TROŠIMO LI MANJE ZBOG KORONA KRIZE? Državni zavod za statistiku objavio:

U prvih šest mjeseci promet u maloprodaji pao za 6,6 posto u odnosu na lani

Objavljeno: 02.08.2020. zagorjeinternational

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, realni promet u trgovini na malo u lipnju 2020. pao je na godišnjoj razini, a porastao je na mjesečnoj razini zbog postupnog ukidanja uvedenih epidemioloških mjera radi sprječavanja pandemije bolesti COVID-19.
Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u lipnju 2020. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 2,9 posto u odnosu na svibanj 2020. Od toga je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 11,9 posto, dok je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 4,5 posto.

Hrana i piće

U lipnju 2020., u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 6,2 posto. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 10,5 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 4,6 posto.
U prvih šest mjeseci kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno pao za 6,3 posto.
Najveći doprinos padu nominalnog prometa u lipnju 2020. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, prema izvornim indeksima, ostvarile su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 22,8 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,5 posto te Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s padom prometa od 7,9 posto i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,9 posto.

Pretežna djelatnost

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet što su ga ostvarili svi poslovni subjekti kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost (razvrstani u odjeljak 47 NKD-a 2007.) u lipnju 2020. u odnosu na svibanj 2020. realno je porastao za 4,5 posto. U odnosu na lipanj 2019., njihov ukupan, kalendarski prilagođeni promet realno je pao za 4,9 posto, a u prvih šest mjeseci u odnosu na isto razdoblje prethodne godine realno je pao za 5,7 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba