NA BALKONU

“Uzgajam travu u centru Oroslavja i za to posjedujem sve papire od ministarstva”

Objavljeno: 04.06.2020. zagorjeinternational

– Da ne bi bilo više prijava na moju adresu, policija mi je pokucala šesti puta s nalogom na vrata unazad tri godine prije par dana s dojavom da netko uzgaja travu na balkonu. To uzgajam ja, Goran Bivol u centru Oroslavja, posjedujem sve papire za uzgoj od ministarstva i gledat će te moj balkon do kraja sezone, miris će se širiti centrom Oroslavja, a ja ću vas gledati ispod svojih biljaka i pušiti čistake i mahati vam – započeo je svoj post Goran Bivol na Facebook stranici Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županija.

Dodao je da travu uzgaja za svoje zdravlje, radi aktivizma, za bolesne kojima je potrebna ta biljka.

– Uzgajam da promijenim mišljenje o travi koju smo nekad izvozili i bili treći u svijetu po proizvodnji, koja je bila u jugoslavenskoj farmakopeji registrirana kao lijek i od koje se je nekad sastojalo preko 80% farmakoljekova, uzgajam jer želim da svatko kome je stalo do pada prohibicije, a ne legalizacije da može legalno posaditi ovu biljku (slobodno se javite i objasnim vam) i da mu policija ne može ništa umjesto da slušamo po ko zna koji put da će nam dozvoliti uzgoj… Na ovaj način možemo preopteretiti sistem i puknut će, baš kao što je puklo i ovdje zalaganjem pojedinaca koji su maltretirani iz godine u godinu, kojima je namještano, kojima su upadali na parcele i pokušali ih pregaziti autom, koji su izgubili posao, nekima su i voljeni umrli jer im je oduzet lijek, pretrpili smo psihička maltretiranja, stigmatizaciju… ali nismo odustali… – nastavlja u postu Goran.

Upozorava one koji misle da je trava droga, da su nikotin, kofein i alkohol također droge.

– I vjerojatno vi koji pijete kavu i pušite cigarete ne možete funkcionirati bez njih već drugi dan, prema tome i vi ste drogeraši i narkomani kako nazivate nas, a ako ne konzumirate, okruženi ste ljudima koji se drogiraju… alkohol je također bio zabranjen, a sad je svugdje, cigarete ubijaju i u jednoj cigareti 35% tvari nije duhan, ali vas to ne zanima, svako malo neki pijanac se skrši autom i ubije nekog il napravi sranje u birtiji il na fešti… Nezz kad ste zadnji puta čuli da je to napravio neko napušen… – kaže Goran te zaključuje: “Jedino kaj vam mogu obećati je da ako pola Zagorja prijavi mene kao legalnog uzgajivača, biljke će i dalje ostati na balkonu! A ja ću i dalje uzgajat. Voli vas Goran Bivol”.

Post je u kratkom vremenu skupio preko 3500 lajkova i gotovo 300 komentara, a podijeljen je više od 90 puta. Goran se kasnije o svemu osvrnuo i u komentarima te dvaput na svojem Facebook profilu.

Pozvao zainteresirane

– Ko hoće saditi, nek dođe u nedjelju u 16.20 u centar Oroslavja pored Trgostilove robne kuće, dobit će sve potrebne informacije i sjeme, a ako mislite da sam napušen, ne koristim ju radi napušavanja, mikrodoziram i jedem sirovu – napisao je u komentarima.

Na svojem Facebook profilu prvo je napisao: “U centru grada, uzgajati je lako, pitajte me slobodno kako btw nemojte zvat policiju, imaju me u evidenciji tak da je sve leđit, bili su neki dan tu i biljke su ostale uzgajam za svoje zdravlje, nemojte mi ga narušavat ili budite cinkerske pičke pa zovite, ionako nebudete niš postigli . Nešto kasnije je napisao da će u nedjelju u Oroslavju pored Trgostilove robne kuće čekati sa sjemenom i papirima te svakome koga zanima objasniti kako travu može legalno saditi kod kuće.

– Oni koji ne mogu, neka pošalju poruku u inbox pa ću se potruditi naći vremena za vas – zaključio je Goran.

Ukrali im polje konoplje

Nazvali smo ga za više detalja. Kaže kako industrijsku konoplju uzgaja već dvije godine. Ovo je prvi put da su mu policajci sada došli. Od ranije je zbog uzgajanja konoplje četiri puta procesuiran, dva postupka je dobio, a dva su još u procesu. Konoplju koristi za sebe, većinom jede biljku, radim smoothie od cvjetova i lišća ili si od nje napravi ulje, rijetko je puši.

– Liječim se od depresije, anksioznosti, imam problem sa živcima i spavanjem – opisuje Goran. Da bi se uzgajalo konoplju potrebno je imati udrugu koju Goran ima. Članarina je besplatna. Potom se treba upisati u evidenciju uzgajivača. Od njega se može dobiti sjeme i certifikat. Objašnjava nam i koja je razlika između industrijske konoplje i one nezakonite.

– Vizualno nema razlike, ali razlika je na testu. Pokušavamo educirati ljude da je to normalno kao i popiti pivo – kaže Goran te dodaje kako konoplju ima na balkonu, ali i na njivama.

– Jedno polje nam je bilo i ukradeno. Prvi put kad smo radili piknik u polju došlo nam je 300 ljudi, a stigli su i ljudi iz Katra koji su nas pronašli na internetu i koji bi u nas htjeli ulagati – kaže Goran. Pokrenuo je akciju koju je nazvao Smooth criminal, a koja za cilj ima da industrijska konoplja bude u svakom domu. Više podataka može se pronaći na Facebook stranici Hemperion.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba