U srpnju je policija obavila očevid kod 46 nesreća te utvrdila 1895 prometnih prekršaja

Ovog srpnja na zagorskim prometnicama 30 posto nesreća manje nego prošlog – glavni uzrok i dalje brzina

Objavljeno: 16.08.2020. AB

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske su u srpnju obavili očevid kod 46 prometnih nesreća, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine pad za 30,3 posto. Nije bilo evidentiranih prometnih nesreća s poginulom osobom, u 12 nesreća s ozlijeđenim osobama četiri osobe su zadobile teške, a devet osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 34 prometne nesreće nastala materijalna šteta. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 20 do 40 godina u toj dobnoj skupini nastradalo je šest osoba od kojih su tri osobe zadobile teške i tri osobe lakše tjelesne ozljede.

Slijetanja s ceste

Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća, zbog nje je izazvano 14 nesreća ili 30,4 posto od ukupnog broja nesreća. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 13 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota – 11 obavljenih očevida, a najsigurniji bili su ponedjeljak i utorak s po četiri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 9 i 10 sati i između 13 i 14 sati, s po četiri obavljena očevida, a najsigurnije razdoblje bilo je od 3 do 5 sati, kada nije obavljen niti jedan očevid.

U prometnim nesrećama sudjelovalo je 113 sudionika, od kojih je njih 15 bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 66 prometnih nesreća sudjelovao 161 sudionik od kojih je 20 bilo alkoholizirano. U srpnju je tako došlo do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 48 osoba ili 29,8 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,9 posto.

Brzina, pojas, mobitel

Tijekom mjeseca evidentirano je i 1895 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše ih se odnosi na brzinu – 1246, što je 65,8 posto od svih utvrđenih prekršaja. Zatim slijede po 93 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Utvrđeno je i 40 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 22 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, četiri prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom, tri prekršaja odbijanja alkotestiranja te dva prekršaja nekorištenja zaštitne kacige.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba