"Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja KZŽ"

PRILAGODBA PACIJENTIMA: Nova oprema, lakši pristup i četiri nove usluge u zagorskim ambulantama– ginekološki ultrazvuk, spirometrija, kolonoskopija i CTG

Objavljeno: 30.06.2020. alenbrodar

Ispred ambulante Doma zdravlja KZŽ u Loboru održana je završna konferencija gotovo deset milijuna kuna vrijednog projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije”.

Projekt je predstavila županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.

– Projekt je još u rujnu 2016. Županija prijavila na javni poziv Europskog fonda za regionalni razvoj operativnog programa “Koherentnost i kohezija”. Službeno je započeo 1. ožujka 2017. godine, a završava sa sutrašnjim danom, odnosno, 1. srpnja 2020. godine. Prilikom prijave na ovaj projekt, projekt je procijenjen na 8.285.000 kuna, no s obzirom na kretanje koje je bilo na tržištu, razlika između procijenjene vrijednosti prilikom sastavljanja projekta i prijave te trenutka raspisivanja postupaka javne nabave i dodatnih radova koje je bilo potrebno izvesti, ukupna vrijednost projekta bila je 9.826.000 kuna. Od tog iznosa, 7.330.000 kuna osigurano je bespovratnih europskih sredstava, a preostalih 2,8 milijuna kuna osigurala je KZŽ i to na način da je 992.000 kuna osigurala prijavom na Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dok je preostalih 1,8 milijuna kuna osigurano iz izvornih županijskih sredstava. Kao što i sam naziv projekta kaže, on je usmjeren na poboljšanje pristupačnosti primarne zdravstvene zaštite u Domu zdravlja KZŽ kroz dostupnost različitih pregleda, dijagnostičkih i terapeutskih, povećanje količine pregleda koji su se do sada obavljali i kvalitetu pregleda, a s druge strane i povećanje novih usluga koje do sad nisu mogli obaviti u Domu zdravlja KZŽ – objasnila je Gregurović Šanjug.

319 komada opreme

Nabavljeno je ukupno 319 komada opreme raspoređene na više od 20 lokacija u Domu zdravlja KZŽ, ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Uvedene su i četiri nove usluge: pedijatrijski – ginekološki ultrazvuk, spirometrija u 11 ambulanti, kolonoskopija u sedam ambulanti te u isto toliko ambulanti CTG aparat.

– Usmjerili smo se i na uklanjanje arhitektonskih barijera, tj. fizičkog pristupa objektima Doma zdravlja na devet različitih lokacija. Izvedeni građevinski radovi bili su ukupne vrijednosti 4,8 milijuna kuna, a infrastruktura lokacija prilagođena je osobama smanjene tjelesne pokretljivosti – zaključila je Gregurović Šanjug.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan zahvalila je Krapinsko – zagorskoj županiji i svima koji su sudjelovali u ovom iznimno vrijednom projektu.

– Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije bogatiji je za prelijepe prostore koje smo prilagodili našim pacijentima, a i za medicinsku opremu koju smo dobili i koju će naši pacijenti i naši liječnici koristiti, što će omogućiti da pretrage obavljaju kod nas u Domu zdravlja i neće biti potrebno da uvijek idu u poliklinike. Naročito se možemo pohvaliti s pretragama u našoj ginekologiji, to je novi ultrazvuk koji imamo u Donjoj Stubici i mogu reći da su naše pacijentice bile oduševljene i da su nekoliko puta dolazile, svaki drugi tjedan, da vide svoju bebu, tako da s time smo poboljšali uslugu u našoj ginekologiji. Stvarno se možemo pohvaliti da smo našim pacijentima dali jednu bolju razinu, jedan bolji vid zdravstvene zaštite. Što se tiče naše obiteljske medicine, čuli ste da smo dobili spirometriju, znači nije potrebno na spirometriju ići u polikliniku u Zaboku ili u bilo koju bolnicu u Zagrebu. Osim toga, dobili smo i novu informatičku opremu, što je jako bitno i drugi medicinski inventar koji će u svakom slučaju olakšati rad našim liječnicima i omogućiti im da bolje i kvalitetnije rade. S obzirom na to da se nalazimo u ambulanti u Loboru, samo ću se dotaknuti da smo u zadnjih pet godina promijenili smo krovište, Županija je sudjelovala u novoj fasadnoj ovojnici, uređenju okoliša, a što se tiče opreme – nabavljen je novi namještaj, novi sitniji inventar koji smo dopunili sada iz ovoga projekta.

Želim se zahvaliti županu, Krapinsko-zagorskoj županiji što stvarno brine i vodi brigu o Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije kao i o svim zdravstvenim ustanovama – zaključila je ravnateljica Dogan.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je veliko zadovoljstvo završnom konferencijom za još jedan uspješno proveden europski projekt.

– Uspješno smo ga doveli do samog kraja, iako su cijene na tržištu uvjetovale da finalno bude nešto skuplji. Ali svaka kuna koja je uložena u zdravstvo i obrazovanje, je najbolje uložena kuna – rekao je Kolar, zahvalivši timu iz ZARA-e koji je radio na pripremi aplikacije te ravnateljici Doma zdravlja KZŽ, kao i pročelnici Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove KZŽ Vlatki Mlakar.

– Primarna zdravstvena zaštita je temelj bilo kojeg zdravstvenog sustava, odakle s preciznom dijagnozom samo po potrebi idemo dalje. Tako se smanjuju liste čekanja koje su rak rana svakog zdravstvenog sustava. Dvije trećine općina i gradova s područja KZŽ su obuhvaćeni ovim projektom i time smo pokazali da vodimo brigu o svim dijelovima Krapinsko – zagorske županije i da nam je bitno da i veći gradovi i manje općine imaju barem približno iste uvjete. Vjerujem da će takvih projekata u budućnosti biti još – kazao je župan, dodavši da je dugo trajalo jer se zakomplicirala javna nabava.

Komplicirana nabava

– Sami sebi smo napravili probleme da bismo uopće mogli napraviti takav projekt. Mogli smo biti puno brži i učinkovitiji, samo da je zakonska regulativa malo drugačije posložena, kazao je Kolar te zamolio pročelnicu Vlatku Mlakar da pojasni.

– U toku provođenja ovog projekta, imali smo dva velika postupka nabave – infrastrukturnih radova i opreme. Što se tiče nabave infrastrukturnih radova, prvo smo vodili otvoreni postupak javne nabave i nismo uspjeli dobiti izvršitelja radova. Nakon toga pokrenuli smo pregovarački postupak i uspjeli smo ga završiti i ugovoriti radove te smo prvi korisnik iz ovog programa koji je uspio provesti pregovarački postupak bez financijske korekcije. Nakon toga smo tri pune godine radili na postupku nabave opreme. Za nabavu stomatološkog stolca dobili smo tri žalbe, dva puta smo ponavljali postupak. U drugom postupku jave nabave za nabavu dentalne opreme dobili smo dvije žalbe, prva je usvojena, a drugu je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave odbila kao neosnovanu i uspjeli smo početkom svibnja potpisati ugovor za nabavu te je 23. lipnja oprema isporučena. To nam je najsloženija javna nabava koju smo dosad radili – zaključila je pročelnica Mlakar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter