti povlačenjem Facebooka i Instagrama iz EU-a

Objavljeno: 22.09.2020. zagorjeinternational

Irska komisija za zaštitu podataka prošli je mjesec donijela odluku prema kojoj Facebook više ne bi smio privatne podatke svojih korisnika iz Europske unije transferirati u SAD, već bi ih trebao držati na serverima u EU-u, zbog straha da te podatke nadzire američka vlada. Ako zaista dođe do primjene te odluke, objasnili su u tužbi koju je Facebook podnio Visokom sudu u Irskoj, posljedice za korisnike i brojne tvrtke u Europi mogle bi biti nesagledive, piše portal Zimo.

400 milijuna korisnika

Naime, prema toj tužbi koju je podnio Facebook, u slučaju zabrane prijenosa podataka nije jasno kako bi u takvim uvjetima mogli nastaviti s pružanjem usluga poput Facebooka i Instagrama u Europskoj uniji. Ukratko, to bi značilo povlačenje tih dviju popularnih društvenih mreža s više od 400 milijuna europskih korisnika iz EU-a, a posebno je naglasila kako su, zahvaljujući tim mrežama, europske kompanije ostvarile prihode od oko 208 milijardi eura.

Osim upozorenja o potencijalnom napuštanju EU-a, iz Facebooka su u tužbi kritizirali i irsku povjerenicu za zaštitu osobnih podataka Helen Dixon te smatraju nevjerojatnim da je tako veliku odluku donijela samo jedna osoba. Također, ističu i kako su dobili rok od samo tri tjedna da odgovore na tu odluku te podsjećaju da i brojne druge američke tehnološke kompanije koriste iste metode prebacivanja podataka na servere u SAD-u, no Dixon je izdvojila samo Facebook i donijela odluku koja se odnosi samo na Zuckerbergovu kompaniju.

To ostavlja dojam da se Facebook ne tretira jednako“, napisano je u tužbi, uz objašnjenje da se tako nešto neće dobro odraziti na slobodno tržište i kompetitivnost jer se čini kako država ima jedno pravilo za Facebook, a druga pravila za ostale kompanije koje rade isto.

Prazna prijetnja?

U komentaru za medije iz Facebooka su naknadno objasnili kako najava potencijalnog povlačenja iz EU-a nije prijetnja kojom žele izvršiti pritisak na regulatorna tijela da promijene svoju odluku, no naglašavaju kako se kompanija za rad svojih servisa oslanja na prijenos podataka između EU-a i SAD-a. Ako nema tog prijenosa podataka, neće moći ni nuditi svoje usluge korisnicima u Europskoj uniji.

Ipak, prema stručnjaku za privatnost sa Sveučilišta u Londonu, Facebookov ultimatum predstavlja samo “praznu prijetnju” te smatra kako je najava povlačenja kompanije s europskog tržišta apsurdna i nitko u nju neće povjerovati.

Najnovije po kategorijama

“Dečki mi šalju poruke, ali se tek ohrabre drugi dan, kad više nisam okružena svojim zaštitnički nastrojenim momcima”

ČETIRI MUŠKETIRA I JEDNA HARMONIKAŠICA: Grupa Akord iz Petrovskog, zahvaljujući svojoj članici Lani Hušnjak (17), privlači pažnju gdje god se pojavi, a posebno pozitivne reakcije dobivaju na - momačkim večerima

“Dečki mi šalju poruke, ali se tek ohrabre drugi dan, kad više nisam okružena svojim zaštitnički nastrojenim momcima”

Objavljeno: 18.10.2020. jelenajazbec

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter