Četirima zagorskim braniteljskim udrugama uručeno ukupno 260 tisuća kuna iz Ministarstva branitelja za ublažavanje posljedica COVID-a 19 i potresa

Veterani “Tigrova” dobivenim će sredstvima pomoći ratnom kolegi koji je zbog potresa ostao bez doma

Objavljeno: 03.07.2020. admin

U Krapini je u petak održano svečano uručenje ugovora za udruge iz Domovinskog rata Krapinsko – zagorske županije koje su ostvarile potporu Ministarstva hrvatskih branitelja za projektne aktivnosti usmjerene na ublažavanje posljedica COVID-a 19 i potresa, a koje se odnose na hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji koji su u potrebi. Također, uručili su se ugovori korisnicima programa zapošljavanja hrvatskih branitelja s područja KZŽ.

Pomoć veteranu

Željko Herceg iz Udruge ratnih veterana prve gardijske brigade “Tigrovi” KZŽ, rekao je da su raspisali zahtjev za projekt kroz koji će pomoći njihovom prijatelju i ratnom veteranu Ivici Kosecu iz Slanog Potoka, koji je tijekom potresa ostao bez svoga doma.

– Raspisali smo zahtjev za projekt, raspisali smo plan i dobili 70.000 kuna koje će nam znatno pomoći. Radimo puno na tome da do kraja ove godine naš prijatelj i ratni veteran može useliti nazad – rekao je Herceg, dodavši da možda neće osigurati sve svome kolegi onako kako bi to trebalo biti, no vjeruje da će spreman dočekati zimu. Također, naglasio je da su to prva sredstva koja su dobili od države, ali očekuje i pomoć od Županije.

Korisnik mjera Ministarstva, hrvatski branitelj Damir Pavetić iz Bedekovčine, izjavio je da se prijavio za mjeru samozapošljavanja kroz prirodno – poljoprivrednu djelatnost jer je vidio dobru priliku za rad na svojem posjedu.

– Zadovoljan sam mjerama. Dobio sam 80.000 kuna, a veći dio ide na mehanizaciju, tj. traktor, pomoćne strojeve, ali i sitnu stoku – rekao je Pavetić.
Pojasnio je da su mjere strogo propisane – nema preprodaje nečeg drugog, samo onog što korisnik mjera sam proizvede.

Mario Draganić predsjednik je Udruge dobrovoljaca Domovinskog rata KZŽ koja je dobila 100.000 kuna za suzbijanje i ublažavanje posljedica COVID-a 19.

– Projekt se sastoji od nekoliko aktivnosti, a najznačajnija je podjela paketa hrane potrebitim hrvatskim braniteljima. Oformili smo i “call centar” u kojem će naši djelatnici pružati psihosocijalnu pomoć potrebitima. Planiramo podijeliti dobivenih 100.000 kuna prema napisanom projektu kojeg je odobrilo Ministarstvo. Nismo dobili onoliko sredstava koliko smo tražili, ali za nadolazećih pet mjeseci će biti dovoljno. Svi misle da imamo velike mirovine, no ljudi žive sami, bez primanja i iako već provodimo projekt “Mreža pomoći hrvatskim braniteljima”, ovo nam je samo dodatna aktivnost koju ćemo uklopiti u naše djelovanje – zaključio je Draganić.

Financijska potpora

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić istaknula je kako je izrazito zadovoljna aktivnošću Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Krapini.

– Prostor Područne jedinice Krapina uređen je 2018. godine i opremljen vozilom iz Europskog socijalnog fonda, što je izuzetno važno zbog obilazaka koje provodi ova područna jedinica i naš Centar za psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja – rekla je Benić, otkrivši kako je Ministarstvo za projektne aktivnosti usmjerene na ublažavanje posljedica COVID-a 19 i potresa osiguralo 10 milijuna kuna, zaprimili su 134 prijave, od čega četiri s područja Krapinsko – zagorske županije te su sve četiri udruge prošle odluku povjerenstva. Ukupan iznos potpore za sve četiri udruge iznosi 260.000 kuna.

Za potporu za samozapošljavanje hrvatskih branitelja osigurana su pak 32 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda.
– Taj natječaj je otvoren trajno i pozivam sve nezaposlene hrvatske branitelje, djecu dragovoljaca, djecu poginulih i djecu hrvatskih ratnih invalida da se jave na taj natječaj. Ovo je samo dokaz kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo hrvatskih branitelja skrbi o svim aspektima potreba braniteljske populacije kroz socijalne projekte, zdravstvenu skrb i mjere zapošljavanja – zaključuje Benić. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba