EMOTIVNA ZAVRŠNICA PROJEKTA "MIPOS"

“Naše žene, nažalost, opet odlaze na Zavod za zapošljavanje, ali nadamo se samo nakratko jer očekujemo rezultate natječaja za MIPOS 2”

Objavljeno: 01.07.2020. zagorjeinternational

U zabočkoj Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog u utorak je održana završna konferencija projekta MIPOS – MI POmažemo Starijima, na kojoj je dodijeljeno 55 zahvalnicama žena koje su u sklopu projekta stekle zvanje gerontodomaćice/njegovateljice.
Projekt je započeo 19. siječnja 2018. godine, traje 30 mjeseci i završava 19. srpnja 2020., no, svečanost je upriličena 30. lipnja, s obzirom na to da je to bio zadnji radni dan gerontodomaćica i njegovateljica. Projekt je bio vrijedan 9.351.000 kunu i u sklopu njega zaposleno je 55 žena koje su se educirale za gerontodomaćice i njegovateljice, zatim petero koordinatora koji su sudjelovali u udrugama ili u gradskim društvima Crvenog križa, a i djelatnici gradske uprave Grada Zaboka, njih dvoje, bilo je na plaći iz spomenutog projekta.
Žene su skrbile o 313 korisnika, a kroz projekt je prošlo njih više od 400, a korisnici su tijekom cijele provedbe projekta, dakle, kroz 24 mjeseca, primali pakete higijenskih potrepština na mjesečnoj bazi u vrijednosti 200 kuna, a gerontodomaćice i njegovateljice obilazile su ih praktički svakodnevno.

120 dana

– Jedan od najvećih izazova bio nam je period od sredine ožujka do kraja projekta jer svi znamo da su naši korisnici oni koji pripadaju tzv. rizičnoj skupini u ovo vrijeme COVID pandemije, no uspješno smo prevladali i to, uz pomoć svih naših partnera, jedinica lokalne samouprave koje su također pomogle da se nabavi dodatna zaštitna oprema za sva gradska društva Crvenog križa i za naše udruge. Ovo danas je, rekla bih, jedna emotivna konferencija jer s jedne strane naše žene od sutra opet odlaze na Zavod za zapošljavanje, no, ono čemu se nadamo jest da je to samo kratkog vijeka i da ćemo uskoro dobiti rezultate natječaja za MIPOS 2 – rekla je zamjenica gradonačelnika i koordinatorica projekta Valentina Đurek, koja je pojasnila da se nakon otvaranja poziva za MIPOS 2 nisu mogli prijaviti odmah prvi dan jer se, prema propozicijama, mogu prijaviti tek 120 dana prije kraja isteka tekućeg projekta.

– Tako smo na neki način bili zakinuti, pa su tu prednost imali oni projekti koji su se prijavljivali po prvi puta, a mi koji smo svi bili u prvoj fazi, morali smo čekati tih 120 dana. Natječaj je sada zatvoren, sva sreća uspjeli smo se prijaviti prije njegova zatvaranja – otkrila je Đurek.
Naravno, zahvaljujući stečenom zvanju gerontodomaćica i njegovateljica, verificiranog od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, sve sudionice projekta postale su konkurente na tržištu rada i imaju dvije godine radnog iskustva, što znači da se mogu javljati i na druge natječaje za posao.

– Čestitke na odličnom projektu prijavitelju i svim partnerima jer ovakvi projekti, koji u sebi sadrže uključivost, pomažu svima onima koji su se trenutno našli u lošoj ili teškoj životnoj situaciji te onima koji su marginalizirani, što je od velikog značaja za Krapinsko – zagorsku županiju. Upravo kroz ovakve projekte i partnerstva razvijamo uslugu i kvalitetu života osoba treće životne dobi, osoba u samačkim domaćinstvima ili osoba koje je društvo na neki način zaboravilo. Oni nisu zaboravljeni nego upravo u sklopu ovih projekata jedinice lokalne samouprave, udruge te organizacije civilnog društva brinu o njima na način da im pomažu – kazala je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek istaknuo je kako je ponosan na uspjeh projekta u koji je uloženo mnogo truda i rada, a posebno je pohvalio zaposlenike Grada koji su i u slobodno vrijeme radili na njemu s velikim entuzijazmom.
– Impresionira me vaš sjaj u očima i što ste prihvatili posao kao poziv da pomognete onima kojima je to najpotrebnije. Nadam se da će se realizirati projekt MIPOS 2 i da će se ova lijepa priča nastaviti – rekao je Hanžek.
Tatjana Hikec bila je koordinatorica u projektu, a ujedno je i predsjednica Gornjostubičke udruge “Lipin cviet”, koja je bila jedan od partnera, provodeći projekt MIPOS na području Gornje Stubice.

Brojni partneri

– Imamo 50 korisnika kojima smo pružali pomoć u kući i sve što im je bilo potrebno, a u tu svrhu imali smo zaposleno 10 žena s područja Stubice. Dosta njih godinama nije radilo, uglavnom su bile kod kuće i brinule se za obitelj i za svoju djecu, i, naravno, ta odluka da idu raditi nakon toliko godina, bila je velika i važna odluka za njih, koja im je donijela jednu veliku promjenu nabolje jer su se i one malo socijalizirale, baš kao i naši korisnici. Družile su se s njima, razgovarale… Naši korisnici većinom žive sami i najveći im problem predstavlja osamljenost. I sami kažu da im je to najgore. Njihove obitelji, koje uglavnom žive u Zagrebu ili u nekim drugim dijelovima Hrvatske, lijepo su prihvatile naše gerontodomaćice, koje se redovito čuju s njima, tako da je ovaj projekt zaista nešto lijepo. Ovo je kraj, ali nije konačan jer očekujemo nastavak, možda za tri, pet ili šest mjeseci, ali znamo da će biti i to veseli sve žene koje su sudjelovale u projektu, ali i naše korisnike – rekla je Hikec.

O svome iskustvu iz prve je ruke progovorila i Ankica Lešković, koje se zaposlila upravo preko Gornjostubičke udruge “Lipin cviet”.

– Prije ovog projekta bila sam 17 godina nezaposlena, otkako sam rodila djecu i ovaj projekt mi je dobro došao za zaposlenje. Jako smo se zbližile s korisnicima i jako nam teško pada ovaj rastanak, jer i korisnici su se isto navikli na nas, kao i mi na njih. Ali, Smatram da je našim korisnicama ovaj projekt puno značio jer su to većinom stariji i bolesni ljudi. Ima ih i nepokretnih i sam naš dolazak njima je puno značio, da imaju nekoga da ih obiđe, da ih pita treba li im što – kaže Lešković.
Uz Grad Zabok, koji je nositelj projekta, kao partneri su sudjelovala i tri gradska društva Crvenog križa – Donja Stubica, Zabok i Zlatar, Gornjostubička udruga “Lipin cviet” i Udruga invalida Bedekovčina, kao i ustanove i udruge koje su zapošljavale žene. Tu su i dva centra za socijalnu skrb, iz Donje Stubice i Zaboka te Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina te jedinice lokalne samouprave – općine Mihovljan, Mače, Budinščina, Hraščina, Marija Bistrica, Gornja Stubica, Zlatar Bistrica,Marija Bistrica, Veliko Trgovišće, Sveti Križ Začretje, Krapinske Toplice i gradovi Zlatar i Donja Stubica. (rc, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba